cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Yıpranma payı yerine erken emekli

Yazar jawscod2

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Sosyal güvenlik reformunu değerlendiren alt komisyon, çalışmalarını tamamladı. Ancak alt komisyonun hazırladığı yasa metni, raporlaştırılarak Plan Bütçe Komisyonu üyelerine dağıtılmadı.

Alt Komisyon Başkanı AK Partili Zekai Özcan’ın verdiği bilgiye göre, reformun yürürlük tarihi dördüncü kez erteleniyor. İkincil düzenlemelerin tamamlanması için yayımlandığı tarihten asgari altı ay sonra yürürlüğe girmesine yönelik bir madde yasaya eklendi. Böylece 1 Temmuz olan yürürlük tarihi en erken 1 Eylül’e kalacak.

YIPRANMA PAYINDA KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNDU

Tasarıda değişiklikler yapan alt komisyon, gazetecilerin de aralarında bulunduğu meslek gruplarının(milletvekilleri, postacılar ve gemi işlerinde çalışanların bazıları) fiili hizmet zamlarını kaldırdı. Ancak halen bu haktan faydalananların kazanılmış hakları korundu. Fiili hizmet zammından faydalanmak için gereken 3.600 gün prim şartı da yumuşatıldı. Bu kapsamdakilerin yasa yürürlüğe girene kadarki tüm süreleri, emekliliklerinde dikkate alınacak. Filli hizmet zammı, ordu ve emniyet mensuplarıyla yeraltı maden işleri, çimento, termik santral, demir-çelik, asit, cıva, döküm ve cam fabrikalarında çalışanlarla itfaiyeciler için devam edecek.

EMEKLİ AYLIĞI YÜKSELMİYOR

Fiili hizmet zammı kaldırılanlar için yeni iyileştirmeler de gündemde. Alt komisyonda, meslek gruplarına risk oranlarına göre emeklilik yaşında indirim yapılması görüşü oluştu. Bu yönde çalışma yapılması kararlaştırıldı. Ancak bu uygulama, fiili hizmet zammı gibi emekli aylığını yükseltmeyecek.

İŞSİZ KALANIN EMEKLİLİK PRİMİ DE ÖDENECEK

Düzenlemeyle işsiz kalanlara işsizlik ödeneği yanında sağlık ve emeklilik primlerinin ödenmesi olanağı da getirildi. Düzenlemeye göre işsizlik sigortası fonu, işsizlik maaşı ödediği kişilerin emeklilik primlerini de ödeyecek.

Bu yazı toplamda 1061, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum