cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


İŞTE ‘DERGİ’ DEĞİL ‘VERGİ’ REKORTMENLERİ!

Yazar jawscod2

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Maliye Bakanlığı 2007 vergi rekortmenlerini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Her yıl  olduğu gibi gazetelerde isimleri tek tek okudunuz. Peki dikkatinizi çekti mi? Yıllardır bu liste neredeyse hiç değişmiyor. Aynı aileler, üç aşağı beş yukarı aynı liste. Elini sallasan dolar milyarderine çarpan ülkemizde, vergi rekortmeni olanlar hep aynı isimler.

Bir elin parmağını geçmeyen bu aileler, her yıl neredeyse 22 milyon çalışanın toplamı  kadar vergi ödüyor.  22 milyon çalışanın ödediği toplam vergi 17 milyar YTL. 33 milyar YTL’lik toplam gelirler vergisinin kalan kısmının önemli bölümünü de bu aileler ödüyor.

Peki kim bu aileler? Bugün sizlere “Dergi” değil, “Vergi” rekortmenlerini tanıtacağız.

Uçaklarıyla, yalılarıyla gözönünde olan isimleri “Süper Patronlar” diye
size sunmayacağız. Kuruşuna kadar ödedikleri vergilerle rekora imza atan,
Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı isimleri okuyacaksınız.

HABERTURK.COM vergi dosyasını açıyor, ve soruyor:

Türkiye’nin vergisini sadece bu aileler mi ödeyecek? Boy boy fotoğraflarıyla dergilerde poz kesen patronlar nerede?

Yanıtı bugünlük kısa veriyoruz:

‘Türkiye’nin En Zengin 100 Kişisi ve Ailesi’ listesindeki yaklaşık 70 işadamı
‘vergi rekortmenleri’ listesine giremedi!

Üstelik dergilerde yarışırken itiraz etmişlerdi, “Benim servetim az yazılmış” diye..

Yalılarını röportajlarında görüp, bayılmıştık. Tayland’da detoks harika fikirdi!
Uçakları birbirinden güzeldi. Ama o beyler, Vergi Rekortmenleri listesine giremedi!

Tek tek arayacağız, nerede bu en zenginler. Önce, Türkiye’nin gerçek süper patronlarını tanıyalım..
İstanbul’da Gelir Vergisi rekortmeni Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan oldu. Bu yıl tahakkuk eden 10 milyon 454 bin YTL Gelir Vergisi’yle geçen yılın birincisi Demir Sabancı’yı geçerek tekrar birinci olan Aydın Doğan’ı, 27’inci sıradan yükselen Hüsnü Özyeğin izledi. Üçüncü  sırada ise Koç Ailesi’nden Semahat Sevim Arsel yer aldı.
Vergi rekortmenleri listesinde 4’üncü sırada ünlü borsacı İsmail Tarman var. 5’inci ve 6’ıncı sırada bulunan  rekortmenler ise adlarının açıklanmasını istemediler. 7’nci sırada  Mustafa Koç, 8’inci sırada Murat Ülker, 9’uncu sırada Fevzi Bülent Özaydınlı, 10’uncu sırada da Erdoğan Demirören,  Ciner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner 11. sırada  yer aldı. Murat Ülker ise geçen yıl 14’üncü sırada iken bu yıl 8’inci sıraya kadar yükseldi. Şarık Tara ise geçen sene 29’uncu sırada iken bu yıl 39’uncu sıraya geriledi. Listeye yeni  giren isimler arasında yer alan Dünya Göz Hastanesi sahibi Eray Kapıcıoğlu ise 44’üncü sırada yer aldı. Atlas Jet’in sahibi Ali Murat Ersoy da bu yıl listeye girenlerden.

AİLE FERTLERİ KENDİ ARALARINDA YARIŞIYOR

Türkiye’nin en zengin ailelerinden Sabancı ve Koç vergi rekortmenleri listesinde de yarışıyor. İlk 100’de Sabancı Ailesi’nden 11 kişi yer alırken, Koç Ailesi’nden 5 kişi var. İlk 20 rekortmen içinde Koç Ailesi’nden Semahat Sevim Arsel , Suna Kıraç ve Mustafa Vehbi Koç, Ali Koç, Mehmet Ömer Koç değişmeyen isimlerden. Sabancı Ailesi’nden de Serra Sabancı, Şevket Sabancı, Suzan Sabancı Dinçer, Türkan Sabancı, Çiğdem Sabancı Bilen, Yalçın Sabancı ve Ömer Sabancı, Emine Kamışlı Sabancı, Ali Sabancı listenin en üst sırasında yer alan isimler arasında. Bu yıl Ülker Grubu da listede etkili oldu. Başta Murat Ülker olmak üzere, kız kardeşi Ahsen Özokur ve eşi Orhan Özokur listede yer aldı. Tekfen Holding, Çelebi Holding ve Borusan Holding de 2’şer kişi ile vergi rekortmenleri listesinde yer aldı.

Koç Grubu’nun yeni ve eski CEO’ları da listeye girdi. Geçen yıl listede olmayan yeni CEO Bülent Bulgurlu, bu yılki listeye 46’ıncı sıradan girdi. 2006 yılında 32’inci sırada yer alan eski CEO Bülent Özaydınlı ise bu yıl 9’uncu sıraya kadar yükseldi. İbrahim Bodur, Tarabya Oteli`ni satın alan İzzet Bayraktar son yıllarda listenin üst sıralarını zorlayan isimler.

Bu arada, rekortmenler listelerinde yer alan ilk 100 mükellefin, 2008 yılında ödeyeceği Gelir Vergisi’nin 61 ilin 2007 yılı beyana dayanan Gelir Vergisi tahsilatının toplamından daha yüksek.

KOÇ HOLDİNG
TOPLAM VERGİNİN YÜZDE 12’SİNİ KOÇ ÖDÜYOR

Türkiye’nin en büyük şirketlerini yöneten Koç Grubu, vergi yükünü sırtlayan önemli kurumların başında yer alıyor. Arçelik, Aygaz, Yapı Kredi Bankası kurumlar vergisi listesinde ilk 20’ye giren şirketler arasında. Koç Ailesi’nden Semahat Sevim Arsel , Suna Kıraç ve Mustafa Koç, Ali Koç, Mehmet Ömer Koç hemen hemen her yıl ilk 20 rekortmen arasına giriyor.

Koç Holding, 2007 yılında toplam cirosunu 51.4 milyar YTL’ye, net karının da yüzde 309 artışla 2 milyar 295 milyon YTL’ye yükseltti. Grup, enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim ve finans sektörlerinde büyümeye devam ediyor.
Dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girmeyi başaran Grup, Avrupa’nın ise en büyük 49’uncu şirketi.

Türkiye’de üretilen tüm motorlu araçların yaklaşık yarısı, ihraç edilen tüm motorlu araçların yüzde 50’si Koç Grubu tarafından gerçekleştiriliyor. Ford, Fiat ve Case New Holland gibi uluslararası otomotiv üreticilerle kurulan güçlü ve köklü ortaklıklarla Koç Grubu Türkiye’nin en büyük otomotiv oyuncusu konumunda.
Türkiye’nin en büyük perakende otomotiv dağıtım ağına da sahip.

Yurtiçinde, beyaz eşyada yüzde 58’lik pazar payı ile büyük bir farkla lider konumunda. 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapan grup; Avrupa’daki piyasa payını gerek ihraç ürünleri gerekse satın aldığı şirketler yoluyla artırıyor. Ayrıca, Rusya’daki büyümeye iştirak etmek amacıyla yatırımlarla yeni üretim tesisleri inşa eden Koç Grubu, Çin’de de yatırım ve iş yapmanın fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’nin tek ve Gelişmekte Olan Avrupa Bölgesi’nin en büyük rafinerisi olan Tüpraş Koç Grubu’nun yönetiminde.

Finansal Hizmetler Avrupa’nın en büyük finansal hizmetler grupları arasında olan İtalyan Unicredit ile eşit ortaklık kuran Koç Grubu, 2005 yılında Yapı ve Kredi Bankası’nı satın alarak Türkiye’nin üçüncü en büyük özel finansal hizmetler grubu oldu.

İstanbul Sanayi Odası’nın (ISO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasına göre, Koç Topluluğu ilk 10 şirket içerisinde Tüpraş, Ford Otomotiv, Arçelik, Tofaş ve Aygaz şirketleri ile yer alıyor. Türkiye ekonomisine brüt katma değerde ise 18.5 milyar YTL ile Koç Topluluğu şirketleri toplam özel sektörün yüzde 29’unu teşkil ediyor.

Türkiye vergi gelirlerinin yüzde 12’sini Koç Topluluğu veriyor.
88 şirketinde 90 bin kişilik çalışan ordusu ile ülkemiz için yarattığı değerleri artırmaya devam ediyor. 2007 verilerine göre, Koç Ailesi’nin borsadaki şirketlerinin kendilerine ait hisselerinin tutarı 18 milyar doları buluyor.
ÜLKEM VARSA BEN DE VARIM

Merhum Vehbi Koç’un, “Ülkem varsa ben de varım” sözünü ilke olarak benimseyen Koç Grubu, hemen hemen her yıl tüm hissedarlarıyla vergi rekortmenleri listesinin en üst sıralarında yer alıyor. 19 yıl boyunca Koç Grubu’nun yöneten ve Vehbi Koç’tan 1984 yılında aldığı bayrağı 2003 yılında oğlu Mustafa Koç’a devreden Rahmi Koç, artık holdingin Şeref Başkanı.

KOÇ HOLDİNG’İ İLK 200’E SOKTU

Koç Topluluğu’nun 3. kuşak temsilcisi Mustafa Koç, Koç Grubu’nun kısa sürede dünyanın en büyük 200 şirketi arasına soktu. Tansaş, Yapı Kredi bankası ve Tüpraş Mustafa Koç döneminde grubun bünyesine katıldı. Koç Grubu’nu yeniden yapılandıran Mustafa Koç, birçok şirketi satarken, enerji ve finans alanında yeni yatırımlarla büyüme stratejisi izliyor. Her yıl rekortmenler listesine ismini yazdıran Mustafa Koç’a, 2007 yılında 4.5 milyon YTL şahsi vergi tahakkuk edildi.

ENERJİ VE BİLGİYİ İKİ KARDEŞ YÖNETİYOR

Rahmi Koç’un Mustafa Koç dışında oğulları Ömer Mehmet Koç (1962) ve Ali Yıldırım Koç (1967) da holding bünyesinde görev yapıyor. Halen Ömer Koç Enerji Grubu, Ali Koç Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı görevini sürdürüyor. Ali Koç aynı zamanda Fenerbahçe yönetimine de girerek, gelecek dönemde kulübün başkanı olmaya hazırlık yapıyor. Çok fazla ön plana çıkmayan Ömer Koç ise Opet, Aygaz ve Tüpraş gibi Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerine yön veriyor.  Ömer ve Ali Koç, Türkiye’nin en fazla gelir vergisi ödeyen isimleri arasında yer alıyor.

KIZ KARDEŞLER SAĞLIK VE EĞİTİMİ DESTEKLİYOR

Vergi rekortmenleri listesinin değişmeyen ismi Vehbi Koç’un kızı Semahat Arsel.  2007 yılında tahakkuk eden 7 milyon YTL’lik vergi ile yine ilk 5’teki yerini korudu. Arsel’in Serveti 1.4 milyar dolar. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi. Servetinin kaynağı Koç Holding’de sahip olduğu hisseler. Eğitim, sağlık ve kültür alanında faal olan Vehbi Koç Vakfı’nın da başkanlığını yürütüyor. Vehbi Koç’un diğer kızı Suna Kıraç da 1.2 milyar dolarlık şahsi serveti ile Türkiye’nin en zengin kadınlarından biri. Her yıl düzenli olarak vergi rekortmenleri listesine giren Kıraç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Sağlık, eğitim ve sosyal hizmet alanlarında yaptığı katkıları Devlet üstün Hizmet Madalyası’na sahip.

Aile fertlerinin son 5 yılda ödedikleri vergi şöyle:

2003 2004 2005 2006 2007
RAHMİ KOÇ 3.502.67 9.122.357 9 .156.281 6.900.407 7.072.990
MUSTAFA KOÇ 1.717.655 2.743.273 3.781.223 4.212.882 4.518.575
ALİ KOÇ        – 1.257.84 2.540.349 2.965.510 3.187.703
ÖMER KOÇ 1.398.363 2.219.201  2.834.792 3.660.097
SEMAHAT ARSEL 4.554.610 5.141.982 6.955.349 6.478.679 7.235.311
SUNA KIRAÇ 2.935.187 3.027.578 4.218.857  2.129.590  2.233.844

SABANCI HOLDİNG
70 ŞİRKETİ 52 BİN ÇALIŞANI VAR

Hacı Ömer Sabancı Holding, Türkiye’nin en büyük sanayi ve finans topluluklarından biri. Sabancı Topluluğu, hemen hemen tamamı faaliyet gösterdikleri sektörlerin liderleri konumunda olan 70 şirketten oluşuyor. Grubun
52 bin çalışanı bulunuyor. Sabancı Topluluğu’nun temel ilgi alanları, finansal hizmetler, gıda ve perakendecilik, lastik, takviye malzemeleri ve otomotiv, çimento, enerji, kimya, dış ticaret ve tekstil. Sabancı Topluluğu’na bağlı şirketler 18 ülkede faaliyetlerini sürdürüyor. Citigroup, Verbund, Bridgestone, Toyota, Bekaert, Heidelberg Cement, Carrefour, Dia, Hilton International, Mitsubishi Motor Co., International Paper ve Philip Morris gibi önemli yabancı ortakları bulunuyor.
2006 yılında Sabancı Topluluğu, 16.9 milyar YTL (12.1 milyar dolar) konsolide satış geliri ve faaliyet karı 2.7 milyar YTL (1.9 milyar dolar) elde etti.
Sabancı Holding’in en büyük hissedar grubunu, sahip oldukları yüzde 74.7 hisse oranıyla Sabancı Ailesi oluşturuyor. Sabancı Ailesi’nin şahsi serveti ise yaklaşık 17 milyar dolar. Grup Türkiye’nin toplam vergisinin yaklaşık yüzde 10’nu tek başına karşılıyor. Demir Sabancı, 14 milyon 267 bin 485 YTL ile 2006 yılı İstanbul gelir vergisi rekortmeni oldu. Sabancı Ailesi’nden de Serra Sabancı, Şevket Sabancı, Erol Sabancı, Suzan Sabancı Dinçer, Türkan Sabancı, Çiğdem Sabancı Bilen, Yalçın Sabancı ve Ömer Sabancı, Emine Kamışlı Sabancı, Ali Sabancı rekortmenler listenin en üst sırasında yer alan diğer isimler.

DEV FİLOSU VAR

Sabancı Ailesi’nden denizciliğe merak salan tek kişi Yalçın Sabancı. Sabancı Grubu’nda 20 yıl çalıştıktan sonra 1999 yılında ayrılan Yalçın Sabancı, Ya-Sa Holding’i kurdu. Yalçın Sabancı, kısa sürede 12 şirketi çatısı altında toplayan bir holding yarattı. Gemilerinde yaklaşık 800 kişi çalışıyor Ya-Sa Holding gelirinin yüzde 80’ini denizden kazanıyor. Değeri 1 milyar doların üzerinde olan bir filoya sahip. Sabancı, 2004 yılında Türkiye vergi sıralamasında 10’uncu, İstanbul’da ise yedinci sırada yer aldı. Yalçın Sabancı, Hacı Ömer Sabancı Holding’deki görevinden ayrıldı ama zannedildiği gibi hisselerini satmadı. Sadece bankanın talebiyle kurucu Akbank hisselerini elinden çıkardı. Hacı Ömer Sabancı Holding Tekstil Grubu’ndaki yüzde 8’lik hissesiyle halen ailenin en büyük hisseye sahip üyesi. Diğer yandan Sabancı Holding, Akbank ve bağlı iştiraklerindeki hisseleri de duruyor. İstanbul’da 60 dairesi ve deniz manzaralı 10 villası bulunuyor. Ayrıca Boğaz’da beş yalısı var. Kişisel servetinin yüzde 80’ini gayrimenkul yatırımları oluşturuyor.

BÜYÜK AĞABEY ESAS’I TERCİH ETTİ

1936 yılında diğer kardeşleri gibi Kayseri’nin Akçakaya Köyü’nde doğan Sabancı Ailesi’nin üçüncü çocuğu Şevket, ailenin dış ilişkilerini yürüten kişi de oldu. Vaksa’nın kurucuları arasında yer alan Şevket Sabancı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Oğlu Ali Sabancı ve kızı Emine Kamışlı ile birlikte Esas Holding’i kurdu. 2.4 milyar dolarlık şahsi serveti bulunuyor. Sabancı Ailesi’nin Sakıp Sabancı’dan sonra gelen “ağabeyi” Şevket Sabancı, Sabancı Holding’deki aktif görevinden ayrılarak Esas Holding’de kızı Emine Kamışlı ve oğlu Ali Sabancı ile birlikte olmayı tercih etti.
Vergi rekortmenleri listesine isimlerini yazdırmayı başaran Ali ve Emine Kamışlı kardeşlerin yönettiği Esas Holding, kısa sürede Türkiye’nin en fazla istihdam sağlayan ve vergi veren şirketi konumuna geldi. Türkiye’nin en büyük acil sağlık sistemi Medline, sağlık bilgi platformu Promed, City Farm, organik yaş meyve sebze ihracatı yapan Pan Tarım, ticari araç kiralaması yapan Renty, Sporting ve Çoban Yoğurtları Esas Holding çatısı altında toplandı. Havayolu şirketi Pegasus ise Türk Havayolları ile rekabet edecek konuma geldi.

HOLDİNG’DE KALAN TEK İKİNCİ KUŞAK

Holdingde ikinci kuşağı temsilen bir tek Erol Sabancı kaldı. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı, holdingde başkanvekili olarak görevini sürdürüyor. Grubun amiral gemisi Akbank’ı yaklaşık 20 milyar dolarlık piyasa değeri ile İMKB’nin en kıymetli şirketleri arasına sokan Sabancı, geçtiğimiz günlerde Akbank Yönetim Kurulu Başkanlık görevini kızı Suzan Sabancı Dinçer’e devretti. 1962 yılından bu yana Akbank’ta yürüttüğü yönetim kurulu üyeliğini devam ettirecek olan Erol Sabancı, Şeref Başkanlığı’nın yanı sıra yönetim kurulu danışmanlığı görevini de üstlendi.
Kızı Suzan Sabancı Dinçer ile vergi rekortmenleri listesinde yer alan Şevket Sabancı’nın yönettiği Akbank da Türkiye’nin en fazla kurumlar vergisi veren şirketi.
Bu arada, Erol Sabancı’nın diğer kızı Çiğdem Sabancı Bilen de Sabancı Ailesi’nin en fazla veri ödeyen üyeleri arasında.
ÖZDEMİR SABANCI’NIN OĞLU VE KIZI DA LİSTEDE

Demir Sabancı, 1971 yılında Özdemir Sabancı’nın oğlu olarak dünya geldi. Japonya’dan döndükten sonra o sırada henüz yeni kurulmuş olan TeknoSA’nın genel müdürlüğüne atanan Sabancı, Sabancı Holding yönetim kurulu üyeliği yaptı.Demir Sabancı, Sakıp Sabancı’nın ölümünden sonra 2004 yılında Sabancı Holdingte sahip olduğu tüm görevlerinden ayrıldı. Sahip olduğu yüzde 6.17 lik] şirket hisselerini satan Demir Sabancı, elde ettiği gelir sayesinde 2006 yılı gelir vergisi rekortmeni oldu. Demir Sabancı, Ali Sabancı ve Ömer Sabancı ile ortak oldukları ODEA isimli şirketle inşaat ve turizm sektöründe faaliyet gösteriyor. Demir Sabancı ayrıca, Beylerbeyi’ndeki Hasip Paşa yalısının da sahibi.
Demir Sabancı’nı kız kardeşi Serra Sabancı da rekortmenler listesinde her yıl ismini üst sıralara yazdırıyor. Serra Sabancı gelirlerinin önemli bir kısmın hisse senetlerinden elde ediyor. Serra Sabancı, Akbank hisselerinin Citigroup’a satışından 258.3 milyon dolar kazanç sağladı. Sabancı Holding’deki hisse satışı da dikkate alındığında Serra Sabancı’nın 600 milyon dolara yakın serveti bulunuyor.

SAKIP AĞA’NIN MÜHÜRÜNÜ TAŞIYOR

Sakıp Sabancı’nın ölümüyle mührü, kızı Sevil Sabancı`ya geçti. Sevil Sabancı, Sakıp Sabancı hem ailesini holding yönetiminde temsil ediyor, hem de aile servetini idare ediyor. Üniversite eğitimini İngiltere`de tamamlayan Sevil Sabancı 4 Ocak 1973 doğumlu. Sabancı Topluluğu`nun değişik bölümlerinde iş deneyimi var.

ELECTROWORLD’Ü TÜRKİYE’YE GETİRDİ

Ömer Sabancı şu anda Sabancı Holding yönetim kurulu Üyeliği yapmakla beraber, 2004-2007 yılları arasında  TÜSİAD Başkanlığı yaptı.  Kuzeni Demir Sabancı ile birlikte inşaat, plastik ve hava taşımacılığı işlerine girdi. Odesa Geliştirilmiş Polimer Yatırımları ve Döysa VİP Havacılık A.Ş. şirketlerini kurdur. Odesa A.Ş. çok kısa zamanda Dr. Naim H. Alemdaroğlu yönetiminde gıda sektörü için katlanabilir kasalar üretmeye ve ihraç ediyor. Yıllar boyu Sabancı Holding yönetim kurulu başkanvekilliği yapmış merhum Hacı Sabancı’nın oğlu. Kardeşleri merhum Mehmet Sabancı ve Demet Çetindoğan.
Demir Sabancı ile birlikte ElectroWorld markasını Türkiye’ye getirdi. Sürekli rekortmenler listesinde yer alan Sabancı’ya tahakkuk edilen vergi miktarı da her yıl artıyor.  Ömer Sabancı’nın annesi Özcan Sabancı’da son üç yılda listeye girerek, Türkiye’nin en fazla vergi ödeyen kişileri arasına ismini yazdırdı.

2003 2004 2005 2006 2007
YALÇIN SABANCI 1.980.880 5.275.373
ŞEVKET SABANCI 1.903.143 8.311.599 4.086.102 3.161.963 3.745.850
EROL SABANCI 5.270.739 855.480
SUZAN SABANCI DİNÇER 1.488.618 4.577.105 4.044.285 4.118.605 3.200.957
DEMİR SABANCI 1.470.592 4.841.773 14.267.484 3.744.971
ÇİĞDEM SABANCI BİLEN 1.466.726 4.551.268 4.002.715 4.067.892 3.169.876
SEVİL SABANCI 1.147.652 1.886.456 2.049.023
ÖMER SABANCI 1.051.287 3.362.558 2.846.420 2.888.156 3.517.374
ALİ SABANCI  1.002.625 3.089.978 2.534.199 2.586.349 3.146.600
DİLEK SABANCI  983.106 1.541.404  1.307.908
EMİNE KAMIŞLI 863.491 2.728.026 2.596.437 2.617.577 3.169.291
SERRA SABANCI 4.111.496 4.163.113 3.310.954

DOĞAN GRUBU
MEDYA DIŞINDA ENERJİDE BÜYÜYOR

Hizmet sektöründe faaliyet gösteren Doğan Grubu, elinde bulundurduğu Dışbank’ı uzun vadeli yapılanma stratejisi içinde Fortis Grubu’na satarak bankacılık
sektöründen çekildi. Petrol Ofisi’ndeki hisselerini artırarak ve Star TV’yi satın alarak enerji dağıtım ve medya alanlarındaki odaklanmasını arttıran Grup, enerji
ve medyanın dışında sanayi, ticaret, turizm ve sigorta sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

ÇOK SAYIDA YABANCI ORTAĞI VAR

Doğan Yayın Holding, Ray Sigorta, Milpa, Çelik Halat, Ditaş, Hürriyet, Doğan Gazetecilik, Petrol Ofisi ve Doğan Burda İMKB’de işlem görüyor. OMV,
AOL-Time Warner grubundan CNN, the Universal Music Group, Burda GmbH ve Egmont Yayıncılık gibi uluslararası şirketlerle ortaklıkları bulunuyor.

17 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR

Doğan Grubu’nun 2006 yılı konsolide geliri 8.575 milyon doları olarak gerçekleşti. 2008 yılı itibarı ile 17 bini aşkın kişiye istihdam sağlayan Grup, hissedarları  yaklaşık 13 yıldır en fazla vergi veren kişiler arasında yer alıyor. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan 10 milyon YTL vergi ile rekortmenler arasında ilk sıraya yerleşti.

2003  2004  2005  2006  2007
AYDIN DOĞAN  9.002.989 14.609.594 10.320.542 10.928.604 10.454.056

CİNER GRUBU
MADENCİLİK, ENERJİ VE MEDYADA BÜYÜYOR

Temelleri 7 Mart 1978 tarihinde atılan ve Aralık 2004 tarihine kadar Park Grubu adıyla bilinen Ciner Grubu, ticari faaliyetlerine oto yedek parça üretim, satış ve
ithal işleri ile başladı. Grup, 1980’li yılların ikinci yarısında yurtiçi ve yurtdışı zirai motor ve yedek parça üretim projeleri, anahtar teslimi entegre tesis taahhütleri
ve tekstil sanayi tesislerinin kurulması ve işletilmesi projeleri ile çalışma alanını genişletti.
1990’lı yılların başından itibaren özelleştirme projeleri ile birlikte “Enerji ve Madencilik” alanında yatırımlara başlayan ve Türkiye’de madencilik ve enerji sektöründe
büyük yatırımlara imza atan Ciner Grubu, bu sektördeki Grup şirketleri ile Türkiye’de bir çoğu yeni, ya da ilk olan atılımlar gerçekleştirdi.

BAŞARISI ÜNİVERSİTELERDE DERS KONUSU

1995 yılında, Türkiye’nin en verimli özelleştirilmesi olarak gösterilen Havaş deneyimini, işletme hakkı devir modeli ile Çayırhan’da madencilik ve enerji alanında da gösteren Ciner Grubu’nun bu başarıları, üniversitelerde ve konferanslarda özelleştirme ile ilgili en başarılı uygulama örnekleri olarak gösterilerek literatüre geçti.

13 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

2002 yılında medya sektörüne adım atan ve bu alanda da sürekli gelişen Ciner, kısa bir süre içinde yapmış olduğu yatırımlar ve kurmuş olduğu şirketlerle sektörün en büyük gruplarından birisi oldu.
Ciner Grubu bugün; Ciner Enerji ve Madencilik Grubu, Ciner Medya Grubu
Ciner Ticaret, Sanayi ve Hizmet Grubu adı altında 3 grup ve çeşitli şirketleri ile faaliyetlerini sürdürüyor. 2008 yılı başı itibariyle, iştirakleri hariç yaklaşık 13 bin kişi istihdam etmekte olan Ciner Grubu, her yıl Türkiye’nin en yüksek vergi ödeyenleri arasında yer alıyor. Grup, 50 bin kişiye istihdam kazandırmayı hedefliyor.

2003 2004 2005 2006 2007
TURGAY CİNER 3.011.236 4.689.114 5.507.342 4.777.628  4.087.742

DOĞUŞ GRUBU

AMİRAL GEMİSİ GARANTİ BANKASI

1951 yılında kurulan Doğuş Grubu, başarılı geçmişiyle Türkiye’nin önde gelen holdingleri arasında yer alıyor. Grup, finans, otomotiv, inşaat, medya, turizm, gayrımenkul
ve enerji olmak üzere yedi sektörde faaliyet gösteriyor. Doğuş Grubu’nun Aralık 2006 itibariyle, toplam konsolide varlıkları 13 milyar dolara ulaştı. Aynı tarih itibariyle
gelirleri ise 3.8 milyar dolar.
18 bin çalışanı ile 6 milyon kişiye hizmet veren Doğuş Grubu’nun, General Electric ve Volkswagen AG gibi büyük küresel oyuncularla ortaklığı bulunuyor.
Doğuş Otomotiv ve grubun amiral gemisi Garanti Bankası her yıl en yüksek kurumlar vergisi ödeyen şirketler arasında yer alıyor. Şahenk Ailesi’nin servet 6-8 milyar dolar
arasında hesaplanıyor.
ÜLKER GRUBU
500 BİN KİŞİNİN GEÇİMİNE KATKI SAĞLIYOR

Çikolata markası Godiva’yı alarak uluslar arası marka olma yolunda önemli adımlar atan Ülker Grubu ve hissedarları vergi rekortmenleri listesinde sürekli yükselen bir trend
izliyor. 1944 yılından bu yana aralıksız olarak büyüme ve yatırımlarına devam eden Grup, 14 bin 500 kişiye iş imkanı sunuyor. Ülker Grubu, 3 milyar dolara ulaşan cirosuyla
topluluk cirosunun yüzde 40’ını oluşturuyor. Ülker Grubu şirketlerinin 2006 yılında devlete ödediği vergilerin toplamı da 220 milyon YTL’ye ulaştı. Gruba bağlı şirketler 200
yılında gerçekleştirdikleri toplam 480 bin ton hammadde alımlarıyla 100 bin çiftçiye iş imkânı sağlarken, dolaylı olarak 500 bin kişinin geçimine katkıda bulundu.
Üretimden pazarlamaya kadar uzanan zincirin tüm halkalarını bünyesinde barındıran Ülker Grubu, finans sektöründeki iştiraklerini azaltarak, faaliyet gösterdiği alanda yeni
yatırımlar ve satın almalarla büyüyor. Ülker Ailesi’nin yaklaşık 5 milyar dolarlık bir serveti yönettiği belirtiliyor.

2003 2004 2005 2006 2007
MURAT ÜLKER 2.563.517 3.667.528 3.555.226 3.367.000 4.512.122
AHSEN ÖZOKUR 2.512.875 3.175.094 3.082.069 3.034.015  3.817.479

FİBA HOLDİNG

SERVETİ 3.5 MİLYAR DOLAR

Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin, Finansbank’ın yüzde 46 hissesini 2.7 milyar dolara Yunan NBG’ye satarak vergi rekortmenleri listesinde 27. sıradan 2. sıraya yükseldi. Özyeğin’in serveti 3.5 milyar dolar. Geçtiğimiz günlerde Çin’de alışveriş merkezi temeli atan Hüsnü Özyeğin, yeni yatırım fırsatlarını değerlendiriyor. Finansbank’ı sattıktan sonra vergi rekortmenleri ligine giren Hüsnü Özyeğin ismine 2006 yılında 2 milyon 543 bin YTL, 2007 yılında da 10 milyon 67 bin YTL vergi tahakkuk edildi.

İSİM Matrah
AYDIN DOĞAN 29.883.400
HÜSNÜ ÖZYEĞİN 28.778.595
SEMAHAT SEVİM ARSEL 20.687.017
İSMAİL TARMAN 19.491.403
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 18.405.016
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 13.882.064
MUSTAFA VEHBİ KOÇ 12.924.916
MURAT ÜLKER 12.906.476
FEVZİ BÜLENT ÖZAYDINLI 12.887.069
ERDOĞAN DEMİRÖREN 12.795.357
TURGAY CİNER 11.693.963
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 11.252.498
AHSEN ÖZOKUR 10.921.784
ŞEVKET SABANCI 10.717.129
DEMİR SABANCI 10.714.618
MEHMET ÖMER KOÇ  10.472.119
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 10.152.417
ÖMER SABANCI 10.064.340
AHMED PEKİN 10.039.425
DEMET ÇETİNDOĞAN 9.880.381
İSİM Matrah
DEMİR SABANCI 40.777.985
AYDIN DOĞAN 31.238.326
SEMAHAT SEVİM ARSEL 18.524.257
İZZET BAYRAKTAR 16.848.410
İBRAHİM BODUR 16.164.931
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 14.862.411
İSMAİL TARMAN 14.395.973
TURGAY CİNER 13.664.107
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 12.763.118
MUSTAFA VEHBİ KOÇ 12.050.550
SERRA SABANCI 11.908.353
SUZAN SABANCI DİNÇER 11.781.188
ÇİĞDEM SABANCI BİLEN 11.636.292
MURAT ÜLKER 9.633.743
ERKUT SOYAK 9.627.451
ŞEVKET SABANCI 9.047.924
AHSEN ÖZOKUR 8.682.359
YILDIRIM ALİ KOÇ 8.486.629
ÖMER SABANCI 8.265.620
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 8.234.004
İSİM Matrah
AYDIN DOĞAN 25.899.120
SEMAHAT SEVİM ARSEL 17.718.053
İBRAHİM BODUR 15.543.704
TURGAY CİNER 14.326.239
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 11.655.685
İZZET BAYRAKTAR 11.090.893
YAHYA AKEL 10.716.375
SUNA KIRAÇ 10.888.421
SERRA SABANCI 10.294.940
ŞEVKET SABANCI 10.231.456
SUZAN SABANCI DİNÇER 10.126.914
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 10.113.143
ÇİĞDEM SABANCI BİLEN 10.022.988
MUSTAFA VEHBİ KOÇ 10.279.250
MURAT ÜLKER 9.001.249
YALÇIN SABANCI 8.262.210
M. BAHAETTİN OBDAN 7.878.585
AHSEN ÖZOKUR 7.726.393
İSMAİL TARMAN 7.648.869
ÖMER SABANCI 7.132.250
İSİM Matrah
AYDIN DOĞAN 32.543.614
İZZET BAYRAKTAR 25.273.851
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 25.229.601
YAHYA AKEL 21.058.584
ŞEVKET SABANCI 18.527.959
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 17.233.223
YALÇIN SABANCI 11.751.719
EROL SABANCI 12.854.880
SEMAHAT SEVİM ARSEL 11.630.244
NİHAT GÜREL 10.958.630
DEMİR SABANCI 10.788.163
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 10.691.297
İBRAHİM BODUR 10.673.034
TURGAY CİNER 11.005.261
SUZAN SABANCI DİNÇER 10.200.011
ÇİĞDEM SABANCI BİLEN 10.142.597
M. BAHAETTİN OBDAN 9.318.272
MURAT ÜLKER 8.255.919
ÖMER SABANCI  7.501.019
DEMET ÇETİNDOĞAN 7.415.082
İSİM Matrah
AYDIN DOĞAN 20.060.053.850
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 10.872.385.500
SEMAHAT SEVİM ARSEL 10.265.077.850
İBRAHİM BODUR 10.387.389.800
TURGAY CİNER 6.975.996.800
SUNA KIRAÇ 6.761.695.350
ŞARIK TARA 6.226.120.150
CEM CENGİZ UZAN  5.738.027.300
MURAT ÜLKER 5.790.380.000
İSMAİL TARMAN  5.620.011.350
AHSEN ÖZOKUR 5.611.865.250
M. BAHAETTİN OBDAN  5.040.209.100
YALÇIN SABANCI 4.426.511.780
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 4.283.205.650
ŞEVKET SABANCI 4.311.076.500
NEZİH BARUT 4.441.490.200
ALİ HAYDAR ERSOY 4.185.137.350
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 4.584.021.800
MUSTAFA VEHBİ KOÇ 4.300.170.500
İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 3.963.336.050

Bu yazı toplamda 1143, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum