cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Çinliler çakma Hereke ilçesi kurdu

Yazar jawscod2

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

ÇİNLİLER taklit mal üretme yeteneklerini artık pişkinliğe katar götürdüler. Bugüne kadar modeli bir yana markasını da aynen taklit ederek otomobil üreten Çinliler, artık isimleri aynı zamanda marka olan yerleşim bölgelerinin adlarını alarak sahte üretim yapmaya başladılar. Bunun son örneği halılarıyla ünlü Hereke ilçesi oldu. Hereke Halıcılar Derneği Başkanı Erhan Ör, ‘Hereke halısının piyasasını dünyadaki rekabet olumsuz etkiliyor. Dünya pazarında ilgi gören halılarımız son dönemde Çin ve İran’da taklit edilmeye başlandı. Ayrıca pek çok halı ‘Hereke’ adı kullanılarak satılıyor. Bugün Çin’de dokunan ipek halıların çoğunun ‘Hereke’ markası kullanılarak satıldığını biliyoruz’ diye konuştu.

ÇİN’DE bir yerleşim birimine Hereke adının bile verildiğini de dile getiren Ör ‘Aldığımız duyumlara göre, Çin halılarında ‘Hereke’ adının kullanımını yasal hale getirmek için Çin’deki bir yerleşim birimine ‘Hereke’ adı verilmiş. Kullanıcılar Hereke halılarının Çin’de de üretildiğini düşünüyor. Oysa Çin’de üretilenler ‘Hereke’ adıyla satılan ‘Çin halısı’dır. Bu halılar ‘ipek’ denmesine rağmen yüzde 100 ipek değil’ dedi. Hereke’de üretilen halıların tamamına Osmanlıca ‘Hereke’ yazdığını bildiren Ör ‘Bu da Hereke halısının orijinal olduğunun bir bakıma sembolü oluyor. Ancak yurtdışında üretilen halılara da bu imzayı koyduklarını görüyoruz. Hatta pek çok kere firma ismimizi de taklit ettiklerine şahit olduk’ dedi.

100 düğüm atılıyor

HEREKE halısının özelliğinin yalnızca yörenin isminden gelmediğini, düğüm atışından, tezgahın hazırlanışına, kırkımından, kenarlarına her aşamasının özenerek yapıldığını vurgulayan Erhan Ör, Bursa yöresinden elde edilen saf ipekten veya pamuk çözgülük üzerine yünden dokunan Hereke halılarında başta lale, goncagül, yaprak, karanfil, sümbül, badem, çiçek buketleri olmak üzere ikiyüzden fazla çiçek motifi kullanıldığını, bu motiflerin bir araya getirilerek eşsiz desenler oluşturulduğunu belirtti. Ör, ‘Diğer halılarda 5-7 renk kullanılırken, Hereke halısında 30’u aşkın rengi bir arada kullanabiliyoruz. Diğer halılarının santimetrekaresinde ortalama 4 ile 16 düğüm atılırken, Hereke halısına en az 36 düğüm, ipek Hereke halılarında ise en az 100 düğüm atılıyor. İpek halılarda bir santimetrekarede bin 225 düğüme kadar çıkabiliyoruz. Bu bir dünya rekorudur, bu düğüm sayısını başka halıda görmek mümkün değil’ dedi.

Bu yazı toplamda 1569, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum