Güncel ve Genel Bilgi Desteği
Giriş Sayfanız Yapın  Güncel ve Genel Bilgi Desteği    Sık Kullanılanlara Ekleyin
Follow @yucinbil
Yüzme Kuralları ve Ölçüleri
Yazar admin
Yüzme Kuralları ve Ölçüleri, Nasıl Yüzülür, Yüzme Çeşitleri, Spor Kuralları
Serbest yüzme yarışı
Serbest yüzme stili, yüzücünün kulaçlarla ve ayak vuruşlarıyla yüzdüğü bir stildir. Ayak vuruşları yüzücüye ancak %10 civarında hız kazandırmakta, büyük hız kulaçlardan alınmaktadır. Yüzülen en hızlı stildir. İsteğe bağlı olarak 3, 5, 6, 9,10 kulaç ile yüzülebilir. Kulaç sıklığıyla beraber vücudun su içerisindeki uyumu da önemlidir.
Serbest yüzme suyun üzerine çift kol vuruşuyla, birbirinden farklı şekilde yapılır. Bacak hareketleri devamlıdır. Bu yüzden serbest yüzme en hızlı olanıdır. Genelde 3 kolda bir nefes alınır. Ama isteğe bağlı olarak her kolda bir nefes alınabilir. Nefes, yüzerken başın yana döndürülmesi suretiyle alınır. Serbest stilde kulaç en uzak noktaya uzanarak atılır, parmak uçları havuzun karşı duvarını gösterecek şekilde uzatılır ve kulaç karnın altından çekerek kalçanın sonuna kadar çekilir, sonraki hareketler devamlıdır.
Serbest stil, dört müsabaka stili içinde en hızlı olanıdır. Çekiş mekaniği, bir sağ-bir sol kol çekişi ve değişken sayıda yapılabilecek ayak vuruşundan oluşmaktadır. Serbest yüzmeyi anlatmak için bu bölümde aşağıdaki başlıklar kullanılmıştır:
1. Kol çekişi 2. Çekiş şekilleri 3. Ayak vuruşu 4. Kollar ve bacakların zamanlaması 5. Vücut pozisyonu ve nefes alma – verme 6. Kol ve vücut hızı için şekiller 7. Genel hatalar 8. Driller 9. Nefes alma şekilleri
Suya Giriş ve Uzanma
Suya giriş başın önünde, alnın ortası ile suya giriş tarafından omuz başının arasında orta bir noktadan olmalıdır. Yüzücünün kolu az miktarda ileri uzatılmış olmalı ve el suya girer girmez avuç içi dış yana doğru çevrilmelidir. Elin girişinden sonra kol da sanki el su yüzeyinde bir ****k açmışçasına aynı noktadan suya girmelidir. Kolun suya girişinden sonra kol su yüzeyinin hemen altında mümkün olduğu kadar ileri uzatılmalı, bu sırada avuç içi de uzanma safhası tamamlandığında tam aşağı bakacak konumda olmak üzere çevrilmelidir. Kol çekişinin bu safhasına uzanış safhası adı verilir. Yüzücünün eli- uzanış sırasında, uzanış yönüne doğru düz bir konumda ileriye doğru uzatılmalıdır.
Yüzücü, kolu suya girer girmez suya herhangi bir kuvvet uygulamaya çalışmamalı, o sırada itiş hareketini tamamlamakta olan diğer kolun hareketini etkilememek için çekiş hareketine başlamamalıdır. Bu sebeple kol suya girdiğinde baş ile omuz arasında orta noktadan ileri uzanma hareketine devam etmeli harekete omuz başının ileri uzatılışı destek vermelidir. Böylece bir teknenin burnu gibi bir şekil alan vücut, arkadaki kolun itiş hareketini rahatça tamamlamasına izin vermiş olur. Aşağı süpürme tam bu noktada başlar.
Kurbağalama
Kurbağalama, yüzücünün ayaklarının ve ellerinin daireler çizerek ilerlediği bir yüzme stilidir. Kurbağalama eller için 3 hareketten oluşur.
Yükselme
Küçülme
Uzanma
Ayaklar ise hep daireler çizerek kollara eşlik eder. Bu stilde ayaklar ve kollar yuvarlaklar çizerek öne doğru gitmesidir. Bu stilde dönüşler çift el olmak zorundadır.
Kelebek yüzme
oldukça yeni bir yüzme stilidir. Bu stil kurbağalama yüzüşünden gelir, çünkü kolların ters hareketleri suyun üzerinde yapılır. Kolların çekişi kalçalara kadar uzanır. Kolların çekilmesi ile birlikte dolfin ayak yapılır. İsteğe bağlı olarak 1,2,3… kolda bir nefes alınarak yüzülebilir. Diğer stillere göre oldukça ağırdır.
Sırt üstü yüzme
suyun üzerinde sırt üstü yatarak yapılmaktadır.Eller baş hizasına gelir ve geriye doğru ayaklar yardımıyla ilerlenir.Sırt üstü yüzerken insanın kendisini raat bırakması gerekir.
Sırt üstü yüzenler yüzmeye başlarken ayaklarını ve de ayak parmaklarını suyun altında tutmalıdırlar. Ayrıca isminden de anlaşılabileceği gibi sırtları üzerinde kafaları yukarda yüzmeleri gerekir. Yüzücüler start aldıktan sonra 15 m kadar su altında yüzme hakkına sahiptir.
KARIŞIK YÜZME VE BAYRAK YARIŞLARI
Karışık yüzme; ferdi karışık ve karışık bayrak olarak 2 çeşittir. Ferdi karışıkta yüzücüler 4 stili sırasıyla kelebek, sırtüstü, kurbağalama ve serbest stil olarak yüzerler. Karışık bayrak yarışlarında ise yüzcüler 4 stili sırasıyla sırtüstü, kurbağalama, kelebek ve serbest stil olarak yüzerler. Her bölüm o stilin kurallarına uygun olarak bitirilir. Bayrak takımları 4 yüzücüden oluşur. Bayrak yarışlarında, bir önceki takım arkadaşının eli duvara (touch ped) değdikten sonra diğer yüzücü çıkış yapar. Aksi halde takım diskalifiye edilir. Bayrak takımında yüzecek yüzücülerin isimleri ve sıraları yarış başlamadan önce belirlenir. Sekreterliğe verilen yüzme listesindeki sırayla yüzülmemesi diskalifiye sebebidir.
Bu yazı toplamda 3030, bugün ise 0 kez görüntülenmiş
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...Yorum
Reklam
Son Eklenenler
- Çiçek Saksıları
- Çocuk Kitapları Web Sitesi Açıldı
- Fabrika İnşaatı Web Sitesi Açıldı.
- Hazır Beton
- Pirelli 2012 Takvimi Çekimi -Galeri
- Kral oyun oyna | Ücretsiz oyun oyna ! hafıza oyunları burada 3
- Oyun Oyna 3d Oyunla Araba Oyunu silah Oyunu flash oyunlar burada
- Fatmagülün Suçu Ne Yeni Sezon İlk Fragmanı sitemizde 2011Fatmagül’ün Suçu Ne Yeni Sezon Fragman Video İzle Kanal D Eylül 2011
- Öyle Bir Geçer zamanki dizisi yeni sezon ilk fragmanı izle
- 2011 Üniversite harçları – üniversite kayıt evrakları 2011-2012
Ayarlar
- Aralık 7, 2010
- Spor
- Yorum yapılmamış
- RSS Yorumları
- Del.ico.us
- Digg!