cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Kayıt dışı ekonomiyle mücadele atağı

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Başbakanlık’ta vergiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi aldı

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, önceki gün Başbakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda, Mustafa Uysal, Başbakan Erdoğan’a, Vergi Konseyi’ni tanıttı ve yürüttükleri çalışmalar hakkında ayrıntılı bir sunuş yaptı.

Konsey Başkanının sunuşunda vergiye sadece ”vergi” gözüyle bakılmamasına ve verginin ekonominin tüm işleyişini etkileyen bir anlayış içinde değerlendirilmesine dikkat çekildi. Ülke ekonomisi ve dünya ekonomilerindeki gelişmeler ile uyumlu, büyümeyi destekleyen ve rekabetçi anlayışı esas alan bir vergi sisteminin önemi vurgulandı.

Bu nedenle sektörel bazdaki çalışmalara işaret edilirken, sektörlerin büyümesinin önündeki engellerin ve vergi sorunlarının, ilgili tarafların yer aldığı platformlarda tartışılmasının başarılı sonuçlar verdiği kaydedildi. Bu çerçevede mikro tedbirler çerçevesinde çalışmaların sürdürülmesi gerektiği üzerinde duruldu.

GELİR VERGİSİ VE VERGİ USUL KANUNU’NUN YENİDEN YAZIMI

Konsey Başkanı Uysal, sunuş sırasında Gelir Vergisi ve Vergi Usul Kanunlarının yeniden yazımı çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Vergi mevzuatının basit, saydam, adil ve öngörülebilir düzenlemeler içermesi gerektiğini anlatan Uysal, bu çerçevede Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu’nun yeniden yazılması ve yapılandırılması çalışmalarının; katılımcı bir yaklaşımla, toplumun tüm kesimlerinin görüşü alınarak yürütüldüğünü, diğer ülke uygulamalarının da irdelendiğini ifade etti.

Uysal, Vergi Kanunlarının yeniden yazımında, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışıldığına da vurguladı.

Gelir Vergisinin yapılandırılmasında ”Ekonomik ve sosyal politikalarla uyumlu, sermaye birikimini güçlendiren, yatırımı ve istihdamı artıran, vergi yükünü düşürerek mükelleflerin gönüllü uyumunu artıran ve verginin tabana yayılmasıyla uygun bir vergi ikliminin oluşmasını sağlayan” bir vergi yapısının amaçlandığını belirten Uysal, etkin bir vergi sistemi için ”Oto kontrol mekanizmalarının” önemine işaret etti.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE

Başbakan ile yapılan toplantıda, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye de ayrı bir başlık altında yer verildi.

Sunuşta, etkin bir vergi sisteminin oluşturulmasında, kayıtlı ekonomiye geçişin önemine dikkat çekilerek, kayıt dışı ile mücadelenin, bir Stratejik Eylem Planı içerisinde ve ”devlet politikası” şeklinde ele alınarak, sosyal bir mutabakatla çözülebileceği üzerinde duruldu.

Kayıtlı ekonomiye geçiş aşamasında kurumsallaşmanın da önemine işaret edilen sunuşta, bir Çerçeve Yasa ile Strateji ve Koordinasyon Merkezinin oluşturulması önerisi gündeme getirildi. Kurumsal yapının tabanın da kayıtlı ekonomiye geçiş platformuyla desteklenmesi gerektiği kaydedildi.

Kayıtlı ekonomiyi genişletmede ”iletişim” ve ”eğitim”in gerekliliği ile toplumun davranış biçimlerini değiştirilmesine yönelik projelerin geliştirilmesinin yararına değinildi.

Vergi Konseyi Başkanı, kayıtlı ekonomiye geçişin başarı kriterleri arasında, Gelir İdaresi’nin ve denetiminin güçlendirilmesi, vergilerin yerinde harcanması ve vergi yargısının etkinliğinin artırılmasının da çok büyük önem taşıdığını da vurguladı.

VERGİ ORANLARINDA İNDİRİM

Sunuşta, bu çalışmaların başarıya ulaşması halinde, vergi oranlarının daha da düşürülebilmesinin mümkün olacağı da belirtildi.

Bu gelişmenin diğer olumlu yansımaları da, ”Ülkemizde vergi ikliminin çok uygun bir yapıya kavuşacağı, bunun da yatırımları ve istihdamı olumlu yönde etkileyeceği, vergi tabanının hem ulusal hem uluslararası alanda genişleyeceği, kayıtlı çalışan işletmelerin büyümelerinin ve kurumsallaşmalarının daha hızlanacağı, toplumun yaşam kalitesinin, sosyal güvenlik, gıda güvenliği, ülke güvenliği, fikri mülkiyet hakları, tüketici hakları, toplumsal ahlak gibi konulardaki iyileşmelerle yükseleceği” şeklinde sıralandı.

BAŞBAKAN, ÇOK SAYIDA SORU YÖNELTTİ

Alınan bilgiye göre Başbakan Erdoğan, sunuş ve değerlendirme sırasında, vergiyle ilgili çok sayıda soru yöneltti. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, özellikle kayıt dışı ekonomi konusuna yoğunlaştı.

Başbakan Erdoğan, sunuşun ardından gerek kayıt dışı ekonomi, gerekse diğer konularda gerekli çalışmaların yapılması talimatını verdiği öğrenildi.

AA

Bu yazı toplamda 4350, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum