cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Destekleyen kurumlar

Yazar Kursat

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Yasalar

Türk Ceza Kanunu’na göre esrar, afyon, morfin, eroin v.s. gibi uyuşturucu ve keyif verici maddeleri kullanmak yasaktır.Cezaları ise çok ağırdır.

Türk Ceza Kanunu’nun bunlarla ilgili 403,404,572 ve 573’üncü maddeleri ile Türk Medeni Kanunu’nun 356’ncı maddeleri aşağıda yazılmıştır.

Bu maddeleri dikkatle okuyup iyice anlayan herkes bundan böyle yanlış yollara sapmaz ve şayet kötü alışkanlıkları varsa derhal aklını başına toplar ve vazgeçmenin çarelerini arar.

TÜRK CEZA KANUNU’NUN 403. MADDELERİ İLE İLGİLİ FIKRALARI;

Madde 403 (Uyuşturucu Madde Ticareti):

  1. Uyuşturucu maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal veya ithal edenlere on yıldan, yirmi yıla kadar ağır hapis ve uyuşturucu maddenin gram ve küsuru için elli bin lira ağır para cezası verilir.

  2. 1 numaralı fıkrada yazılı maddeleri ihraç edenlere, altı yıldan oniki yıla kadar ağır hapis ve uyuşturucu maddenin gram ve küsuru için elli bin lira ağır para cezası verilir.

  3. Uyuşturucu maddeleri imal veya ihraç edenler hakkında 1 numaralı fıkrada gösterilen cezalara da ayrıca hükmolunur.

  4. Böylece ihraç edilmiş maddeler dolayısıyla yabancı memlekette hükmedilmiş ve çekilmiş veya yabancı ülkede çekilmemiş olmakla beraber Türkiye’de infazı kabil cezalar çekildikleri takdirde, ihraç sebebiyle hükmedilecek cezadan indirilir.

  5. Uyuşturucu maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak satanlara veya satışa arz edenlere veya satın alanlara veya yanında yahut başka bir yerde bulunduranlara veya bu maddeleri parasız devredenlere yahut bu suretle devralanlara veya sevk veya nakledenlere veya bunların alınıp satılmasına veya devrine veya ne suretle olursa olsun tedarik edilmesine aracı olanlara dört yıldan on yıla kadar ağır hapis ve uyuşturucu maddenin her gram ve küsuru için elli bin lira ağır para cezası verilir.

  6. Yukarıdaki fıkralarda gösterilen uyuşturucu madde eroin, kokain, baz morfin, morfin ise, fail hakkında verilecek ceza bir katı oranında arttırılır.

  7. Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, teşekkül oluşturanlar ile idare edenler veya bu teşekküle dahil bulunanlar tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza ayrıca yarı oranında arttırılır.

  8. Bu maddede yazılı suçlar, bunları meslek, sanat veya geçim vasıtası haline getirenler ile aralarında teşekkül olmaksızın birden ziyade kimse tarafından toplu olarak işlenirse, hükmolunacak cezalar üçte bir oranında arttırılır.

  9. Onsekiz yaşını bitirmeyen küçükleri veya ceza ehliyetine sahip bulunmayanları bu maddede yazılı suçları işlemekte kullanan kimseler hakkında, fiil için tertip olunacak ceza altıda bir oranında arttırılarak hükmolunur.

  10. Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçları işlemek maksadı ile teşekkül oluşturanlar ile bunları idare edenlere veya bunlara dahil olanlara beş yıldan on yıla kadar ağır hapis cezası verilir.

  11. Birden ziyade kimsenin bu suçları işlemek için önceden anlaşmaları teşekkül sayılır.

  12. Uyuşturucu maddeleri sahte reçete ile alanlara bir yıldan üç yıla kadar ağır hapis ve bir milyon liradan beş milyon liraya kadar ağır para cezası verilir.

TÜRK CEZA KANUNU’NUN 404. MADDESİNİN FIKRALARI:

Madde 404 (Uyuşturucu Madde Kullanma; Kullanılmasını Kolaylaştırma):

  1. Özel bir yer sağlayarak veya başka suretle bir kimsenin uyuşturucu madde kullanmasını kolaylaştıranlar ile bu maddeleri onsekiz yaşını bitirmeyen küçüklere veya aklen malüllere veya müptela olan kişilere verenler hakkında 403’üncü maddenin 5 ve 6 numaralı fıkralarında yazılı cezalar altıda bir oranında arttırılarak hükmolunur.

  2. Uyuşturucu maddeleri kullananlar ile bu maksatla yanında bulunduranlara, bir yıldan iki yıla kdar hapis cezası verilir.

  3. Uyuşturucu madde kullanan kimse, hakkında herhangi bir tahkikata girişilmeden resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isteyecek olursa, kullanma fiilinden dolayı hakkında kovuşturma yapılmaz.

  4. Uyuşturucu maddeleri kullanan kimselerin alışkanlığı iptila derecesinde ise, salahı tıbben anlaşılıncaya kadar bir hastanede muhafaza ve tedavilerine, yetkili mahkemece tahkikatın her safhasında da karar verilebilir.

TÜRK CEZA KANUNU VE TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN SARHOŞ OLANLARLA İLGİLİ MADDELERİ:

Madde 571: Her kim, umumi veya umumun girebileceği yerlerde halkın rahatını bozacak veya rezalet çıkartacak surette ve aşikar bir halde “Sarhoş” olarak yakalanırsa on beş günden aşağı olmamak üzere hafif hapis veya üç bin liradan aşağı olmamak üzere hafif para cezası ile mahkum edilir.

Madde 572:

  1. Yukarıdaki maddede gösterilen surette sarhoş olup da başkasına tecavüz ve umumun istirahatini selbedenler iki aydan aşağı olmamak üzere hafif hapis cezası ile cezalandırılır.

  2. Sarhoşluğu itiyat derecesine vardıranlar altı aydan aşağı olmamak üzere hafif hapse mahkum olurlar.

  3. İki defa mahkum olduktan sonra aynı fiili tekrar işleyenler o fiili itiyat etmiş sayılır.

Madde 573: Sarhoşlukta itiyadı iptila derecesine varmış olanların salahı tıbben tebeyyün edinceye kadar bir hastanede muhafaza ve tedavisine hükmolunur. Mahkum, hastane olmayan yerlerde ise hastane bulunan yere gönderilir.

TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN 356’NCI MADDESİ:

Madde 356: İsrafı, ayyaşlığı, sui hal ve sui idaresiyle kendisini veya ailesini zarurete maruz bırakan veya muavenet ve takayyüde muhtaç olan yahut başkasının emniyetini tehdit eden her reşit için; bir vasi nasbolunur.

Kütüphane

Kitaplar

Yeşilay’ın yayınlarından : Uyuşturucu Kültürü , Uyuşturucu Gerçeği

Dergiler

Yeşilay’ın yayınlarından : Yeşilay ve Mücadelesi , Uyuşturucu -Özel Sayı 744

Bu bölüm hazırlanmaktadır.

Bu yazı toplamda 8973, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum