cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Sıvılaştırılmış doğalgaz satışı durduruldu

Yazar aSh

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

 
2006 yılında boru hattından sanayicilere verilen doğalgazı kesen Botaş, bu yıl da Marmara Ereğlisi’nden sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satışını durdurdu.

İran doğalgazı kesince Boru Hatları ile Petrol Taşıma (Botaş) vatandaşın mağdur olmaması için Marmara Ereğlisi’nden firmalara yaptığı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satışını durdurdu. 10 şirketin 1 Mart’a kadar günlük 65.7 tanker LNG almak için başvurduğu Botaş, 7 Ocak’tan beri firmalara taleplerinin yüzde 50’si kadar LNG veriyordu. 10 Ocak’tan itibaren dolumu tamamen durduran Botaş’tan firmalara resmi bir açıklama da yapılmadı. Doğalgazın olmadığı bölgelerdeki yaklaşık 700 sanayi kuruluşu ve turizm tesisine LNG götüren firmalar, gazın kesildiğini kapıdaki güvenlik memurundan öğrendi. Yüzlerce sanayi kuruluşu ve otel diken üstünde beklerken gazın ne zaman verileceği konusunda da resmi bir açıklama yapılmadı. Sektör temsilcileri arasında kulaktan kulağa dolaşan bir söylentiye göre ise pazar günü bir gemi gelecek ve LNG satışı yeniden başlayacak.
2006 yılında yaşanan doğalgaz krizi sırasında Botaş, boru hattından sanayicilere verdiği gazı kesmişti. Botaş bu yıl ise tankerlerle sanayicilere ve turizm tesislerine sıvılaştırılmış doğalgaz taşıyan firmalara satışı durdurmayı tercih etti. İran’ın Türkiye’ye verdiği doğalgazı kesmesi nedeniyle 2006 yılında da aynı sorunu yaşadıklarını anlatan Akpetgaz Genel Müdürü Gökhan Öztürk, “10 firma yıllık 2 milyon metreküp LNG alıyoruz. Bunu tankerlerle yüzlerce firma ve otele dağıtıyoruz. Antalya’daki neredeyse tüm oteller LNG kullanıyor. Çünkü LPG ve fuel-oile göre fiyat olarak daha avantajlı. Ancak İran doğalgazında ne zaman bir sorun olsa vatandaşın sesi çıkmasın diye bizim gazımız kesilir oldu” diye konuştu.

Müşterilerimiz tedirgin
LNG alan 10 firmanın Botaş’ın içinde 4 milyon euroluk yatırım yaparak depo yaptıklarını anlatan Öztürk, “Bunun maliyetine tamamen biz katlandık. Ama bugün gelinen noktada müşterilerimize bir cevap veremiyoruz. Biz 75 firmaya LNG veriyoruz. Bunlar arasında sanayi kuruluşları, oteller ve ihracatçılar var. Bazı müşterilerimiz üretimlerini durdurmamak için alternatif yakıtlara yöneldi, bazıları da durdurmak üzere. Ama Botaş’tan resmi bir açıklama yapılmadığı için biz müşterilerimize bu durumun daha ne kadar süreceği konusunda bir açıklama dahi yapamıyoruz. Gazın kesileceğini kapıdaki güvenlik görevlileri bizim araçlarımızın şoförlerine söylüyor, biz de onlardan duyuyoruz” dedi.

Antalya’daki oteller duracak
2006 yılında da sıkıntı olduğunu ancak bu kadar büyük boyutlu bir sorun yaşanmadığını kaydeden Koç Statoil Genel Müdürü Cüneyt Yürür, “2006 yılında bir şekilde idare etmiştik ama bu yıl sorun daha da büyüyecek gibi görünüyor. Botaş’tan resmi bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle biz resmi olarak başvurup bize bir açıklama yapılmasını istedik. Pazar günü gemi gelirse dolum yapılmaya başlanacağı yönünde kulaktan kulağa dolaşan bir söylenti var ama bunun da ne derece doğru olduğunu bilmiyoruz. Böyle giderse Antalya’daki tüm oteller duracak” görüşlerini dile getirdi.
Koç Statoil olarak 100’den fazla noktaya LNG taşıdıklarını kaydeden Yürür şunları söyledi: “İzmir’den bir müşterimiz Botaş’ı aramış, onlar böyle bir sorun olmadığını söylemişler. Bunun üzerine bize dönüp neden LNG vermediğimizi sordu. Çok zor durumda kaldık. Alarm vermiş durumdayız. Müşterilerimizi mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bu kapsamda alternatif yakıtları kullanabilme altyapısı olan müşterilerimizin bir kısmını Aygaz’ı seferber ederek LPG’ye, bir kısmını da fuel-oile yönlendirdik. Ancak firmalar bu ürünler daha pahalı olduğu için bu durumdan hoşnut değil. Altyapısı olmayan firmalarda ise durum daha vahim.”
LNG kullanan 700 civarında firma olduğunu ifade eden İpragaz Endüstriyel Satış Müdürü Kemal Güveli ise “Bu 700 firmanın durumunun ne olacağı belli değil. Tüm açıklamalar şifahen yapılıyor. Resmi bir açıklama istedik ama şu ana kadar yapılan bir şey yok. Burada bırakın bizim gibi firmaların mağduriyetini bu kadar firmanın mağduriyeti çok önemli. İnsanların canı yanmaya başladı. Pazar gece yarısı geleceği söylenen gemi gelmezse ne olacak” görüşlerini dile getirdi.

REFERANS

Bu yazı toplamda 3195, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum