cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Dev şirketler 2008’de ne hedefliyor

Yazar Swan

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Tüm zorluklara rağmen 2007’de hız kesmeyen, önde gelen Türk holdingleri, 2008’de de enerjiden gayrimenkul ve turizme kadar birçok sektörde iddialı projelere imza atmak istiyor.
Türkiye’nin önde gelen holdingleri, seçimler nedeniyle ekonomi adına büyük gelişmelerin olmadığı üstelik tüm dünya piyasalarını olumsuz etkileyen ABD’deki mortgage krizinin yaşandığı 2007 yılını hedeflerinin üzerinde rakamlarla kapatıyor. Koç, Sabancı, Zorlu, Doğuş, Ülker, Alarko, Sanko, Akkök gibi devlerin 2008 yılı planları da oldukça iddialı. 2008 yılında dünya piyasalarında büyük bir olumsuzluk yaşanmazsa Türkiye’de bir kriz beklentisi olmayan holdingler, yeni yılda özellikle gayrimenkul, turizm ve enerji sektörlerine odaklanacak. Yeni yatırım planları olan holdingler, bu yatırımlar sonucunda istihdamlarını da artırmayı planlıyor.

Koç Holding: Dünyanın ilk 100 şirketinden biri olacağız

Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 11’ini, tüm vergi ödemelerinin ise yüzde 12’sini gerçekleştiren Koç Holding şirketleri, iki seçimli 2007’de tüm zorluklara rağmen başarılı bir performans sergiledi. Topluluk olarak bütçe hedeflerini tutturduklarını ve hatta birçok göstergede hedeflerin üzerine çıktıklarını belirten Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, “Yıl sonu itibariyle kombine ciromuzun yüzde 11 artışla 56.4 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Konsolide ciromuz ise yüzde 12 artışla 38.6 milyar dolara çıkacak. İhracatını yüzde 14 artıran Koç Grubu’nun kârlılığının ise 4.7 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Bu miktar 2006’ya göre yüzde 60 oranında bir artışı ifade ediyor” dedi. 2007’de 1.9 milyar dolar olan yatırım miktarlarının 2008’de daha yüksek olmasını beklediklerini anlatan Bulgurlu, önlerinde çok sayıda yatırım planı olduğunu ifade etti. Bulgurlu, “Şu anda dünyanın 190’ıncı büyük şirketiyiz. Hedefimiz 100. sırada olmak. Bunun için de 60 milyar dolar konsolide ciroyu geçmemiz gerekiyor. Biz bunu geçebilecek potansiyele sahibiz” dedi.

Sabancı Holding: Gündemimizde nükleer enerji ve Migros var

2007’yi başarılı bir yıl olarak geride bırakan Sabancı Holding’in 2008 yılı gündeminde iki önemli proje var. Bunlardan biri Migros’un satın alınması diğeri de nükleer enerji santralı. “Türkiye ile ilgili olan beklentiler çerçevesinde Sabancı Holding’in de bundan sonraki 10 senesini çok olumlu görüyorum” diyen Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, kişi başına geliri 10 bin doları geçen, sınırları açılmış, daha çok global olmuş, çevresiyle uyum içinde olan bir Türkiye’de, gücünü oradan alan bir Sabancı Grubu’nun çok daha kuvvetli olacağını ifade etti. Son dört yılda ortalama yüzde 23 büyüdüklerini kaydeden Dördüncü, bundan sonraki beş yıl içinde de büyüme dilimlerini yüzde 20’lerin üzerinde tutmayı hedeflediklerini açıkladı. Çalışan sayılarının şu anda 50 bin civarında olduğuna dikkat çeken Dördüncü, “Yapacağımız satın almalarla bu daha da artabilir. Mesela Migros’u alacak olsak 18-20 bin kişi gelir” dedi. Nükleer enerji santralı konusunda çok iddialı olduklarını vurgulayan Dördüncü, “Eğer Türkiye’de nükleer santral yapılacaksa, bu işi ciddi olarak en iyi biz yaparız” diye konuştu.

Doğuş Holding: Gayrimenkul sektöründe büyük atılım planlıyoruz

Tüm grup şirketlerinde 2007’yi başarılı bir yıl olarak geçiren Doğuş Holding, 2008’de turizm, gayrimenkul ve enerji sektörlerindeki yatırımlarıyla adından söz ettirecek. 2008’de Garanti Bankası ile özellikle kredilerdeki iddialarını sürdüreceklerini belirten Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, otomotivde Meiller ve Krone ile başlattıkları üretim projelerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. 2008’de TÜVTÜRK’teki ortaklarıyla beraber Türkiye genelinde 189 araç muayene istasyonu kuracaklarını belirten Akhan, büyümeyi planladıkları sektörlerin başında gelen turizmde mevcut işletmelerini yenileyeceklerini, Dalaman Marinası’nın yatırımına başlayacaklarını ve bu sektöre 3 yılda 200 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. Gayrimenkul sektörünün önümüzdeki dönemde büyük atılım yapmayı planladıkları bir sektör olduğunu vurgulayan Akhan, Türkiye’deki büyük enerji projelerine de talip olduklarını kaydetti.

Ülker Grubu:  Planımız 2008’in ortasında halka açılmak

Belçikalı lüks çikolata markası Godiva’yı 850 milyon dolara alarak 2007’nin son günlerinde büyük bir atak yapan Ülker Şirketler Grubu, yılı hedeflerini tutturarak kapatıyor. Bu yıl cirosunu hedeflediği gibi yüzde 10-15 oranında artıracak olan Ülker, Mısır ve Pakistan yatırımlarını 2008’in ilk çeyreğinde üretime alacak. Ülker Şirketler Topluluğu Basın Sözcüsü Metin Yurdagül, İstanbul Topkapı’da 50 milyon dolara mal olan çikolata fabrikasını yılın ilk ayında devreye alacaklarını söyledi. Ülker Çikolata’nın halka arzını 2008’in ilk yarısında gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydeden Yurdagül, Fresh Kek, Anadolu Gıda Sanayi ve İdeal Gıda şirketlerinin İdeal Kek adı altında birleştirilmesi kararı alındığını hatırlatarak birleşmeyle ortaya çıkacak yeni şirketi de 2008 içinde halka açmayı plandıklarını kaydetti. 2008’de inovatif ürünlerle yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda fark yaratmayı hedeflediklerini belirten Yurdagül, yeni ürünlerle tüketicilerinin karşısına çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

Zorlu Holding: Vestel ile LCD’nin bir numarası olmayı hedefliyor

Bu yıl pek çok alanda yeni teknoloji yatırımı yapan Zorlu Holding, sektöründe yedi yıldır ihracat şampiyonu olan şirketi Vestel’in Manisa’daki endüstri kompleksinde Intel işbirliği ile dizüstü bilgisayar fabrikasını faaliyete geçirdi. Vestel ile Avrupa LCD TV pazarında 2010’da pazar lideri olmayı hedefleyen Zorlu, beyaz eşya devi Whirlpool ile stratejik işbirliği için niyet mektubu imzaladı. Enerjide yurtiçinde doğalgaz arama çalışmalarına 30 milyon dolara yakın kaynak aktaran Zorlu, TPAO ile günde 700 bin metreküp olan doğalgaz üretimini 1 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyor. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, yenilenebilir enerji konusunda yatırımlara da ağırlık verdiklerini, Osmaniye’de hazırlığı süren projenin 135 MW’lik kurulu gücü ile Türkiye’nin en büyük rüzgâr enerji santralı olacağını söyledi. Tekstil Grubu’ndaki Zorlu Linen, Korteks Perde ve Zorluteks pazarlama şirketlerini birleştirerek Zorluteks Tekstil’i oluşturduklarını söyleyen Zorlu, “Tekstil Grubu bütçesini 2008’de 770 milyon dolara çektik” dedi. Zorlu, bu yıl satın aldığı Karayolları arazisindeki Zorlu Center’ın proje yarışmasının ise hâlâ sürdüğünü söyledi. 

Alarko Holding: Enerji ve turizm sektörleri önceliğimiz olacak

Turizm, enerji, taahhüt, arazi geliştirme, gıda ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından biri olan Alarko Holding, 2008’de enerji ve turizm sektörlerine odaklanacak. Grup şirketlerinin 2007’yi çok iyi geçirdiğini ifade eden Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, turizm, taahhüt, arazi geliştirme ve gıdada planladıklarının yüzde 6-7 üzerinde büyüdüklerini söyledi. 2008’de ise inşaat sektöründe bir duraklama beklediklerini ifade eden Yavrucu, “Çünkü arz fazlası çok. Bu nedenle bu sektörde 2008’e ilişkin hedeflerimizi oluştururken daha tedbirli davrandık. Ama diğer sektörlerimizde çok umutluyuz. 2008’de özellikle enerji ve turizm sektörlerine odaklanmayı planlıyoruz. Bu iki sektöre yönelik önemli yatırım projelerimiz var. Yurtdışı projelerimizde de ciddi artışlar olmasını planlıyoruz” diye konuştu. Enerji sektöründe 1.4 milyar dolarlık yatırım projeleri olduğunu açıklayan Yavrucu, turizmde ise İstanbul’da şehir otelciliği yapmak üzere bir otel yatırımlarının olacağını kaydetti.

Sanko Holding: Enerji ve çimento projelerini hayata geçireceğiz

Holding bünyesinde ağırlıklı olarak tekstil şirketlerini barındıran Sanko, bu yıl enerji ve çimento sektörüne yönelik yatırımlarını artırdı. Enerjide rüzgâr ve hidroelektrik santralları için başvurularda bulunan Sanko, Adana’da dört yılda tamamlanması öngörülen ve yaklaşık 500 milyon dolara mal olacak Yedigöze Hidroelektrik Santralı’nın inşaatına başladı. Burada 300 megavat elektrik enerjisi üretecek olan Sanko, değişik illerdeki hidrolektrik ve rüzgâr enerji santralları yatırımları çalışmalarını sürdürüyor. Sanko, çimento sektöründe ise Kahramanmaraş’ta 500 milyon dolara mal olan Türkiye’nin tek fırındaki en büyük kapasitesine sahip işletmesini kurdu ve deneme üretimine başladı. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, gelecek yıl enerji ve çimento sektörlerine yoğunlaşıp bu alandaki projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Konukoğlu, hükümetin reel sektörü canlandırıcı ve istihdama dönük sektörleri destekleyen projelere imza atması halinde ise yatırımların daha da artacağının altını çizdi.

Akkök Grubu: Enerjide yakaladığımız ivmeyi sürdüreceğiz 

Kimya, enerji, tekstil, gayrimenkul ve liman yönetimi sektörlerinde faaliyet gösteren Akkök Grubu, 2008 yılında da Türkiye ekonomisinin büyüme hızına paralel bir büyüme göstermeyi planlıyor. Dünyanın tek çatı altındaki en büyük akrilik elyaf üreticisi olan grup şirketlerinden Aksa, 2009 yılından itibaren karbon elyaf üretmek üzere yaptığı çalışmalarını 2008 yılında da sürdürecek. 2010 yılında pazar büyüklüğü 40.000 ton/yılı aşması beklenen bu özel elyafın üreticileri arasına girmeye hazırlanan Aksa, 2009 yılının ilk çeyreğinden itibaren 1.500 ton/yıl karbon elyaf satmayı planlıyor. Enerji sektöründe doğalgaz santralları ve hidroelektrik santralları ile sektörün öncü şirketlerinden Akenerji’yi bünyesinde bulunduran Akkök Grubu, gayrimenkulde ise Akmerkez’in ortakları arasında yer alıyor. Akkök Grubu CEO’su Mehmet Ali Berkman, bu yıl özellikle enerji sektöründe yakaladıkları ivmeyi 2008 yılında da sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Doğan Holding: Petrol Ofisi’ni bölgesel güç yapacak 

1950’lerde ana faaliyet alanı ticaret olan küçük bir şirketle yola çıkan Doğan Grubu, hızla gelişerek Türkiye’nin en büyük ve mali açıdan en güçlü üç grubundan biri haline geldi. Bünyesinde Doğan Şirketler Grubu Holding ve Doğan Yayın Holding olmak üzere iki büyük holding barından Doğan Holding’in istihdamı 2007 itibari ile 11 bini geçerken, yılın ilk 9 ayındaki net kârı ise 357 milyon YTL oldu. Güçlü mali yapısı ve kaliteli insan kaynağı ile Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu’da bölgesel oyuncu olmayı planlayan Doğan Holding, bu kapsamda son birkaç yılda gerçekleştirdiği satın alma ve şirket satışları ile bu yolda önemli adımlar attı. Tekel’in sigara bölümünün özelleştirme ihalesine Citi Venture Capital International Limited ile birlikte girme kararı alan Doğan Holding’in 2008 planları arasında grup şirketlerinden Petrol Ofisi’nin Ceyhan’da kurmayı planladığı rafineri de var. Daha önce verdiği bir röportajda Petrol Ofisi ’ni bölgesel güç yapmayı hedeflediklerini belirten Doğan Holding CEO’su Nebil İlseven, Tekel Sigara’nın özelleştirilmesi konusunda katma değer yaratabileceklerine inandıklarını kaydetmişti. 
2008 yılında yatırımlar dışında holdinglerin gündemindeki en önemli konulardan biri de inovasyon olacak. Yeni ürün geliştirme konusunda yatırımlar yapacak olan holdingler, bu ürünlerle yurtiçi ve yurtdışında fark yaratarak, rekabette üstünlük sağlamayı planlıyor. Holding yöneticilerinin hükümetten en önemli talebi ise siyasi istikrarın devamının sağlanması ve yapısal reformların yılın ilk yarısında hayata geçirilmesi.

Bu yazı toplamda 1500, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum