cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Türkiye’nin astronomi tutkunları kampa girdi

Yazar Onur

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Türkiye’nin astronomi tutkunları kampa girdi
İstanbul Kültür Üniversitesi 100 öğretmen ve amatör astronomu Kilyos’ta buluşturdu. Elde yapılan teleskoplar bugünkü gözlem için hazır.
Kilyos sahilinde denize girenlerin, güneşlenenlerin bulunduğu yerin arka tarafından çekiç sesleri yükseliyor. Sesin geldiği yerdeki devasa tente altında hummalı bir çalışma var. Kimi elinde tornavida ahşap bir gövdenin üzerindeki vidaları sıkıyor, kimi elindeki tele şekil vermeye çalışıyor. Günlerdir üzerinde çalıştıkları teleskopları bitirmek üzereler. Onlar, İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ)’nin 2. Amatör Teleskop Yapım Çalıştayı için bir araya getirdiği 100 fen, fizik, matematik öğretmeni ve amatör astronom. Öğretmenler yaptıkları teleskopları yaşadıkları şehirlere götürecek. Öğrencilerine hem gökyüzü gözlemi yaptıracaklar hem de teleskop yapımı öğretecekler. Aralarında gözlemevi kurmayı hayal edenler de var.

Bu özverili çalışma 4 Temmuz’da Kilyos Solar Beach’te başladı. İKÜ, konaklama, ulaşım ve yemek masraflarını karşıladığı katılımcılar için teleskop yapımında gerekli malzemeleri de temin etti. İşe önce en zor kısımla, teleskopun aynasını yapmakla başladılar. Amatör astronom sekiz eğitmenin gözetiminde önce ayna olacak cam aşındırıldı sonra cilası atıldı. Dört gün süren bu zahmetli aşamanın ardından ayna alimünyumla kaplanmak üzere sanayiye yollandı. Ardından sıra teleskobun oturtulacağı ahşap ayağa geldi. Gündüzleri ellerinde kerpetenler, çekiçler, tornavidalar çalışan katılımcılar akşamları da gökbilimiyle ilgili bilgilerin verildiği sunumlara katıldı.

İKÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Gölbaşı katılımcıların her akşam sunumlara katıldıklarını ve bu sayede astronomiyle ilgili bilgilerini artırdıklarını söylüyor. Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Prof. Dr. Ethem Derman ise çalıştay için son bir yıldır hazırlık yapıldığını anlatarak, “Yedi ay önce teleskoplar için tüm parçalar alındı, kesildi. Vidalar hazırlandı. Her biri kutulandı. Astronomi ile ilgili öğretmenleri eğitemezseniz öğrencileri eğitemezsiniz” diyor.

Eğitim veren amatör astronomlar ise böyle çalışmalarla bilimin yayılacağını vurgulayarak, bilimsel olmayan ufolara, astrolojiye inananların sayısının azalacağını da düşünüyor. Tam da amaçlanan gibi öğretmenlerin kimi öğrencilerini gökyüzü gözlemine çıkarmayı planlıyor kimi teleskop yapmayı öğreteceğini söylüyor. Astronomiyle amatör olarak ilgilenen Manisalı Taner çifti, kitaplar, gözlemler yetmeyince çalıştaya katılmış. Polinas Endüstri Meslek Lisesi’nde öğretmen olan Cemal Taner, “Dönünce öğrencilerime, çevremdekilere teleskopumla gözlem yaptıracağım. Okulda astronomi kulübü kuracağım” diyor. Fatma Taner ise Spil Dağı’nda gözlemevi kurmayı hayal ettiklerini söylüyor.
Bursa’dan gelen 16 yıllık fen bilgisi öğretmeni Zeki Narcı ise “Her şey üç sene önce terasta yıldızları izleyerek uyumamla başladı” diyor:
“Burada derslerde teorik olarak öğrettiğimiz şeylerin pratiğini öğrendik. Derslerde sadece teorik olarak anlatmak çok eksik oluyor. Şimdi uygulamayı da öğrencilerime öğreteceğim. ”

Bursa’da Bilim ve Sanat Merkezi’nde yönetici olan Eftal Çeki de heyecanını “Köydeki çocuklara gökyüzü gözlemi yatıracağım” diye aktarıyor.

Önce Ajda Pekkan konseri

Öğretmenler, çalıştayın ardından bugün Solar Becach’te düzenlenen Starfest’te teleskoplarını kullanacak. Gün boyu kumsalda güneş gözlemi yapacak ekip, akşam Ajda Pekkan konserinin ardından yine sahildeki yerini alarak gökyüzü gözlemine başlayacak. Konserin ardından tüm ışıklar söndürülecek ve yaklaşık 120 teleskopla sabaha kadar gökyüzü gözlemi yapılacak.

Bu yazı toplamda 1632, bugün ise 1 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum