cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Kira ve Emlak Vergisi Affı

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Hükümetin  yılında bütçe gelirlerini artırmak adına hazırlıklarını yaptığı, ocak ayında yasalaşması beklenen Torba Yasa kiraladığı gayrimenkulden elde ettiği gelirin vergisini ödemeyenler, son 5 yılda satışını yaptığı işyeri ve konutun kazanç vergisini ödemeyenler ve emlak vergisini ödemeyenlere af getiriyor.

4 milyar  kaynak yaratan Vergi Barışı sonrası hükümetin yeni kaynak arayışına girdiğinin altını çizen Vergi Uzmanı Erdoğan Sağlam, Torba Yasa sonrasında mükelleflerin gidip kendisinin bildirim yapması gerektiğini, ardından da bu kolaylıklardan yararlanabileceğini belirtiyor. Sağlam mükelleflerin böylece geçmişe yönelik riskleri üzerinden atabileceğini belirtiyor. Sağlam, bu uygulumanın vergisini zamanında ödeyen mükellef cephesinde ise rahatsızlık yarattığının altını çiziyor.

Ceza yok, faiz yok…
Torba Yasa sonrası sahip olduğu gayrimenkulden elde ettiği kira gelirini beyan etmeyenler için son 5 yıla bakılarak asgari tutarlar belirlenmiş durumda. Yasa  bu kolaylıktan yararlanmak isteyenler geçmişte ne kadar kira geliri elde ederlerse etsinler (her bir gayrimenkul için) bu asgari tutarlara göre ödeme yapacaklar. Buna göre 2006’da 400, 2007’de 480, 2008’de 600, 2009’da 800 TL ödeyerek üzerlerindeki tüm riskten kurtulabilecekler. Bu tutar peşin olarak ödenebileceği gibi 18 veya 36  taksitle de ödenebilecek. Devlet bu rakamların dışında geçmişe yönelik herhangi bir faiz veya ceza uygulamasına gitmeyecek.

–  Ödenecek vergi şöyle hesaplanıyor: Belirlenen asgari matrahın (örneğin 10.000) 5’te 1’i üzerinden yüzde 20 vergi alınıyor.
–  2006’dan bu yana bir gayrimenkulü üzerinden gelir elde edip bunun vergisini ödemeyenler toplam 2.280 TL vergi ödeyerek risklerinden kurtulabiliyor.
–  Bu rakam 18 – 36 ay taksite bölünerek de ödenebiliyor.

36 ay taksitle emlak vergisi!
Erdoğan Sağlam, gayrimenkul aldıktan sonra belediyelere emlak vergisi ödemesi yapmak zorunda olan mükellefler için de Torba Yasa’da kolaylıklar geldiğini hatırlatıyor. Sağlam, bu kapsama girenlerin emlak vergisini, TEFE/ÜFE’ye göre hesaplanan bir rakama göre (bölgesine göre değişiyor) ödeyerek, gecikme faizini ödemekten kurtulabileceğini ifade eden Sağlam “Bu uygulamada da 36 aya kadar vade yapılabiliyor” dedi. Sağlam, belediye ile davalık olunan emlak vergisi konularında da ilgili davadan vazgeçilmek şartıyla bu kolaylıktan ve aftan yararlanılabileceğini kaydetti.

5 yıl içinde satanlar
Yasa gereği son 5 yıl içinde sahip oldukları gayrimenkulü satanlar, buradan elde ettikleri kazanç üzerinden yüzde 35 gelir vergisi ödemek durumundalar. Bu kapsama girip, Maliye’ye bildirimde bulunmayanlar için de bir düzenleme yolda. Burada da 2006’dan itibaren yıllar itibariyle sabit vergi tutarları belirlendi. (4.000 TL/2009, 3.000 TL/2008, 2.400 TL/2007 ve 2.000 TL/2006)… Bu tutarları ödeyen mükellefler 36 aya kadar vadeli ödeme de yapabiliyor. Bunun dışında herhangi bir vergi veya ceza ilgili mükellef için hesaplanmıyor.

milliyet gazetesi

Bu yazı toplamda 4084, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum