cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Bankalar Konut Kredilerinde Tuketiciyi Oyuna mı Getirdi

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

100 bin liralık konut kredisinin maliyeti 2 yılda 85 bin lira ucuzladı; bugün ev alanlar ayda 713 bin lira daha az taksit ödemeye başladı. Bu durum da akıllarda, ‘Bankalar tüketiciyi oyuna mı getirdi?’ düşüncesi yarattı…

Konut kredisi faizlerinde yaşanan rekor düşüş ev sahibi olmak isteyenleri rahatlatırken, akıllarda da farklı soru işaretleri bıraktı. 2008′de ortalama 1.78 olan konut kredisi faizlerinin 2010′un son çeyreğinde 0.90 oranına düşmesi, en çok ev sahibi olmak için kredi alanların cebine yansıdı. 2008 yılında 120 ay vadeli 100 bin TL’lik krediye bin 999 TL ödenirken, şu anda bin 286 TL ödeniyor. 2 yıl öncesine göre bugün kredi alanlar ayda ortalama 713 TL, yılda da 8 bin 556 TL kâr ediyor. 2008′de, 100 bin TL’lik krediye 10 yıl vadede 240 bin TL ödenirken, bu yıl kredi alanların cebinden 154 bin TL çıkıyor. 10 yılda ödenecek toplam kredi maliyetinde 86 bin TL’lik fark yaşanıyor.

TAKSİTLER % 36 DÜŞTÜ

Yapı Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem de, faizlerdeki düşüşlerin taksit tutarlarına ciddi oranlarda yansıdığını söyledi. Aylık taksitlerin yüzde 36 azaldığını belirten Erdem, konut kredisi pazarının 2009′un ilk 11 ayında yüzde 11.2, 2010′un ilk 11 ayında 2.5 kat daha hızlı performans göstererek yüzde 28.7 büyüdüğünü hatırlattı. Öte yandan, ortaya çıkan büyük fark, ’2 yıl önce kredi alanlar oyuna mı getirildi?’ sorusuna yol açtı. Durumu değerlendiren ekonomistler, “Global kriz nedeniyle bankalar kendilerini sağlama almak için bu yolu tercih etti ama tüketiciler ağır fatura ödemek zorunda kaldı” dedi. Konut kredisi faizlerinin halen olması gerekenden yüksek olduğu belirtildi.

Bankaların kârı yüksek oldu

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ekonomist Cemil Ertem:
Konut kredisi faizlerinin daha düşük olması lazım. Bankalar 2008′de kriz nedeniyle daha da yüksek faiz alıyorlardı. Reel kesime kaynak aktarmıyor, bunun yerine tüketicilere verdikleri kredilerden para kazanıyorlardı. Ancak gelişmelere bağlı olarak bu kredilerdeki kâr marjlarını azaltmak zorunda kaldılar.

İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Tuna:
2008′de bankalar, krizden korumak adına kredi faizlerinde düzenleme yaptı. Kredi verme davranışları, krizin uluslararası piyasada seyriyle paralel devam etti. Tüketici yüksek faizli kredi borcunu düşük faizli borç alarak kapattı. Bu durumda bankalar mutlaka kâr etti, tüketicinin zararı oldu.

gazetevatan.com

Bu yazı toplamda 1595, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum