cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Bilinçli Tüketici Olarak Nelere Dikkat Etmeliyiz

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com
Genel ve Güncel Bilgi Destegi. Haber Merkezi, MSN Desteği ve diğer genel bilgiler.

Bilinçli bir tüketici olarak dikkat etmemiz gereken özellikler vardır.Bir ürün almadan önce ve aldıktan sonra hatalı çıkması durumunda yapmamız gereken aşamalar var.Bunları uygularsak araızalı malı, hatalı ve eksik hizmetten dolayı uğradığımız zararı önleriz.Bunlardan en önemlisi ise hizmeti ve malı almadan önce dikkat edersek mağdur olmayız.Şimdi iki aşama olarak bunu inceleyelim.

1-Hizmet almadan önceki aşama
Hizmetin kapsamı, kalitesi, sözleşme koşulları ve ücreti hakkında tüketiciler araştırma yapmalı, kampanyalara ilişkin detayları iyice okuyarak, kendileri için en uygun olanı seçmelidir. Bununla birlikte bilinçli tüketici, aldığı hizmete ilişkin doğacak vergilerin mükellefinin kendisi olduğunu bilmeli, kampanyalara ilişkin fiyatları incelerken verilen fiyatların tüm harçlar ve vergiler dahil fiyatlar olup olmadığını mutlaka sorgulamalıdır.

2-Hizmetten yararlandıktan sonraki aşama:

Hizmeti alırken vaat edilen nitelikleri taşımaması durumunda tüketiciler, hizmet aldıkları işletmeciyi uyarmalı ve gerekli yerlere başvurmalıdır. Bununla birlikte cep telefonu kullanıcısı üçüncü şahıslardan gelebilecek zararlar karşısında da bilinçli olmalıdır.
A. Bir mal satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?
1. Bir mal satın alırken gerçekten bu mala ihtiyacınız olup olmadığını düşününüz.
2. Satın alacağınız malın fiyatının bütçenize uygun olup olmadığına bakınız.
3. Malı teslim almadan sözleşmeyi imzalamayınız ve peşin ödemede bulunmayınız. Ortada bırakılabilirsiniz.
4. Alacağınız malın sağlam ve ayıplı olup olmadığına dikkat ediniz.
5. Taksitli olarak kapıdan ve kampanyalı mal satın alırken, hazırlanan sözleşme metnini imzalamadan önce mutlaka okuyunuz.
6. Sözleşme kağıdında aşağıdaki bilgilerin bulunmasına dikkat ediniz.
1. Satıcının adı, ünvanı ve adresi,
2. Sözleşmenin düzenlendiği tarih (Sözleşmeye geçmiş tarih atılması cayma hakkını ortadan kaldırdığından geçmiş tarih atılmadığından emin olunuz.)
3. Satın alınan malın cinsi ve miktarı,
4. Malın teslim tarihi, (malı teslim almadan tarih atmayınız)
5. Malın peşin fiyatı, taksitli fiyatı ve faiz oranı.
B. YASAL HAKLARINIZ :
Yalnızca kapıdan, posta ve katalog yoluyla yapılan satışlarda;
1. Hiçbir gerekçe göstermeden bir malı teslim aldığınız tarihten itibaren ( 7 ) gün içinde kabul etmek veya reddetmek hakkına sahipsiniz.
2. Malı almaktan caydığınızı yani “Cayma Bildirimini” satıcıya 7 gün içinde iadeli taahhütlü mektupla, noter aracılığıyla gönderilen ihbarname ile veya bizzat elden teslim ederek ulaştırabilirsiniz.
3. Satın aldığınız malın ayıplı olduğunun anlaşılması halinde, malın teslim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde satıcı firmaya başvurarak malın değiştirilmesi, ödediğiniz bedelin iade edilmesi, ücretsiz olarak onarılması veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesi haklarından birini talep edebilirsiniz.
4. Satıcı tercih ve talep ettiğiniz seçeneği yerine getirmekle yükümlüdür.
5. Satın alınan malın ayıbı gizli nitelikte ise, hakkınızı aramak için kanuni süre 2 yıldır. (Gizli ayıbın ispat edilmesi gerekir.)
C. SORUNLARINIZ İÇİN BAŞVURU :
Satın alınan mal veya hizmetle ilgili olarak satıcılarla aranızda çıkabilecek sorunların çözümünde; Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine veya Tüketici Sorunlarına bakmakla görevli mahkemelere başvurabilirsiniz.
1. Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçe ve delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte Hakem Heyetlerine yapılır. Hakem Heyetleri Kaymakamlık ve Valilik bünyesinde bulunmaktadır.
2. Kapıdan satışlarla ilgili uyuşmazlıklarda tüketicinin bulunduğu yerdeki Hakem Heyetlerine,
3. Diğer uyuşmazlıklarda ise mal ve hizmeti satın aldığınız satıcının bulunduğu yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlıklarına başvurulur.
D- ÖNERİLER :
1. Çocuklarınızı ve ailenizi bilinçli bir tüketici olarak yetiştiriniz.
2. Satın aldığınız dayanıklı tüketim malları için Garanti Belgesi almayı ve onaylatmayı unutmayınız.
3. Satıcıların aldatıcı ve yanıltıcı sözlerine kanmayınız.
4. Eğer bir mal satın almışsanız ve sorunlarınız varsa hiç zaman kaybetmeden yasal sürede ilgili hakem heyetine müracaat etmeyi ihmal etmeyiniz.


Google’da ara

Bilinçli Tüketici Olarak Nelere Dikkat Etmeliyiz
Source:http://www.aymoli.com/bilincli-tuketici-olarak-nelere-dikkat-etmeliyiz/#more-35834

Bu yazı toplamda 4730, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum