cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


HER TARAFTA İŞKENCE GEMİSİ

Yazar bot

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

HER TARAFTA İŞKENCE GEMİSİ

ABD, Dünya’yı Guantanamo’ya çevirmiş
ABD’nin denizaşırı hapishanelerin en önemlileri Bagram ve Irak’ta. Uluslararası sularda da 27 tane işkence gemisi var.

İngiliz avukat Clive Stafford Smith, Amerika Birleşik Devletleri’nin denizaşırı hapishanelerde 27 bin tutuklu bulundurduğunu duyurdu.

ABD yönetimi, medya takibi ve yasal kısıtlamalardan kurtulmak amacıyla tutukluların bazılarını da Irak hapishanelerine geri götürmüş.

Guantanamo üssündeki tutuklulardan 50’sinin avukatlığını yapan Clive Stafford Smith, “Şaşılacak sayıda çok gizli mahkum Irak’ta tutuluyor. Bunun en ilginç taraflarından biri ABD’nin başka ülkelerden Irak’a tutuklu getirdiğinden kimsenin haberi yok. Çünkü Amerikalı yetkililer, medya ve avukatları, tutuklulardan uzakta tutuyor. Böylece tutukluların herhangi bir yasal hakkı bulunmuyor” dedi.

İngiliz avukat, İngiliz yardım kuruluşu Reprieve’nin 20 yıldır yasal direktörlüğünü yapıyor ve idamla yargılanan mahkumları savunuyor.

ABD’de demokrasi taraftarı bir internet sitesinin sorularını cevaplayan Staford Smith, ABD ordusunun Afganistan’ın başkenti Kabil yakınlarındaki Bagram’da 40 dekar alan üzerine yeni büyük bir hapishane inşa etme planları bulunduğunu da belirtti, “Başında bulunduğum yardım kuruluşu Reprieve’nin, Londra dışında çalıştığı konulardan biri de, bu süreçte ‘gerçek hayalet mahkumlar’ın izlerini sürmek” şeklinde konuştu.

“Örneğin Guantanamo’ya baktımızda orada yaklaşık 270 tutuklu olduğu görülüyor. Fakat Amerika’nın yeni açıkladığı resmi rakamlara göre, ABD dünyanın çeşitli yerlerinde 27 bin gizli tutuklusu var” diyen Stafford, “Buradan bu mahkumların yüzde 99’unun Guantanamo hapishanesinde olmadığını kolaylıkla anlayabiliriz. Şu anda başka yerlerde de hapishaneleri var. Bagram’da, verilen rakamlara göre, 680 mahkum var. Ancak pek çok sayıda kişi, Irak’ta tutuluyor. İşin ilginç yanı, bu konuda medyada hiç haber yer almıyor. ABD, Irak’a çok sayıda tutukluyu, orada tutmak için dışarıdan getiriyor. Çünkü ABD yönetimi, böyle yaparak medyanın, avukatların sinirini bozmak istiyor. Bu durumda tutukluların hiç bir yasal hakkı olmuyor” şeklinde konuştu.

Dünyaya bakıldığında örneğin Cibuti’de Camp Lemonier adında büyük bir kamp bulunduğuna dikkat çeken Staford Smith, “Burada birçok tutuklu var. Hindistan Okyanusu’ndaki Diego Garcia da bu şekilde kullanıldı ve İngiliz hükümetinin iddialarının aksine kullanılmaya devam ediyor. Victorian England’da 32 hapishane gemisi tespit ettik. Gemiler tutuklular için hapishaneye çevrildi. Lizbon limanında bunların fotoğrafını çektik. Bunlarda, dünyanın çeşitli yerlerinden tutsaklar tutuluyor. Fas, Mısır ve Ürdün ve başka bir çok yerde bir sürü gizli hapishane var. Bu çok endişe verici bir durum. Çünkü dünyanın dikkatleri sadece Guantanamo hapishanesine çekiliyor” şeklinde konuştu.

Dünyadaki bir çok gizli hapishane saklanarak medyada sadece Guantanamo hapishanesinin yer almasının “tam terör savaşı veya teröre karşı savaş”ın dikkati başka yöne kaydıran bir taktiği olduğunu vurgulayan İngiliz hukuk adamı, “Bütün yasal hakları ellerinden alınan pek çok kişi dünyayın pek çok yerine dağılan bu gizli hapishanelerde tutuluyor.” açıklamasında bulundu.

BAGRAM İÇİN 60 MİLYON DOLAR

Halihazırda yaklaşık 630 tutsak bulunan Bagram hapishanesi için ABD bütçesinde, 609 milyon dolar ayrıldığını söyleyen İngiliz avukat, “Bunların bir çoğu orada hiç bir suçlama yapılmadan 5 yıldan fazla bir zamandan beri tutuluyor” ifadesini kullandı.

ABD, HERGÜN IRAK’A 40-60 TUTUKLU GETİRİYOR

Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’a her gün ortalama dışarıdan 40-60 tutsak getirdiğinin tahmin edildiğini söyleyen Staford Smith, “Her ay ortalama Irak’a kaç tutsak getirildiğini hesap etmek zor değil. Irak’a getirilenler bugün dahi Ebu Gureyb ve Irak’taki diğer hapishanelerde tutuluyor. Biz avukatlar için tutukluların yasak haklarına tekrar kavuşmalarını sağlamak çok zor. Bir örneği benim. Irak’ta çok vakit harcadığımdan eşim benim Irak’a gitmemi yasakladı” diye konuştu.

Kaynak: democracynow.org

Bu yazı toplamda 1324, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum