cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Kredi Kartı Borçlusuna 3 Kez Gecikme Hakkı

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Kredi kartı borçlarını yeniden yapılandıracak düzenlemede yapılan değişiklikle borçlulara yapılandırdığı borcun taksitini bir yıl içinde en fazla üç kez geciktirme hakkı verildi

Kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırmayı öngören düzenlemede, TBMM Sanayi ve Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda gidilen değişiklikle, tüketiciye yapılandırdığı borca ilişkin taksitini geciktirme hakkı verildi.

Düzenlemeye göre kredi kartı borcunu yapılandıranlar, bir yıl içinde üç kez ödemesini vadesinde yapmazsa, banka ile imzalanan protokol iptal edilecek. Tasarının ilk halinde borçlulara taksidini yılda bir kez olmak üzere 15 gün geciktirme hakkı tanınıyordu.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı komisyonda kabul edildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tasarı hakkında komisyona bilgi verirken, kredi kartının borçlanma ve borcu öteleme aracı olarak kullanılmasının ciddi sıkıntıları ortaya çıkardığını ifade ederek, faizin yüksek olmasının bu açıdan caydırıcı olduğunu söyledi.

Borç toplamı 34 milyar TL

Babacan 2003’te kredi kartı sayısı 15.7 milyonken, Nisan 2009’da bu sayının 43.7 milyona çıktığını, takibe düşen kredi kartı oranının da yükseldiğini belirtti. Babacan, “İhtiyacınız varsa, nakit sıkıntınız varsa bunu başka kredilerle kullanabilirsiniz. Örneğin taşıt, ev ve ihtiyaç kredisi gibi… 29 Mayıs itibarıyla ihtiyaç kredisi rakamı 34 milyar 692 milyona ulaşmış ve kredi kartını geçmiş. Kredi kartı borcu toplamı ise 34 milyar 64 milyon TL” diye konuştu.

AKP’liler de itiraz etti

Tasarıdaki bazı düzenlemelere hem iktidar hem de muhalefet partisi millevekilleri itiraz etti.

AKP Konya Milletvekili Hasan Angı, kart bedelleri, faiz oranlarının Merkez Bankası’nca belirlenirken limit konulması ve temerrüde düşme durumunun netlik kazanması gerektiğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kredi kartı borçlularını iyi niyetli bulmadığına yönelik sözlerinin ardından kart borçlarının yapılandırılmasının çelişkili olduğunu ifade etti. MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut ise, tasarının kart mağdurlarından çok “işportada kredi kartı dağıtan” bankalara hizmet edeceğini ifade etti.

Bürokratlar karşı karşıya

Kredi kartı yapılandırmasına ilişkin tasarı bürokratları da karşı karşıya getirdi. Sanayi Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, komisyon görüşmelerine verilen arada, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’e, “Neden tasarıyla ilgili olarak bizim ve tüketici birliklerinin görüşünü almadınız?” diye sitem etti. Bilgin, “Hazine’de görüşünüz var” yanıtını verince Pektaş, “Böyle bir görüş vermedik. Keşke bize de sorulsaydı” dedi. Asgari ödemeye alt ve üst sınır

Kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırmayı öngören düzenlemede, kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarında değişiklik yapıldı. Buna göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) halen borcun yüzde 20’si olarak uygulanan asgari ödeme tutarını yüzde 40’a çıkarma ya da yüzde 20’ye indirme yetkisi verildi. Tasarının ilk halinde BDDK’ya asgari ödeme tutarını yüzde 10’a indirme hakkı veriliyordu.

Tasarının ilk halinde yapılandırmadan yararlanan ve 1 yıl içinde borcunu 15 gün geciktiren vatandaşlarının tüm haklarını kaybetmesi benimsenirken, komsiyonda yapılan değişikliğe göre, 6 aylık vade de dahil olmak üzere, kabul edilen taksit planına göre, bir yıl içerisinde 3 taksitin ödenmemesi halinde sağlanan haklar ortadan kaldırılabilecek.

Asgari ödeme tutarını yatıran borçulular ile düzenlemeden önce bankalarla yapılandırmaya girenlerin de tasarı kapsamına dahil edilmesi ve tüketicilerden kart kullanım bedeli alınmaması için muhalefet milletvekilleri tarafından verilen önergeler ise kabul edilmedi.

Bu yazı toplamda 1727, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum