cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Türkiye de Kriz Bitiyor

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, krizden çıkışta Türkiye’nin dünyada rolünün artacağını söyledi.

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, küresel kriz ortamında Türkiye ekonomisi için ‘iyimser cümleler’ kurdu. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Bodrum’da düzenlenen Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında konuşan Lipsky, 2009 yılının son döneminden itibaren küresel ekonomik krizden zarar gören ülkelerin yavaşça toparlanma içine gireceklerini, Türkiye’nin hem bölgesinde hem de dünyada artan rol oynayacağını söyledi. Türkiye’nin geçen yıl dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 6.2 daraldığını, bu yıl ilk çeyrek sonuçlarının, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve istihdamda 2001’deki krize göre daha hızlı küçüldüğü için çok daha kötü olması olasılığı bulunduğunu belirten Lipsky, bunun sonucu IMF’nin, bu yıl Türkiye’de ekonomik faaliyetlerde yüzde 5 azalma öngördüğünü ifade etti. Lipsky, Türk ekonomisinin esneklik ve direnç gösterdiğini, bankacılık sektörünün önemli kárlar sağladığını ve güçlü sermaye yapısı olduğunu belirtti.

DÜZELMENİN EŞİĞİNDE

Özel sektörün önceki krizlerdeki acı deneyimlerinden iyi dersler çıkardığını söyleyen Lipsky, uluslararası yatırımcı güveninin düzelmesinin faiz oranlarının istikrara kavuşmasına yardımcı olduğunu ve Türk tahvillerinin Eylül 2008’den önceki seviyesine döndüğünü bildirdi. Tüketici güveninin güçlü biçimde geri geldiğini söyleyen Lipsky, özel sektöre kredi vermenin olumlu ivme kazandığını, bütün bu işaretlerin Türk ekonomisinin düzelmenin eşiğinde olabileceğini gösterdiğini belirtti. Lipsky, artan bütçe açığı ve zayıflayan kredi kalitesinin, güçlü biçimde halledilmediği sürece büyümenin görünümünü olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Lipsky, Türkiye’nin geleceği için büyük iyimserliğe sahip olduğunu ve her şekilde Türkiye’ye desteğe hazır olduklarını ifade etti.

Washington’da görüşmek için söz verip ayrıldılar

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TÜSİAD YİK toplantısı sonrasında dün Bodrum’da 4 saatlik bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası bir açıklama yapan Babacan, görüşlerinin önemli ölçüde birbirine yakın olduğunu, temasların devam edeceğini söyledi.

IMF İLE GÖRÜŞLERİMİZ YAKIN

Babacan ‘Görüşmelerimizin, çalışmalarımızın önemli ölçüde birbirine yakın olduğunu gördük, üzerinde görüşülmesi gereken, çalışılması gereken konular var. Biz Ankara’da çalışmaya devam edeceğiz, Sayın Lipsky de Washington’da çalışmaya devam edecek’ dedi. Teknik ekiplerin irtibat halinde olacağını ifade eden Babacan ‘Önümüzdeki günlerde, haftalarda temaslarımız sürecek’’ dedi. IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky de verimli ve faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti. Lipsky, ekiplerin temas halinde olmayı sürdüreceğini, çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Babacan’dan kur uyarısı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, reel sektöre seslenerek, kur risklerine karşı dikkatli olmalarını istedi. TÜSİAD YİK toplantısında konuşan Babacan ‘Kur risktir. Kur nasıl olsa şöyle olacak diye karar vermek kumardır. Bunun sonunda kazanmak da vardır kaybetmek de. Ancak şunu da unutmayalım ki Türkiye’de 1994 ve 2001 yılı çok acı bir şekilde göstermiştir ki bu kumarı oynayanlar 10 yıllardır biriktirdiklerini bir gecede kaybetmişlerdir. Onun için reel sektöre tekrar sesleniyorum, aman hesabınızı kitabınızı iyi yapın, risklerden kaçının’ diye konuştu.

ZARAR 2. DÜNYA SAVAŞI’NDAN BÜYÜK

Küresel krizin dünyaya maliyetinin 2. Dünya Savaşı’ndan büyük olacağını ifade eden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Küresel finansal koşullardaki aşırı sıkılık devam ediyor. Sağlam bir getiriyle hesapları kitapları yapıp yatırım kararı verelim. ÖTV ve KDV indirimlerinin ilelebet olmayacağının önemli sinyalini verdik. İndirimlerin yavaş yavaş kalkmasının uygun olduğunu düşündük.’ Hükümetin orta vadeli program üzerinde çalıştığını dile getiren Bakan Ali Babacan, bunun güçlü yapısal reformları içerdiğine işaret etti.

Piyasalar heyecanlandı

Piyasalar dün Babacan ve Lipsky arasında yaklaşık 4 saat süren görüşmeyi heyecanla izledi. Önceki gün, ‘IMF’yle anlaşma sağlandı’ beklentileriyle yükselen piyasalar dün sabaha tedirgin başladı. Ancak görüşmeler sonrası dolar 1.55 TL’nin altına gerilerken borsa endeksi de haftayı yüzde 0.29 yükselişle 35.820 puandan kapattı.

STAR

Bu yazı toplamda 1237, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum