cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Kara harekatı piyasayı nasıl etkiledi?

Yazar aSh

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Kuzey Irak’a kara harekatının başlatıldığı yönünde piyasaya gelen haberler piyasaları nasıl etkiledi? İşte uzmanlara göre sorunun cevabı cevabı…

Kuzey Irak’a kara harekatının başlatıldığı yönünde piyasaya gelen haberler çok büyük bir harekete neden olmadı.

Haber geldiği sırada 46 bin 150 puan seviyesinde bulunan borsa, sonrasında hafif bir gerileme ile 45 bin 900-950 bandına geriledi. Hisse senetlerinde yüzde 0.8 seviyesinde olan kayıp da yüzde 1.2’ye yükseldi. Ancak sonrasında borsadaki kaybın biraz daha hızlandığı izlenirken, uzmanlar bu düşüşü yurtdışı piyasalara bağlıyor.

İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansı yüzde 1.84 kayıpla 45 bin 591 puanda bulunuyor. Aynı saat itibariyle Almanya, İngiltere ve Fransa borsalarında da yüzde 1.2’ye varan düşüşler yaşandı.

Yurtdışından içeriye de yansıyan satış baskısı, dün ABD borsalarının olumsuz kapanışından ve bugün Almanya’da RWE şirketinin beklentilerin altında kar açıklaması ile enerji şirketlerinde yaşanan düşüşten kaynaklanıyor.

Piyasayı değerlendiren uzmanlar, kara harekatının sürpriz olmadığını, bunun işaretlerinin zaten önceki günlerde geldiğini belirtiyor. Piyasanın asıl olarak yurtdışına bağlı hareket ettiğini belirten uzmanlar, global gelişmelerin yerel gelişmelere oranla çok daha etkili olduğunun altını çiziyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Uluslararası Yatırım Bankası JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci, piyasa ile ilgili yaptığı değerlendirmede, kara harekatının piyasada önemli bir etkiye neden olmasının beklenmediğini bildirdi. Cebeci, yayınladığı raporda, “Yapılan operasyon PKK’ya yönelik. Terör örgütünün bahar aylarında başlaması olası hareketlerine karşı gerçekleştiriliyor. Operasyonun belirli noktalara yapıldığını düşünüyoruz ve AB ile ABD’den herhangi bir itiraz gelmeyeceğini tahmin ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, hava harekatlarının ardından kara harekatının gelmesinin bir zorunluluk olduğunu belirterek, “Operasyonun zamanlaması terör örgütün zayıfladığının en önemli göstergesi. Bu harekatın kısa vadede piyasaya etkisi sınırlı, orta vadede ise olumlu olur” dedi.

Merkez Menkul Değerler Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven ise gelen açıklamalardan konu hakkında ABD ile fikir alışverişi yapıldığının anlaşıldığını belirterek, “Bu anlamda harekatın piyasaları etkileyebilecek bir boyuta ulaşmasını beklemiyoruz” dedi.

DOLAR SAKİN

Son dönemde hareketli bir seyir izleyen dolarda da önemli bir fiyat değişimi yaşanmadı. Dolar kuru dünkü seviyelerini koruyor ve piyasada 1.2030-1.2040 seviyelerinden el değiştiriyor.

Bu yazı toplamda 1240, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum