cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Faizler Düşünce araç Satışları Rekor Kırdı

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Satışların yüzde 70`inin krediyle yapıldığı otomotiv sektöründe faizlerin düşmesi rakamları fırlattı. 2005 yılındaki satış adetlerinin üstüne ancak 2010`da çıkıldı.Son olarak 2005 yılında 729 bin adet binek ve ticari araç satışının gerçekleştiği Türkiye otomotiv pazarında, küresel kriz sonrası bu yıl satışlar fırlamış durumda. Sektör 2010`u 735 bin satış rakamı ile kapatmayı bekliyor. Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO`su Ali Haydar Bozkurt, 2008`in son çeyreğindeki küresel kriz nedeniyle tüm sektörlerin olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. 2009`da hükümetin ÖTV desteği ile ellerindeki stokları tükettiklerini hatırlatan Bozkurt, `2010`a girerken, hükümet yetkilileri çok net bir şekilde, `hiçbir vergi teşviki beklemeyin, planlarınızı buna göre yapın` dedi. Umut vaat eden bir görüntü yoktu. Fakat beklenmedik şekilde piyasalar iyi gitmeye başladı. Bunun çok temel sebeplerinden bir tanesi faizlerin düşük seyretmesiydi` şeklinde konuştu. Sektörde satışların yaklaşık yüzde 70`inin kredi kullanılarak yapıldığını belirten Bozkurt, faizlerin düşmesiyle 2009`da ertelenen filo satışlarının 2010`da hayata geçmesiyle hızlı toparlandıklarını ifade ederek, `Tahmin ediyoruz ki bir rekor yılı olarak kapanacak. Otomotiv sektörü 2005 yılında en yüksek satışı yapmıştı. Bu yıl satışlar 735 binlere çıkacak diye tahmin ediyoruz` dedi.

Seçimler piyasayı etkilemez

Faizlerin düşük seyretmesi ile otomobil fiyatlarının tarihte olmadığı kadar kolay ulaşılabilir seviyelerde olduğunu anlatan Bozkurt, `10-15 yıl önce belirli bir miktar birikimi olan kişiler, ev mi alsam otomobil mi, diye düşünürdü. Bugün neredeyse bir plazma televizyon fiyatına çok rahatlıkla otomobil alınır hale geldi` dedi.

Geçmişte insanların sıfır kilometre araç aldıktan ancak sekiz yıl sonra aracını değiştirmeye kalktığını gözlemlediklerini belirten Bozkurt, `Şimdi neredeyse garanti süresi bitmeden yani üç yıl içinde değişim yapılıyor` diye konuştu. Bozkurt, seçimlerin artık Türkiye`de piyasayı etkileyecek boyutta olmadığını ifade ederek, `10 yıl önce gündemdeki en ufak bir olumsuzluk borsayı allak bullak ederdi, piyasadaki faizler kurlar değişirdi. Bugün son 7 yıla baktığımız zaman neler oluyor, ama ne kurlar, faizler değişiyor, ne de borsa allak bullak oluyor. Çünkü artık iş dünyası ve sokaktaki vatandaş olarak daha bilinçli hareket ediyoruz. Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerin de piyasaya olumsuz değil, aksine olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum` şeklinde konuştu.

Benzer Makaleler

  • Banka Kredilerinde Masraflar Artacak
    Hükümet, bankalardan tüketici kredisi kullananları ilgilendiren önemli bir karar aldı. Hükümet, kriz döneminde yüzde 10`a çektiği masraf kesintisini yeniden yüzde 15`e çıkardı. Tüketici kredilerinden …

Bu yazı toplamda 1068, bugün ise 1 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum