cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


10 milyon kişi kredi çekti

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Türkiye Bankalar Birliği’nin raporuna göre tüketici ve konut kredisi kullananların sayısı eylül sonunda 10 milyon barajını aştı.. Tüketicinin bankalardan aldığı kredinin büyüklüğü 110 milyar lirayı geçti. Pastanın yarıya yakını ihtiyaç kredisinden oluştu

Türkiye Bankalar Birliği’nin () yayımladığı ‘Tüketici Kredileri ve Konut KredileriEylül 2010′ raporuna göre tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı eylül itibariyle 10.4 milyona ulaştı, kredi miktarı ise 110.6 milyar liraya çıktı. Temmuz-Eylül 2010 döneminde 2 milyon 9 bin 853 kişiye, 24.8 milyar liralık tüketici kredisi ve konut kredisi kullandırılırken, kredi kullanan kişi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 arttı. TBB’nin açıkladığı verilere göre bir önceki üç aylık döneme göre karşılaştırıldığında ise yüzde 1 azalan kredi kullanalarınsayısına karşın söz konusu dönemde kullandırılan kredi miktarı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45 arttı.

15.3 MİLYAR İHTİYAÇ KREDİSİNE

TBB’nin raporuna göre, tüketici kredisi ve konut kredileri bakiyesi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33, Ocak-Mart 2010′a göre ise yüzde 8 oranında büyüdü. Temmuz-Eylül 2010 döneminde tüketici kredileri ve konutkredilerinin mal ve hizmet gruplarına göre dağılımında ihtiyaç kredileri yüzde 62 oranı ile en büyük paya sahip oldu. Söz konusu dönemde ihtiyaç kredileri 1 milyon 742 bin 430 kişi tarafından ve 15.3 milyar lira tutarında kullandırıldı

KONUT VE TAŞITA TALEP ARTTI
Bunu sırasıyla, yüzde 28 ve yüzde 7 oranlarıyla konut ve taşıt kredileri izledi. Konut kredileri 97 bin 443 kişi tarafından 6.9 milyar lira ve taşıt kredileri ise 44 bin 859 kişi tarafından 1.7 milyar lira tutarında kullanıldı. Bir önceki yılın temmuz-eylül dönemine göre taşıt kredilerinin yüzde 47, konut kredilerinin yüzde 14, ihtiyaç kredilerinin ise yüzde 55 arttığına dikkat çekildi.

Ortalama kredi miktarı 10 bin TL
TBB’nin yayımladığı raporda, mal ve hizmet gruplarına göre ortalama tüketici kredileri ve konut kredilerinde eylül ayı itibariyle en fazla kredi kullanılan alan yaklaşık 7.9 milyon kişi ile ihtiyaç kredisi. Aynı dönemde, tüketicilerin kullandığıortalama kredi miktarı ise 10 bin 600 lirayı buldu.

En çok 25-36 ay vade tercih edildi
Verilere bakiye açısından bakıldığında taşıt kredileri, bir önceki yılın aynı üç aylık dönemine göre yüzde 2, konut kredileriyüzde 31 ve ihtiyaç kredileri yüzde 21 arttı. Temmuz-Eylül 2010 döneminde kullananlar bazında ortalama tüketici kredisive konut kredisi miktarı 12.3 bin lira olarak ortaya çıktı. Bu büyüklük konut kredilerinde 70.3 bin lira ve taşıt kredilerinde38.3 bin lira oldu. Tüketici kredileri ve konut kredilerinde en fazla tercih edilen vade dilimi 25-36 ay arasında gerçekleşti. Bunu 73 ay ve üzeri ile 49- 72 ay vade dilimleri izledi.

Takibe takılan kredi miktarı yüzde 25 azaldı
TBB’nin verilerine göre, Temmuz-Eylül 2010 dönemi itibariyle 3.7 milyar lira olan takipteki krediler, tüketici kredileri ve konut kredileri toplamının yüzde 3.34′ünü oluşturuyor. Temmuz-Eylül 2010 döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe atılan kredi miktarı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 azalarak 714 milyon lira oldu. Söz konusu kredilerin yüzde 13′ünü taşıt, yüzde 25′ini konut, yüzde 54′ünü ihtiyaç kredileri ve yüzde 8′ini diğer krediler oluşturdu.

sabah.com.tr

Diğer Yazılar

  • Toplam KOBI Kredisinin Yarısını Garanti Bankası Ödedi
    Bir günde tükenen 3 milyarlık KOBİ kredisinin % 53.5’ini Garanti dağıtınca sektör karıştı. Pakete aracılık eden diğer 17 banka, “Sistemde sorun vardı. Müşterileri geri çevirdik” şikâyeti yaptı

    KOSG…

  • Öğrenim Kredilerinde Yeni Düzenleme Geliyor
    Öğrenim kredileri, alındığı kadar sürede ödenecek. 4 yıl kredi alan bir kişi, daha önce bu krediyi 2 yılda geri öderken, düzenlemeyle 4 yılda ödeyecek TBMM Genel Kurulunda “temel yasa” olarak görüşüle…
  • Kredi kartının yerine tüketici kredisi kullanın
    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kartı işlemlerinde uygulanan faiz oranlarının, tüketici kredilerine göre daha yüksek olduğuna işaret ederek, vatandaşların, kredi gereksinimleri…
  • Kredi Kartı Bocu Olanlara Müjde
    Tüketici dernekleri, vergi ve sigorta prim borçları için çıkarılacak düzenlemeye kredi kartı borçlarının da dahil edilmesini istedi.Dernekler, kamu alacağına getirilecek ödeme kolaylığının kart borçlu…
  • Kredi Kartı Faizleri Vatandasın Canını Yakıyor
    Kredi kartı kullanıcısına borcunu zamanında ödetmek için yüksektutulan gecikme faizi dönüp dolaşıp yine vatandaşı vuruyor.

    İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 0,85’lere kadar gerilemesine rağmen bankala…

  • BDDK kredi kartında yeni düzenlemeye gidiyor
    BDDK kredi kartı borcunda asgari ödeme sınırlarını yeniden düzenlemeye hazırlanıyor. Binlerce kişinin ekonomik krize girmesine ve intiharlara yol açan kredi kartı borçlarına yeni önlem geliyor.

    Ref…

  • Bireysel girişimcilere kredi müjdesi
    Eskişehir Ticaret Odası’nda (ETO) başlayan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri sonunda başarılı olan ve kendi işini kuran girişimciler, 27 bini hibe olmak üzere 70 bin lira sıfır faizli kredi kullanabi…
  • Devlet KOBI’lere 3 Milyarlık Kredi Verecek
    KOSGEB tarafından ‘İhracatçı Destek Programı’ ile ‘Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı’ kapsamında toplam 35 banka ile anlaşma yapıldığı bununla birlikte işletmelere 3 milyar TL’lik bir kred…
  • Kredi Kartlarında Gizli Faiz Tuzakları
    Kampanyalarının cazibesine kapılanlar toplam borç üzerinden yüksek oranda görünmeyen faizle karşılaşıyor.Bankaların, kredi kartı borcunu erteleme kampanyalarının cazibesine kapılanlar toplam borç üzer…
  • Konut Kredisi Düsünuyorsanız Acele Etmelisiniz
    Finzoom tarafından hazırlanan “Konut ve İhtiyaç Kredileri ile Mevduat Faizleri-Ekim” raporuna göre, konut kredisi piyasası önünüzdeki günlerde hareketlenmesi bekleniyor. Piyasadaki hareketlilik beklen…

Bu yazı toplamda 1216, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum