cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Tofaş, Fiat’ın ’kralı’ oldu, 170 fabrika arasında ’en iyi’ çıktı

Yazar Onur

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

İtalyan Fiat Grubu’na bağlı dünyadaki 170 fabrika arasında Tofaş’ın Bursa’daki fabrikası “en iyi” seçilip, “gümüş” düzeyine yükseldi. Tofaş CEO’su Ali Pandır, bu durumu, “Fiat’ın kralı biziz. Yeni proje ve yatırımlarda en büyük söz hakkı bizde olacak” diye değerlendirdi.

3 milyonuncu aracını üretmeye hazırlanan Tofaş’ın Bursa’daki fabrikası İtalyan Fiat Grubu’na bağlı markaların dünya çapındaki 170 fabrikası arasında “en iyi”si seçildi. WCM (World Class Manufacturing-Dünya Klasında Üretim) kriterlerinde ’Gümüş’ düzeye ulaşan ilk Fiat fabrikası olan Tofaş’ın CEO’su Ali Pandır, “Biz artık Fiat dünyasının kralıyız. Tüm yeni projelerde ve yatırımlarda en büyük söz hakkına sahip fabrikayız” dedi.

1.5 yılda ulaştık

Tofaş’ın 2007 yılında Fiat Grubu’nun en başarılı üretim merkezlerinden biri olduğunu WCM projesinde ulaştığı bronz ile ispatladığını söyleyen Pandır, 1.5 yıllık süreçte fabrikalarını bronzdan gümüşe yükseltmelerinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Pandır, şöyle konuştu: “Fiat Grubu’nun küresel anlamda tüm dünyada 170’in üzerinde fabrikası var. Bursa’da 41 yıl önce kurulmuş Tofaş fabrikası dışında gururla söyleyebiliriz ki gümüş seviyeye ulaşan bir fabrika bulunmuyor.”

Hedefimiz altın

Henüz “altın” seviyesine ulaşmış Fiat fabrikası bulunmadığını da söyleyen Pandır, “1.5 yılda Tofaş olarak gümüş kademesine ulaşmamızın ardından WCM yolculuğumuzu taçlandırmak, altın seviyesine ulaşmak hedefi ile var gücümüzle çalışıyoruz. Tüm otomotivin kralı olma hedefindeyiz” diye konuştu. Pandır, ÖTV indirimiyle birlikte iç pazarının canlanmasının Fiat İtalya’dan araç alma konusunda da ellerini güçlendirdiğini ifade ederek, şunları dile getirdi: “Bugün Türkiye dışında bir de Almanya’da verilen teşvikler nedeniyle bir canlanma var. Ama kuşkusuz en büyük patlama Türkiye’de. Şu anda İtalya’dan araç almak için Almanya’yla savaşıyoruz. Kısa süre önce 200 Grande Punto’yu almak için resmen Almanya’yla kavga ettik. Ama bizdeki canlanma daha etkili olduğu için bu savaşı kazandık. Hem en iyi fabrika seçilmemiz hem de ÖTV indirimine bağlı olarak iç pazardaki canlanma bizi Fiat’ta çok güçlü bir pozisyona getirdi. Artık Fiat’ın geleceğinde daha fazla söz hakkına sahibiz.”

4 günde 6 bin sattık

Pandır, krizin derinliğini önce öngördüklerini belirterek, “Frene doğru zamanda bastık, iyi durduk. Stoğumuzu iyi yönetip krize stokla yakalanmadık. Şimdi ÖTV indirimiyle birlikte talep arttı, fabrikada üretimi yeniden başlattık. Hükümet ÖTV indimini stok eritmek amacıyla yaptı. Bizim stok eritme diye bir derdimiz yok. Bizim en büyük avantajımız hem binek hem hafif ticari araç üretiyor olmamız. Yani ithal ettiğimiz araçların oranı çok yüksek değil. 4 günde 6 binden fazla satış bağlantısı yaptık. Ocak-şubatta 1400 satış yaptığımız düşünülürse inanılmaz bir artış.”

Kısa çalışma başvurusunu çektik evde oturan 1000 işçiyi çağırdık

TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, Tofaş’ın kısa çalışma başvurusunu geri çekmesine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de ÖTV indirimi geldi. Diğer taraftan da Avrupa hükümetlerinin hurda indirimi gibi teşvikleri var. Dolayısıyla onların getirdiği büyük bir talep var. O talep de bizim evde 1000’e yakın işçimizi tekrar üretime çağırmamızı sağladı. Ama bu 3 aylık süre, tekrar bir düşüş olacak. Biz de kısa çalışma başvurumuzu öteledik. ÖTV indirimi bittikten sonra normal pazar şartlarının çok altında bir düşüş bekleniyor. Ondan sonra daha az talepli bir döneme girileceği için biz de bunu o zaman kullanmayı doğru bulduk. Yılın ikinci yarısında kısa çalışma ödeneği için tekrar başvurmamız gerekecek.”

Bu yazı toplamda 3842, bugün ise 3 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum