cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Otomobilde Zam:İşte Fiyatı Artan Modeller

Yazar Swan

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

‘Stok bitti’ gerekçesiyle müşteriye ucuz araç vermeyen ve nisanda ‘kur arttı’ gerekçesiyle fiyatı artıran otocular yine zam yaptı.

ÖTV indiriminden sonra ‘stok bitti’ gerekçesiyle müşteriye ucuz araç vermeyen ve nisanda ‘kur arttı’ gerekçesiyle fiyat artışına giden otocudan şaşırtıcı bir hamle daha geldi. Döviz yüzde 5 düşerken otoya yüzde 3 zam yapıldı.

OTOMOBİL fiyatlarında nisan ayında ‘kur artışı’ gerekçesiyle yapılan zamların yarattığı tartışma yeni yeni dinerken, mayıs ayıyla birlikte ikinci dalga zamlar başladı. Geçen aya göre Euro kurunda yüzde 5.1, dolar kurunda da yüzde 5.3’lük gerileme olmasına karşın, otomobil fiyatları mayıs ayında ortalama yüzde 1.5 civarında arttı. Otomotiv firmaları, hükümetin 16 Mart tarihinden itibaren motor hacmi 1600 cc’ye kadar olan araçlarda yaptığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi sonrasında, nisan ayında otomobil fiyatlarında yüzde 2.5 ile 8 arasında değişen oranlarda artışa gitmişti. Mayıs ayında gerçekleşen zam oranları ise yüzde 1 ile 3 arasında değişiyor. Böylece ÖTV indirimi sonrasında büyük bir talep patlaması yaşayan ve birçok modelinde aylar sonraya sıra veren otomotivciler vergi indiriminde iki ay dolmadan ikinci kez zamlı fiyatlarını devreye soktu.

ÖTV’NİN YARISI GİTTİ

BU durumda da tüketicinin ÖTV indirimiyle yakaladığı fiyat avantajının büyük bölümünün ortadan kalkmasına neden oldu. Geçen ayı zamda pas geçen Renault, modellerinin fiyatlarını yüzde 1.5 ile 2.1 arasında değişen oranlarda artırdı. Renault geçen ay yapılan ileri tarihli alımlarda fiyat garantisi vermişti. İleri tarihli alımlarda fiyat garantisi veren bir diğer marka Fiat’ın zam oranı da yüzde 1.4’ten başlıyor. Ağırlıklı olarak ithal modellerinin fiyatını artıran Fiat, Türkiye’de üretilen Fiat Linea modelinde fiyat artışı yapmadı.

Model bazında zam

MAYIS ayı fiyat listelerinde dikkat çeken unsur model bazında zamların ağırlıkta olması oldu. Yani firmalar çoğunlukla tüm modellerine değil en fazla talep gören modellerine zam yaptı. Sözgelimi Ford, sadece Fiesta’nın, Nissan da Micra’nın fiyatını artırdı. Toyota ise Corolla ve Yaris’te fiyat artışına gitti. Citroen ve Peugeot da mayısta fiyat artıran markalar arasında yer aldı. Mayıs ayında henüz fiyat artırmayan markalar da oldu. Geçen ay modellerine yüzde 8’e varan oranda zam yapan Honda da bu ay fiyat artırmadı. Hyundai, Volkswagen, Seat ve Skoda gibi firmalar da henüz fiyat artırmayan markalar arasında.

Bu yazı toplamda 1921, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum