cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Şubat ayının zam şampiyonu

Yazar aSh

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, market fiyatlarına bakıldığında Şubat ayının zam şampiyonunun yeşil fasulye olduğunu bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, TZOB tarafından hazırlanan “Şubat Ayı Üretici Hal Pazar ve Market Fiyatları Endeksi” hakkında bilgi verdi.

Ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranda etkili olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 300’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 191’lere, baklagillerde yüzde 167’lere, hayvansal ürünlerde yüzde 171’lere kadar çıktığı görülüyor” dedi.

Üretici ve market fiyatları arasındaki makasın çok yüksek olduğunu ifade eden Bayraktar, yeşil fasulyenin Şubat ayında fiyat artışının en çok görüldüğü ürün olduğunu belirtti. Bayraktar, geçen aya göre yeşil fasulyenin fiyatının yüzde 39,1 artış gösterdiğini bildirdi.

Bayraktar, sivri biber, salatalık, mandalina, havuç, kuru kayısı ve pırasa fiyatlarında da artış gözlendiğini ifade etti.
Yeşil fasulyenin dönem itibariyle örtü altında yetiştiriliyor olması ve üretim miktarının da az olmasına bağlı olarak fiyat artışının gerçekleştiğine işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yeşil fasulye, sivri biber, salatalık, mandalina, armut, pırasa, havuç patlıcan, kuru incir, kuru kayısı kuru üzüm gibi ürünlerde fiyat artışında üretici fiyatlarındaki artışın etkisinin görüldüğü söylenebilir. Baklagillerde görülen fiyat artışı ise üretimdeki azalmadan kaynaklanmaktadır.
Tabloyu genel olarak değerlendirirsek, Şubat ayı içinde market fiyatlarında artışta en önemli etkenlerden biri de olumsuz hava koşulları olmuştur. Kış mevsiminde yeşil fasulye, sivri biber, salatalık ve patlıcan örtü altında yetiştirildikleri için düşük hava sıcaklıkları nedeniyle ürün geç olgunlaşmakta buna bağlı olarak elde edilen ürün miktarı azaldığından fiyatlarda bir miktar artış görülmektedir. Özellikle üretici fiyatı yüzde 7 oranında artan sivri biberin market fiyatı yüzde 35 oranında artış göstermektedir.”

FİYATI DÜŞEN ÜRÜNLER

Bayraktar, üretici fiyatlarında düşüş gözlenen ürünler değerlendirildiğinde ise ıspanakta yüzde 6,9’luk bir düşüşün olduğunu belirtti. Bayraktar, süt fiyatlarında yüzde 3,1, yumurta fiyatlarında ise yüzde 7,4’lük bir azalma meydana geldiğini bildirdi.

TZOB Başkanı, çiftçilerin gelirlerinin artırılmasının üretim ve verim artışı yanında ürünlerini daha iyi değerlendirmeleriyle de ilgili olduğunu vurguladı.Bayraktar, daha iyi değerlendirmenin bir yönüyle tüketicinin ödediği fiyattan daha fazla pay alınması anlamına geldiğini kaydetti.

AA

Bu yazı toplamda 1137, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum