cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Meclis İçtüzüğü yenileniyor

Yazar Salih

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Meclis İçtüzüğü üzerinde uzun süredir çalışmalarını sürdüren Uzlaşma Komisyonu, hazırlıklarını tamamladı. 1973 yılından bu yana uygulanan İçtüzük’te Meclis’in işleyişinden altyapıya kadar önemli değişiklik yapılıyor.
TBMM’de grubu bulunan 4 siyasi partinin temsilcisinden oluşan İçtüzük Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarını nihayetlendirdi. Yeni taslak, Genel Kurul, serbest konuşma süresi, Siyasi Etik Kurulu, Parlamento Akademisi, AR-GE ve Gelecek Komisyonu gibi yenilikler içeriyor. İçtüzük Uzlaşma Komisyonu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, diğer üyeler, CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz, MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ve DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak Meclis’te düzenledikleri ortak basın toplantısında, değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Komisyonun 16 Ekim 2008’de kurulduğunu hatırlatan Kapusuz, iktidar ve muhalefet olarak yeni bir içtüzük taslağı hazırladığını söyledi.

Kapusuz, taslağın, TBMM Başkanı Başbakan ve Meclis’te grubu bulunan parti liderlerine sunduklarını söyledi.

SİYASİ TARTIŞMALAR GENEL KURUL’DA DA YAPILACAK

Komsiyon Başkanı Kapusuz, 186 maddeden oluşan mevcut içtüzüğün 1973’te yürürlüğe girdiğini hatırlatırken, 36 yıllık süre içerisinde 111 maddesinin değiştirildiğini, 155 kez değişiklik yapıldığını aktardı.

Kapusuz, bu düzenlemenin değiştirilmesinin ihtiyaç olduğunu, komisyonun demokratik, katılımcı, çoğulcu bir yasama ve denetim yapılması esasından hareketle değişiklikler yaptığını söyledi.

GETİRİLEN BAZI DEĞİŞİKLİKLER

Yeni İçtüzük’le, yapılacak bazı değişiklikler şöyle: Meclis Başkanı, Başkanlık Divanı ve Danışma Kurulu’nun yetkilerinin artırılması, Komisyon Başkanlık Divanı, Komisyon Başkanlar Kurulu, Siyasi Etik Kurulu ve Parlamento Akademisi gibi bazı yeni kurumların oluşturulması, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Bilişim, Bilgi Teknolojisi, AR-GE ve Gelecek Komisyonu’nun kurulması.

ALYAPI DEĞİŞİYOR

Yeni İçtüzük, Meclis altyapısında da önemli değişikler getirecek. Buna göre, yeni yasama yılına kadar, yazışma ve dokümantasyon işlemleri interaktif olacak. Genel Kurul salonunda her milletvekilinin önünde bir dizüstü bilgisayar olacak. Vekiller, oylamalara bunlar üzerinden katılacak.

Bu yazı toplamda 5027, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum