cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Hayalet kentler canlandı, fiyatlar uçtu

Yazar aSh

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Eminönü’nde faaliyet gösteren esnafı ve imalathaneleri bir araya toplama hedefiyle kurulan modern tesislerde hareket başladı.

Eminönü’nü turizm merkezi yapma amacıyla imalathaneleri bölgeden kaldırma çalışmaları tüm hızla devam ederken, bölgeden taşınmak zorunda kalan esnaf, merkezlerin yolunu tutuyor. Ancak bu ilgi merkezlerin doluluk oranlarına çok ağır bir şekilde olarak yansırken, kiralık ve satılık dükkan fiyatları hızlı bir şekilde artıyor.
Doluluk oranı yüzde 30’a ulaşan Tekstilkent ve Giyimkent’te son aylarda fiyatlar yüzde 20 artarken, yüzde 85 dolu olan İstoç’ta yüzde 10, yüzde 55 dolu olan Kuyumcukent’te ise yüzde 30 yükselmiş durumda. Doluluk oranı yüzde 50 olan Aymakoop’ta ise fiyatlar şimdilik seviyesini koruyor.
Yerel seçimle birlikte tarihe karışacak olan Eminönü Belediyesi’nin Başkanı Nevzat Er, bölgede faaliyet gösteren 7 bin imalatçıdan 5 binini gönderdiklerini belirterek, “2011 yılına kadar bölge tamamen temizlenmiş olacak” derken, Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner de, “Tüm yol ve kavşaklar, metro inşaatı bu bölgeyi işaret ediyor. 2008 sonunda burada nüfusun bir hayli artacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

5 bin imalatçı gönderildi
Bölge esnafının şehir merkezlerinden taşınması için gerekli önlemleri almamakla eleştirilen yerel yönetimler, geçtiğimiz ay Zeytinburnu’ndaki bir iş merkezinde meydana gelen patlamada 22 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, işi daha sıkı tutmaya başladı. Güvenli, ruhsatlı, alt yapısı hazır, yol ve kavşak çalışmalarının tamamlandığı merkezlerin, metronun gelişiyle daha da hareketlenmesi bekleniyor. Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, “Süleymaniye’yi kağıtçılardan tamamen temizledik. Gedikpaşa’da faaliyet gösteren kuyumcu imalathanelerinin yüzde 70’ini boşalttık. Çok yakında da ayakkabıcılar da bölgeden gidecek” dedi.
Hazırlanan stratejik plan çerçevesinde bölgenin 2011 yılına kadar tamamen temizleneceğini, kültür, turizm ve ticaret merkezi haline geleceğini anlatan Er, bölgede sadece el işi yapan ya da çok küçük ölçekte çalışan, kimyasal madde kullanmayan atölyelerin faaliyetlerine devam edebileceğini söyledi. Er, boş kalan yüzlerce hanın ise büyük sıkıntıya neden olduğuna dikkat çekerek, “Bu hanların ne olacağı belli değil. Restore edilmeleri, tehlike oluşturmalarının önlenmesi gerekiyor ancak bunlar çok büyük bütçeler. Eminönü’nde artık sadece cadde üzerindeki dükkanlar iş yapıyor. Ruhsat gelirleri çok azaldı. Belediye olarak ciddi bir kaybımız var” diye konuştu.

Yıl sonunda bölgenin nüfusu artacak
Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner de, gayrimenkul sektörünün spekülasyonlardan çabuk etkilenen ve ani reaksiyon vermeye duyarlı bir sektör olduğunu ancak artık yatırımcıların daha bilinçli hareket ettiğini söyledi.
Dönem dönem merkezlerin bulunduğu bölgelere yönelik çıkan söylentilerin ve spekülasyonların belli bir hareketliliğe neden olduğunu anlatan Soner, şunları söyledi: “Özellikle merkezlerin yoğunlaştığı Bağcılar bölgesinde ciddi bir gelişme yaşanıyor. Yol, kavşak ve metro çalışmaları hep bu bölgeye işaret ediyor. 2008 sonuna kadar bölgedeki nüfusun bir hayli artacağını öngörüyoruz. Şu anda kağıt üzerinde görülen fiyat artışları pratikte gerçekleşmeyebilir ancak ileriki dönemde bölgenin çok değerleneceği kesin.”

İkitelli yatırımda ikinci GAP, Avrupalı fonlar kapıda
Kapılarını açtığı 2002 yılından bu yana yüzde 30 doluluk oranını aşamayan Tekstilkent, en büyük atılımını bu yıl yapacak. Sultanhamam ve Eminönü’nde faaliyet gösteren tekstilcilerin taşındığı ve 5 bine yakın dükkanın bulunduğu Tekstilkent’te yıllardır istenilen doluluk oranları yakalanamasa da, fiyatlar son 2 ayda yüzde 20 arttı. Sultanhamam’da yolların tamamen kapanması ile bu yıl en az yüzde 50 büyüme hedefleniyor.
Tekstilkent Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, “Belediyeler yıllarca, para kaynağı olarak gördükleri esnafı modern merkezlere yönlendirmek yerine, gideni de geri çağırdılar. Şimdi şehir içindeki imalathanelerin nelere malolduklarını görmeye başladılar” dedi. Bugüne kadar doluluk oranının yüzde 30’larda olduğunu ifade eden Şahinoğlu, artık esnafın bu bölgeye akın etmesini beklediklerini, fiyatların da yavaş yavaş artmaya başladığını kaydetti. Şahinoğlu, “4 bin 800 üyemiz var. Bu yıl dükkanlardan aidat bile almıyoruz. Esnaf geç kaldıkça fiyatlar daha da artacak. Ancak, yaz başına kadar istediğimiz hareketlilik olmazsa, burayı diğer sektörlere de açmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Merkezlerin yoğunlaştığı İkitelli bölgesinin Türkiye’nin 2. GAP’ı haline geldiğini savunan Şahinoğlu, “Bu kentlere 5-6 milyar dolarlık yatırım yapıldı. sadece Tekstilkent’i 200 milyon dolara malettik. Avrupalı fonlar bile kapımızı çalıyor. En son 700 milyon dolar teklif ettiler. Buranın değeri 7 yılda 10 kattan fazla arttı” dedi.
Tekstilkent Emlak Ofisi yetkilisi Salman Renkligül de, fiyat artışlarının henüz istenilen seviyede olmadığını belirterek, “Aslında fiyatlar artıyor ancak uzun zamandır o kadar düşüktü ki, yansıma görünmüyor” dedi.

Giyimkent depo oldu, fiyatlar yüzde 20 arttı
Tekstilkent’in yanında yer alan ve 2002 yılında faaliyete geçen Giyimkent, yüzde 30 doluluk oranını halen aşamamış durumda. 1987 yılında kurulan Giyimkent’te, özellikle Mahmutpaşa ve Yeşildirek’te faaliyet gösteren hazır giyim ve tekstil firmaları faaliyet gösteriyor. Firmaların çok büyük oranda depo olarak kullandıklarını merkezde, boş binalar bakımsızlıktan çürümeye başlamış. Ancak bu durum fiyatların artışını etkilememiş. Sadece son 1 ayda fiyatlarda yüzde 20’ye varan oranda artış yaşanıyor.
Giyimkent’te faaliyet gösteren Alnaz Triko ortaklarından Mehmet Karagöz, “3 yıldır buradayız. Ancak burayı sadece depo olarak kullanıyoruz. Piyasa açılsın, bugün Mahmutpaşa’yı bırakıp geliriz. Müşteri henüz buraya gelmiyor. Özellikle Anadolu esnafı için buraya ulaşmak çok zor. Alt yapısı hazır ama metro gelirse işler açılır” dedi.
İngiltere’de 4 mağazası bulunan ve By Luca markasıyla erkek takım elbisesi üreten Stil Set Giyim AŞ’nin yetkilisi Süleyman Beytor ise, “Buraya 1 yıl önce taşındık ama sadece depo olarak kullanıyoruz. Metronun gelmemesi en büyük eksiklik. Burada ticari hayat neredeyse hiç yok. Sadece insanlar arada bir depolarından mal alıp gidiyorlar” diye konuştu.

İstoç’ta en kötü dükkan 450 YTL’ye gidiyor
Eminönü Tahtakale’de toptancı esnafın bir araya gelerek kurduğu İstoç (İstanbul Toptancılar Çarşısı) ise, diğer merkezlere göre şanslı durumda. 15 yıldır faaliyet gösteren ve 6 bin 200 işyerinin bulunduğu merkezin doluluk oranı yüzde 85’e ulaşmış durumda. 40’ın üzerinde iş kolundan esnafın yer aldığı İstoç’ta fiyatlar ise her geçen gün büyük bir hızla artıyor.
İstoç’ta faaliyet gösteren Şenay Emlak’tan bir yetkili, fiyatların son 3 ayda yüzde 10 arttığını söyledi. Özellikle kiralık dükkan bakanların sayısının çok arttığını belirten yetkili, en kötü durumda olan 75 metrekarelik bir dükkanın aylık kirasının bile 450 YTL’den başladığını kaydetti.

Piyasadaki durgunluk, dükkan kapattırıyor
Aymakoop Sanayi Siitesi, tarihi yarımada içinde bulunan ayakkabıcı esnafının daha modern üretim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla 1984 yılında kuruldu. Yaklaşık 4 bin 200 birim ve 2 bin civarında işyerinin bulunduğu sitede, doluluk oranı yüzde 50’ye yaklaşmış. Aymakoop yetkilileri, Eminönü’nde imalathanelerin bu yıl sonuna kadar büyük oranda kaldırılması ile birlikte merkezin daha da canlanacağını belirtti.
Aymakoop’ta faaliyet gösteren Asil Emlak yetkilisi Uğur Görkem de, “Piyasada ciddi bir durgunluk var. Bazı şirketlerin kapandığını görüyoruz. Fiyatlar düşmedi ama ciddi bir yükselme de yok” dedi.

Kuyumcukent, geleceğin Dubai’si olacak
Özellikle Kapalıçarşı’da bulunan kuyumcuların taşındığı Kuyumcukent, diğer merkezlere göre hızlı bir büyüme içinde. 2006 yılı sonunda açılmasına rağmen faal durumda olan atölye bölümünde doluluk oranı yüzde 55’e çıkan Kuyumcukent’te, alışveriş merkezi ve mağaza bölümü de bu yıl sonunda açılacak. 200 milyon dolarlık yatırımla kurulan merkezde olumlu bir hava hakim.
Kuyumcukent’te hem atölyesi hem de mağazası bulunan Moda Alyans’ın sahibi Kadir Balım, merkeze taşındıkları için çok memnun olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Otoparkından güvenliğine, ısıtmasından çalışma saatlerine ve yerleşim düzenine kadar herşey çok iyi durumda. Havaalanına yakın olması da büyük avantaj. Özellikle Anadolu’dan gelen müşteri trafik sorunu yaşamıyor. Alışveriş merkezinin açılmasıyla buradaki hareketlilik daha da artacak. Burası 365 gün devam eden bir fuar alanı gibi. Geleceğin Dubai’si olacak.
Altın Emlak yetkilisi de, geçen yıldan bu yana fiyatların yüzde 30 arttığını belirterek, “Yeni gelenler çoğunlukla büyük metrekareleri tercih ediyor. Son dönemde özellikle alışveriş merkezi ve mağaza bloğu çok revaçta” dedi.

REFERANS

Bu yazı toplamda 1263, bugün ise 3 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum