cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Bu ne kuyruğu?

Yazar jawscod2

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

TBMM’de kabul edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası nedeniyle sigorta girişi yaptırıp, çocuklarının daha erken yaşta emekli olması düşüncesiyle hareket eden ailelerin, kurumdaki iş yükünü 3-4 katı artırdığı bildirildi.

SGK uygulamalarında pilot il seçilen Adana’da, müfettişler, “hileli sigorta girişi” yaptıranları tespit için inceleme yapmaya hazırlanırken, yapılan tüm uyarılara rağmen aileler, sadece kendilerini değil, çocuklarını da sigortalı yapabilme telaşına girdi.

Aileler, SGK’da iş yükünün 3-4 katı artmasına yol açınca, kurum çalışanları hafta içi saat 19.00’a kadar çalışmanın yanı sıra cumartesi günleri de fazla mesai yapmak zorunda kalıyorlar.

Bu arada, SGK Adana İl Müdürlüğü sigorta sicil kaydı bölümüne işe giriş bildirgesi teslim edilen sigortalılar arasında bir yaşını doldurmamış E.B’ye de rastlandı. 01.04.2007 doğumlu E.B, Mart ayında henüz bir yaşını doldurmadan verilen sigorta bildirgesine göre, bir reklam ajansında çalışıyor görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de benzer bir olayın yaşandığını, 5 aylık bebeğe sigorta girişi yaptırıldığını, ancak daha sonra çocuğun babasının “yasayı bilmiyordum” şeklinde iptal başvurusunda bulunduğunu hatırlatan sigorta tescil şubesi yetkilileri, E.B. için herhangi bir iptal başvurusunun olmadığını bildirdiler.

UYARILARA RAĞMEN…”

SGK Adana Müdürü Mustafa Keskin, emeklilikte 5 yıllık avantajın yanı sıra daha yüksek oranda maaş ve emeklilik sonrasında da çalışma fırsatını yakalamak isteyen ailelerin tüm uyarılara rağmen “hileli sigorta girişi” yaptırmaya devam ettiklerini bildirdi.

Keskin, kurum müfettişlerinin 15 yaşın altındaki tüm sigorta girişlerini incelemek için hazırlıklarını sürdürürken, kurumda daha önce günde 400 civarında olan teslim edilen sigorta giriş bildirgesi sayısının 1700’e kadar çıktığını ifade etti.

Kanuna göre işyerinde çocuk çalıştırmanın yasak olduğunu, ancak film, tiyatro, reklam ajansı,sinema ve televizyon gibi çeşitli iş kollarında çocuk istihdam edilmesine olanak tanındığını anlatan Keskin “Bu nedenle çocuk hatta bebek yaştaki sigortalıların önemli bir bölümünün işe giriş bildirgeleri reklam ajanslarından geliyor” dedi.

OKULDAKİ SİGORTA EMEKLİLİĞE YANSIMAZ

Keskin, ilk kez sigorta girişlerinde bir günlük sigortalılık süresinin bile emeklilikte dikkate alındığını, ancak okulda ve çıraklıkta yapılan sigortalılığın emekliliğe yansımadığını söyledi.

Birçok kişinin bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadığına dikkati çeken Keskin, şöyle devam etti:
“Meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler okullarında gördükleri teorik öğretimlerini, pratikte de öğrenebilmek için işletmelerde zorunlu olarak staj yaparlar. Bunun yanı sıra çıraklık ve mesleki eğitim görenler de buna benzer şekilde çırak ya da kalfa sıfatıyla işletmelerde çalışırlar. Bu çalışma sırasında yapılan sigorta girişleri tamamen hastalık halinde sosyal güvenceyi kapsar, emekliliğe yansımaz. Bunun için hastalığın yanı sıra ‘ihtiyarlık’ adı altında ayrıca prim ödemesi yapılması gerekiyor.”
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise daha erken emeklilik uğruna binlerce kişinin “hatır” işi sigorta yaptırdığını bunun da istihdam oranı grafiğine tavan yaptıracağını, ancak bunun “balondan ibaret” olacağını bildirdi.

Emeklilik yaşını 65’e yükselten yasadan etkilenmemek için sigorta girişi yaptıranların geçici işçiden farksız olduğunu belirten Çelebi, “Birçok yönünü tasvip etmediğimiz bu yasa Cumhurbaşkanından dönmezse, Anayasa Mahkemesinden döner umudunu taşıyoruz” dedi.

Bu yazı toplamda 1126, bugün ise 1 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum