cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Bir günde 5 milyar dolar harcadı

Yazar Onur

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

http://www.haber3.com/images/news/328780.jpg

Türkiye’nin 4 elektrik dağıtım bölgesi, dün 10 saat içinde ihaleyle satıldı.

Boğaziçi Trakya, Gediz ve Dicle Elektrik Dağıtım bölgeleri için dün yapılan ihalelerde kıyasıya yarış oldu ve kazananlar devlete toplam 5 milyar 760 milyon dolar ödemeyi taahhüt etti. İstanbul Avrupa Yakası’nın elektriğini dağıtan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. için Karamehmet-Kazancı ortaklığı 2 milyar 990 milyon dolar teklif ederek tüm tahminlerin üzerine çıktı.

Aynı grup 1 milyar 920 milyon dolarlık teklifi ile İzmir ve Manisa’nın elektriğini dağıtma ihalesini de kazandı. Trakya Elektrik Dağıtım Bölgesi 622 milyon dolara Aksa’nın oldu. Dicle Elektrik için ise 228 milyon dolarla en yüksek teklifi Karavil-Ceylan OGG verdi. Türkiye, pek çok yıl dün 10 saatte yapılan özelleştirme tutarına 1 yıllık süreçte erişememişti.

Türkiye özelleştirme tarihinde dünkü gibi bir gün yaşamadı. 4 elektrik dağıtım bölgesi için yapılan ihalelerde toplam 5 milyar 760 milyon milyar dolarlık satış rakamına ulaşıldı. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. için verilen 2 milyar 990 milyon dolarlık teklif, Türk Telekom ve Tüpraş’tan sonra Türkiye’nin bugüne kadar gördüğü üçüncü en büyük özelleştirme geliri oldu.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (TEDAŞ) bağlı 4 dağıtım bölgesi ihalelerinin ilki yatırımcılardan en fazla talep gören Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirmesi oldu. Dün sabah saatlerinde gerçekleştirilen nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 990 milyon dolar ile İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu verdi. Öğleden sonra gerçekleşen Gediz Elektrik Dağıtım’ın özelleştirilmesi ihalesinde de en yüksek teklif İş-Kaya-MMEKA Ortak Girişim Grubu’ndan geldi. Grubun teklifi 1 milyar 920 milyon dolar oldu. Böylece Kazancı-Karamehmet ortaklığı tarafından oluşturulan konsorsiyumun iki ihaledeki toplam teklifi 5 milyar dolara ulaştı.

Ardından gerçekleşen Trakya Elektrik Dağıtım İhalesi’ni ise 622 milyon dolarlık teklifle Aksa Enerji kazandı. Saatler 17:30’u gösterirken, ÖİB’nın kasasına gireceği taahhüt edilen tutar 5.5 milyar doları geçti. Günün son ihalesi de Dicle Elektrik için yapıldı.

Yuvarlık hesap olsun

Boğaziçi Elektrik için yapılan açık artırmada başlangıç tutarı 2 milyar 980 milyon dolar, artırım aralığı ise 5 milyon dolar olarak belirlendi. Tek tur olarak gerçekleşen açık artırmada, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. OGG dışındaki tüm firmalar ihaleden çekildi. Böylece İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. OGG en yüksek teklifi veren firma oldu. Açık artırma sırasında firmanın teklifi 2 milyar 985 milyon dolardı.

Ancak İhale Komisyonu Başkanı Aksu’nun, “Son teklifiniz bu kadar mı, hesabı düzleştirelim” önerisi üzerine firma, teklifini 5 milyon dolar artırarak, 2 milyar 990 milyon dolara çıkardı.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş., İstanbul ili Rumeli Yakasında faaliyet gösteriyor. Söz konusu elektrik dağıtım şirketinin abone sayısı yaklaşık 4 milyon, elektrik tüketim miktarı 18.4 milyar kilovat saat, kayıp kaçak oranı ise yüzde 11 civarında bulunuyor.

Ödeme konusunda henüz kararsızız

MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, ihalenin ardından yaptığı açıklamada ödemenin peşin mi yoksa taksitli mi olacağına daha sonra karar vereceklerini belirtti. Kazancı, “Zorlandık ama memnunuz. Bugün aldığımız iki ihaleyle 31.5-32 milyar kilowattlık bir güce sahip olduk. İhale tüketici fiyatlarına olumsuz yansımayacak. Rekabet ortalama fiyatları aşağıya düşürdü. Şartnamede gerektiğinden daha fazla yatırım ihtiyacı var. Bedeli hem özkaynak hem de kredi kullanarak ödeyeceğiz” dedi.

2008 yılının tamamında elde edilen özelleştirme geliri 1 günde geçildi

Dünkü ihalelerde özelleştirme rekoru kırıldı. Türkiye’de pek çok yılın tamamında yapılabilen özelleştirme gelirine 10 saatte ulaşıldı ve geçildi.

2005 yılı, 8 milyar 222 milyon dolarla en fazla özelleştirme gelirinin elde edildiği yıl olmuştu. 2006 yılında 8 milyar 96 milyon dolarlık gelir elde edilirken, 2007 yılında 4 milyar 259 milyon dolarlık, 2008 yılında 6 milyar 297 milyon dolarlık özelleştirme geliri sağlandı. 2009 yılında ise özelleştirme geliri 2 milyar 256 milyon dolarda kalmıştı.

Trakya’ya 622, Dicle’ye 228 milyon dolar verildi

Günün üçüncü ihalesinde 800 bin aboneye sahip olan Trakya Elektrik Dağıtım’ın özelleştirme ihalesini 622 milyon dolarlık teklifle Aksa Elektrik kazandı. Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş., Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde faaliyet gösteriyor. 800 bin aboneye sahip olan şirketin tüketimi 5.7 milyar kwh saat, kayıp kaçak oranı yüzde 6.4. Bölgenin elektrik dağıtımdaki payı yüzde 4 düzeyinde bulunuyor. Günün son ihalesinde ise Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak bölgelerinin elektriğine Karavil Ceylan ortak girişim grubu 228 milyon dolarla en yüksek fiyatı verdi.

İKİ KARDEŞ İHALEDE BİRBİRİNE RAKİP OLDU

Dün gerçekleşen iki ihalede de ilginç bir tesadüf yaşandı. Mehmet ve Cemil Kazancı kardeşler ihalede karşı karşıya geldi. En yüksek teklifi veren İş-Kaya-MMEKA ortaklığının ortaklarından Mehmet Kazancı, bir süre önce kardeşi Cemil Kazancı’nın başında olduğu Aksa Elektrik’ten ayrılmıştı. Boğaziçi için yapılan ihalede ihaleyi kazanan konsorsiyumu zorlayan en ciddi rakibin de Aksa olması dikkati çekti. Boğaziçi ve Gediz Elektrik Dağıtım Şirketi ihalelerinde karşı karşıya gelen iki kardeşten Mehmet Kazancı, kardeşi ile rakip olması için “Nasip böyleymiş” yorumunu yaptı.

Gediz elektriği de aynı adrese gitti

Öğleden sonra gerçekleşen Gediz Elektrik Dağıtım’ın özelleştirilmesi ihalesini de yine Boğaziçi Elektrik’i alan İş-Kaya-MMEKA kazandı. Gediz Elektrik, İzmir ve Manisa illerini kapsıyor. Grubun teklifi 1 milyar 920 milyon dolar oldu. Böylece Kazancı-Karamehmet ortaklığının iki ihaledeki toplam teklifi 5 milyar doları buldu. Bu ihalede 10 firma yarıştı.

Kazanan 2036’ya kadar işletecek

İhaleleri yapılan söz konusu 4 dağıtım şirketinin işletme hakkı devir sözleşmeleri 2036 yılına kadar geçerli olacak. Şu anda piyasada 6 özel elektrik dağıtım şirketi 26 ilde faaliyet gösteriyor ve piyasanın yüzde 28’ini oluşturuyor. Bunlara ihalesi tamamlanan ancak devri gerçekleşmeyen 6 şirket daha ilave edildiğinde 12 özel elektrik dağıtım şirketi 51 ilde faaliyette bulunacak.

Bu yazı toplamda 1539, bugün ise 1 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum