cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Kredi kartıyla taksitle döviz satışı

Yazar jawscod2

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

SON yıllarda çok hızlı bir gelişim gösteren kredi kartlarındaki usulsüzlüklerin ardı arkası kesilmiyor. Dünyada kredi kartına taksit uygulayan ilk ülke olan Türkiye, bunun gibi olumlu buluşların yanında ilginç kullanımlara da sahne oluyor. Kredi kartlarının amacı dışında kullanılmasına ilişkin yöntemlere her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak tüketicilerin nakit ihtiyaçlarını karşılamak için buldukları yöntem, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) uzmanlarını bile şaşkına çevirdi. Tevfik Bilgin başkanlığındaki BDDK’nın yaptığı incemelerde, kredi kartlarının son dönemde yoğun olarak, ‘döviz alımında’ kullanıldığı saptandı. BDDK, şimdi kredi kartları ile döviz satışının önüne geçmenin yollarını arıyor. Kredi kartlarının son dönemde tefeciler tarafından kullanıldığına ilişkin iddiaları araştırmak için harekete geçen BDDK, kredi kartları ile döviz satışının bile yapıldığını tespit etti. Konuyla ilgili gelen ihbarları araştıran BDDK uzmanları, tüketici gibi aradıkları bazı döviz satıcılarının, ‘kredi kartına 12 taksitle dolar veririz’ teklifi ile karşılaştı. Bunun üzerine araştırma genişletildi. Yapılan araştırmada karta döviz satışının başta büyük şehirler olmak üzere birçok ilde yoğun olarak kullanıldığı saptandı.


Mal alırmış gibi yapıp, dövizi kapıyorlar

BDDK’NIN yaptığı araştırmaya göre, kredi kartına döviz satışı için, finans dışında faaliyet gösteren bir şirket kullanılıyor. Ve şirketten mal almış görülen kişi aslında mal yerine döviz alıyor. Kredi kartı ile satılan dövizin kuru da, serbest piyasaya göre daha yüksek oluyor. Örneğin, 2 bin dolara ihtiyacı olan tüketici, kredi kartı ile döviz satışı yapan şirkete gidiyor. Şirket, tüketiciye bir fatura çıkarıyor ve söz konusu dövizi 2 bin 300 dolardan vereceğini belirtiyor. Tüketicinin kabul etmesi üzerine, tüketici, beyaz eşya ve mobilya almış gibi gösterilerek, 2 bin 300 dolar karttan taksitler halinde çekiliyor. Tahsilatı bankaların yapması nedeniyle, ‘dolaylı tefeciler’ tahsilat işi ile de uğraşmak zorunda kalmıyor. BDDK, bu kapsamda, kredi kartlarının nakit amacıyla kullanılmasının önüne geçecek yeni bir düzenleme yapılması planlanıyor.

Kredi kartından 27.5 milyar YTL harcama yapıldı

TÜKETİCİ kredileri, 18 Nisan itibariyle 21.7 milyon YTL artarak, 72 milyar 161.5 milyon YTL’ye çıktı. Merkez Bankası verilerine göre söz konusu krediler, 11 Nisan tarihi itibariyle 72 milyar 139.8 milyon YTL düzeyinde idi. Verilere göre, tüketici kredileri kapsamında, konut kredileri 34.3 milyar YTL, taşıt kredileri 5.7 milyarYTL, diğer krediler 32 milyar 100.2 milyon YTL olarak hesaplandı.

10.3 MİLYAR YTL TAKSİTE GİTTİ

TÜKETİCİ kredilerinin 21.6 milyar YTL’si kamu bankaları, 33.4 milyar YTL’si özel bankalar, 17 milyar YTL’si de yabancı bankaları içeriyor. Bireysel kredi kartları ise 18 Nisan itibariyle 27 milyar 551.5 milyon YTL’den 27 milyar 693.6 milyon YTL’ye çıktı. YTL cinsinden bireysel kredi kartlarının 10 milyar 736.4 milyon YTL’si taksitli, 16 milyar 910.4 milyon YTL’si taksitsiz kredi kartından oluştu.

Bu yazı toplamda 1768, bugün ise 2 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum