cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Euro bölgesinde rekor enflasyon

Yazar aSh

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Avrupa ülkelerinde enflasyon oranı, 1999’da ortak para birimi Euro’ya geçilmesinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Euro kullanan 15 ülkede ortalama enflasyon Mart ayında 3,6 oldu.

Avrupa Birliği istatistik kurumu bu artışı, ulaşımda ve ısınmada kullanılan akaryakıt ile süt ürünleri ve ekmek fiyatlarındaki yükselmeye bağlıyor.

Ortaya çıkan rakamlar beklentinin de hedeflerin de üzerinde.

Tahminler yüzde 3,5’tu. Avrupa Merkez Bankası ise euro kullanmak isteyen ülkelerden enflasyon oranlarını sadece yüzde 2’de tutmasını istiyor.

Euro bölgesi içindeki 15 ülke arasında oranlar farklılık gösteriyor. Slovenya’da enflasyon yüzde 6,6 olurken Hollanda’da yüzde 1,9’du.

Avrupa Birliği’nin euro kullanan ve kullanmayan 27 üyesinin tamamı göz önüne alındığında ise ortalama oran bu kez yüzde 3,8’e yükseliyor.

Muhabirlerimiz bu durumun, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele çabalarını zora sokabileceğini söylüyorlar.

Avrupa Merkez Bankası, küresel piyasaları etkileyen kredi sıkıntısına rağmen, yüzde 4’te seyreden faiz oranlarında bir değişiklik yapmayı düşünmediğini kaydediyor.

Buna gerekçe olarak enflasyonu denetim altında tutma hedefine öncelik verilmesi gösteriliyor.

Dolayısıyla uzmanlar, enflasyonun beklenenden yüksek çıkması ardından, faiz oranlarının düşürülmesinin daha da uzak bir ihtimal haline geleceğini düşünüyorlar.

Global Insight ekonomik değerlendirme kuruluşunun Avrupa bölgesi uzmanı Howard Archer, “Tüketici fiyatlarındaki enflasyon Merkez Bankası’nın üzerine kurşundan bir gülle gibi çökecek ve kısa vade için zaten sınırlı olan faiz kesintisi ihtimalini iyice azaltacaktır” diyor.

1997’de euro değerinin teknik olarak hesaplanmaya başlamasından ve 1999’da euro’ya geçilmesinden bu yana en yüksek seviyeyi gösteren enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında euro dolar karşısında değer kazanarak 1,5947’den yeni bir rekor kırdı.

Eurostat’ın verilerine göre, ulaşımda kullanılan akaryakıt son bir yılda yüzde 14,5 artarken, ısınmada kullanılan akaryakıtta artış yüzde 36,1 oldu. Gıda fiyatları ise yüzde 6,2 zamlandı.

Fransa’da tüketici fiyatlarındaki artış, geçen ay yüzde 3,5 ile son 12 yılın en yüksek seviyesinde. Almanya’da da bu oran yüzde 3,1 oldu.

Avrupa Komisyonu rakamlardan hoşnut olmadıklarını açıkladı.

Komisyon sözcüsü Amelia Torres, gıda ve yakıttaki fiyat artışlarının başka alanlara da yayılıp bir enflasyon sarmalı oluşmamasının büyük önem taşıdığını söyledi. Torres bunun için çalışanlardan fahiş zam taleplerinde bulunmamalarını istedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2008’de euro bölgesi için büyüme tahminlerini yüzde 1,4’e indirmişti.

samanyoluhaber

Bu yazı toplamda 944, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum