cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


2007 nasıl geçti

Yazar yucin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

2007 böyle geçti
İşte Türkiye’de 2007 yılında gündemin üst sıralarında yer alan konular…

Cumhurbaşkanı seçimi, genel seçimler ve halkoylamasının yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamaları, terörle mücadele, anayasa değişikliği tartışmaları Türkiye’de 2007 yılında gündemin üst sıralarında yer alan konular oldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak’ın kuzeyinde yuvalanan terör örgütünü etkisiz hale getirmek için 1 ve 16 Aralık’ta sınır ötesi operasyon gerçekleştirdi. Küresel ısınma ve kuraklık da yıl boyunca konuşuldu. Şehit cenazeleri, uçak kazaları, Dink suikastı, Zirve Yayınevi cinayeti, yılın önemli gündem başlıkları arasındaydı.

Terörle mücadele, 2007 yılında ülke gündemindeki konuların başında yer aldı. AK Parti’nin Güneydoğu’ya yönelik çalışmalarının halkta karşılık bulması, DTP’nin Meclis’e girmesi gibi nedenlerle altındaki zeminin kaymaya başladığını hisseden terör örgütü PKK, kanlı eylemlere başvurdu. Yıl içindeki terör olaylarında asker, polis, köy korucusu ve vatandaşlardan hayatını kaybedenler ve yaralananlar oldu. 22 Mayıs’ta Ankara’da Anafartalar Çarşısı önündeki patlamada 9 kişi öldü, 91 kişi yaralandı. Ankara’da Sıhhiye semtindeki katlı otoparkta patlayıcı yüklü bir minibüs bulundu ve güvenlik güçlerince patlayıcılar etkisiz hale getirildi. Son yıllarda genellikle mayın tuzakları kuran teröristler, 7 Ekim’de Gabar Dağı’ndaki bir askerî time saldırı düzenledi. 13 askerin şehit olduğu bu saldırının ardından 21 Ekim’de Hakkari-Dağlıca’da düzenlenen baskında 12 asker şehit düştü, 16 asker yaralandı, 8 asker kaçırıldı. Türkiye şehitlerine ağlarken cenaze törenlerindeki protestolar siyasi partiler arasında tartışmaya yol açtı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın 12 Nisan’daki basın toplantısında terör örgütüne yönelik olarak düzenlenmesinde fayda olduğunu vurguladığı ”sınır ötesi operasyon”a ilişkin, hükümet tarafından 17 Ekim’de TBMM’den yetki alındı. Başbakan Erdoğan, “28 Kasım itibarıyla sınır ötesi operasyona ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yetkilendirildiğini” açıkladı. TSK, Irak’ın kuzeyinde bulunan teröristleri etkisiz hale getirmek için kendisine verilen yetki çerçevesindeki ilk operasyonu, istihbari çalışmalar kapsamında, aralık ayının ilk gününde düzenledi. 16 Aralık’taki ikinci sınır ötesi operasyonda ise Irak’ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgeleri ile Kandil Dağı’nın Irak tarafında kalan kesimlerinde tespit edilen PKK/Kongra-Gel terör örgütüne ait hedefler, savaş uçakları ve uzun menzilli silahlarla vuruldu.


Hrant Dink cinayeti manşetlerde

2007’ye büyük umutlarla giren Türkiye, yeni yılın ilk günlerinde Hrant Dink cinayetiyle dünya gazetelerinin manşetlerine taşındı. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Hrant Dink’in ölümüyle sonuçlanan olaylar 2005 yılı Şubat ayında Agos Gazetesi’nde Sabiha Gökçen’in binlerce Ermeni yetimden biri olabileceği yolundaki haberle başladı. Haberin hemen ardından 24 Şubat 2004 günü İstanbul Valiliği’ne çağrılan Dink, iddialara göre İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör’ün yanında bulunan iki kişiden biri tarafından tehdit edildi. Valilik’teki bu olaydan bir gün sonra Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından Dink’in başka bir yazısı için “Türklüğü aşağılamak” suçlamasıyla TCK’nın 301. maddesinden dava açıldı. Dink 301. maddeden açılan dava boyunca tehditler aldığını söyledi. Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15.00 sularında Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Agos Gazetesi çıkışında uğradığı silahlı saldırı sonucu olay yerinde hayatını kaybetti. Katil zanlısı olarak Ogün Samast, güvenlik güçlerinin takibi sonucunda Trabzon’a gitmek üzere geldiği Samsun Otogarı’nda sivil giyimli jandarma ve polis ekiplerince yakalandı. Samast, cinayeti işlediğini itiraf etti. Hrant Dink’in 24 Ocak’ta kaldırılan cenazesi de on binlerce kişinin katıldığı bir gösteriye dönüştü. Cenazede açılan “Hepimiz Hrant Dink’iz, Hepimiz Ermeni’yiz” pankartları, kimi çevrelerce eleştirilere konu oldu.

2004’te iki darbe girişimi atlatmışız

Nokta Dergisi’nin yayınladığı ‘2004’te iki darbe atlatmışız’ haberi uzun süre konuşuldu. Nokta, 29 Mart tarihli sayısında, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen günlük notlarını yayımladı. Bu notlarda dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek’in AKP’ye karşı darbe planladığı iddia edildi. ‘Sarıkız’ ve ‘Ayışığı’ adı verilen iki ayrı darbe planına dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün karşı çıktığı ifade ediliyordu. Dergiye, Genelkurmay Başkanlığı Askerî Mahkemesi’nin arama kararı ile 13 Nisan’da polis baskını yapıldı. Darbe planlarını yayınladıktan sonra zor günler geçiren Nokta Dergisi, yayın hayatına son verdi. 25 sayı yayımlanan derginin imtiyaz sahibi Ayhan Durgun, “Çaresizdim, bunaldım; bu kadar iftiraya dayanamadım ve kapatma kararı aldım.” açıklamasında bulundu. Nokta’nın Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş hakkında 6 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

YÖK’e ‘özgürlükçü’ başkan

Yıl içinde bazı kurum ve kuruluşların üst yönetiminde değişiklikler oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresi 8 Aralık’ta dolan Erdoğan Teziç’in yerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Yusuf Ziya Özcan’ı atadı. Özcan, göreve başladığı ilk gün, “İki vizyonum var. Biri tanesi üniversitelerdeki bütün yasakların kalkması, ikincisi ise üniversitelerin asli görevleri olan bilimselliğe daha çok önem vermesi.” dedi. Anayasa Mahkemesi’nde başkanlığa Haşim Kılıç, başkan vekilliğine ise Osman Alifeyyaz Paksüt seçildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na Abdurrahman Yalçınkaya getirildi. Yüksek Askerî Şûra’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç’ın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun atanması kararlaştırıldı. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’ne Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu getirildi. Başbakanlık Müsteşarlığı’na Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ise Oğuz Kağan Köksal atandı.

Isparta’da uçak düştü

Yılın başında, Bağdat’ta, yılın sonuna doğru Isparta’da yaşanan uçak kazaları üzüntüye yol açtı. Adana’dan Irak’a Türk işçileri taşıyan Moldova tescilli uçak, 9 Ocak’ta, Bağdat’ta piste 200 metre kala yere çakıldı. Aralarında Türk işçiler ve uçak mürettebatının da bulunduğu 34 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. 30 Kasım’da ise Atlasjet Havayolları’nın İstanbul-Isparta seferini yapan ve içinde 50 yolcu ile 7 mürettebatın bulunduğu MD83 tipi yolcu uçağı Isparta’nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düştü. Kazada kurtulan olmadı. Yolcular arasında Süleyman Demirel Üniversitesi’nin davetlisi olarak, konferans vermek üzere Boğaziçi ve Doğuş Üniversitesi’nden gelen bilim adamları da bulunuyordu.

Barajlar boşaldı, göller kurudu!

Yağışların azlığı nedeniyle yurt genelinde yaşanan su sıkıntısı, “küresel ısınma” kavramını yıl boyunca dillerden düşürmedi. Ankara’da, barajlardaki doluluk oranı yüzde 5’ler seviyesine indi. 1 Ağustos’tan itibaren kente dönüşümlü olarak su verilmeye başlandı. Ankara’ya su taşıyan ana borularda meydana gelen patlamaların ardından kent üç gün susuz kaldı. Yaşanan kuraklık yüzünden bazı göllerin su seviyesi önemli ölçüde düştü, bazı göller kurudu. Yurdun pek çok yerinde “yağmur duası”na çıkıldı. Muğla’da, Fethiye Hidroelektrik Santralı’ndaki üretim baraj gölündeki suyun yetersiz olması nedeniyle durduruldu.

Şefkat ve muhabbet seferberliği

Kurban Bayramı, bu yıl farklı bir heyecanla kutlandı. Türkiye’nin birçok ilinden binlerce işadamı Doğu ve Güneydoğu’da büyük bir organizasyona imza attı. Kimse Yok mu Derneği’nin öncülüğünde bir araya gelen hayırseverler, kurbanlarını kesmek için bölgeye akın etti. Doğu’daki kardeşleriyle kucaklaşıp bayramlaşan gönüllüler, 60 bin kurban dağıttı. Vali ve belediye başkanları da atılan adımı herkesin desteklemesini istedi. Ayrıca Deniz Feneri, Kızılay, İHH, Cansuyu ve İBS gibi yardım kuruluşları da bölgeye çıkarma yaptı.


ZAMAN

Bu yazı toplamda 1441, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum