cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


EPDK doğalgaz fiyatını serbest bıraktı

Yazar Swan

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

EPDK doğalgaz fiyatını serbest bıraktı

Türkiye 2008 yılında elektrikte otomatik fiyatlandırmaya geçmeye hazırlanırken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu sürpriz bir kararla, doğal gazın toptan satışı ile LNG satış fiyatlarını serbest bıraktı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun açıkladığı karara göre, toptan satış yapan doğal gaz ve Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) firmaları EPDK’ya başvurmadan, tamamen serbest kurallar içinde, istedikleri fiyatlardan gaz ve LNG satışı yapabilecekler.

EPDK önceki gün aldığı kararla, doğal gaz toptan satışı ile LNG satışında üst sınırı belirleyen ve 2002 yılından beri yürürlükte olan ‘fiyat formüllerini’ yürürlükten kaldırdı. Böylece 2008 yılından itibaren doğal gaz ve LNG fiyatları, alıcı ve satıcılar arasında serbestçe belirlenecek.

DOĞAL GAZLA ELEKTRİK ÜRETEN SANTRALLARI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Bu durum ise doğal gazla elektrik üreten santralları yakından ilgilendiriyor. Serbest fiyatlandırma ortamında gaz almaları, maliyetlerini etkileyecek. Daha önce toptan satış fiyatları doğal gazın ağırlıklı alım fiyatı ile döviz kurundaki değişimlere göre belirleniyordu. EPDK 2007 yılında Ocak ayında toptan satış için metre küpte 0,440 YTL civarında bir üst sınır fiyatı belirlemişti. EPDK 2008 yılı için daha önce tavan fiyat belirlediği LNG için de fiyatlarını da serbest bıraktı. LNG piyasasında 11 firma ve 4 milyar metre küplük bir hacim bulunuyor. Kurulun bu kararında toptan satış ve LNG alanında özel şirketlerin sayısının artmış olması etkili oldu.

-ÇOKLU PİYASA SERBEST FİYAT GETİRECEK-

Bu arada 2008 yılında, yerli doğal gazın satışını yapan TPAO ve Aksa şirketlerinin yanı sıra BOTAŞ’ın yaptığı kontrat devirleri kapsamında 4 milyar metre küplük özel sektör gazı piyasaya girmesi bekleniyor. Böylece doğal gaz ithalatını BOTAŞ’ın yanı sıra Shell Enerji, Bosphorus Gaz, Enerco Enerji ve Avrasya Gaz yapacak. Bu kapsamda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 2008 yılı toptan satış fiyatlarının taraflar arasında serbestçe belirlenmesine yönelik bir düzenleme yapılarak, ”piyasanın kendi dinamiklerinin harekete geçmesinin sağlanması” amaçlandı.

Ancak EPDK düzenleyici kurum olarak, piyasaya yeni oyuncuların katılmasının rekabetin oluşması için ön koşul olmakla beraber yeterli koşul olmadığı bilincinden hareketle, toptan satış faaliyeti alanında izleme ve denetim mekanizmasını en sıkı şekilde işletecek.

Piyasada aksaklık veya fiyatlarda rekabetçi yapıdan sapmalar ortaya çıkması durumunda, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 5/A maddesinin (f) bendinde yer alan ”Doğal Gaz Piyasası içerisinde rekabetin hiç veya yeterince oluşmadığı alanlarda, fiyat ve tarife teşekkülüne ilişkin usul ve esasları düzenlemek” ve Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinin hükümleri uyarınca gerekli düzenlemeler yapılabilecek.

(aa)

Bu yazı toplamda 1887, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum