cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Önce Fakirlik Sonra Deprem Vurdu

Yazar mehmet

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Haber: Önce Fakirlik Sonra Deprem VurduBM, Önceliğin Hayat Kurtarmak, Enkazın Altından Canlı İnsan Çıkarabilmek ve Yaralıların Tedavisi Olduğunu Belirtti.en fakir ülkelerinden olan, çamur yiyen insanlarıyla gündeme gelen Haiti’de meydana gelen deprem onbinlerce can alırken milyonlarca insan da bu felaketten etkilendi.

Haiti’de 7 büyüklüğündeki depremde 45 bin ile 50 bin kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor. Port-au-Prince Havaalanı hasar gören ve kontrol kulesi kullanım dışı kalan Haiti’de, yardım kuruluşları ciddi lojistik sorunlarla karşı karşıya.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) sözcüsü Elisabeth Byrs, şu an için öncelikli ve acil olanın hayat kurtarmak, enkazın altından canlı insan çıkarabilmek ve yaralıların tedavisi olduğunu belirtti.

Yardım ulaştırma işlemlerinin birçok zorlukla karşılaşabileceği kaygısını taşıdığını, havaalanının kontrol kulesinin kullanım dışı kaldığını söyleyen Byrs, kulenin yeniden kullanılabilmesi için ekiplerin çalıştığını, yardım getiren uçakların şu anda pisti görerek indiğini, bu durumun gerçekten sorun teşkil ettiğini kaydetti.

Marketler yağmalanıyor

Ülkede bulunan Brezilyalı bir sivil toplum kuruluşunun sözcüsü Valmir Fachini, Port-au-Prince sokaklarında nereden geldiği belli olmayan birçok silah sesi duyulduğunu ve depremde kısmen yıkılan süpermarketlerin yağmalandığını anlattı.

Çocuklar şokta

İngiliz Sivil Toplum Kuruluşu “Save the Children”, depremin en az 2 milyon çocuğu etkilediğini bildirdi. Çok sayıda çocuğun geceyi sokakta cesetlerin yanında geçirmek zorunda kaldığına işaret eden örgüt, “Çocuklar şokta ve tehlikede. Birçoğu yetim kaldı veya yaralandı. Hemen tedavi edilmeliler. Binlercesi ailelerinden ve arkadaşlarından haber alamıyor” açıklamasını yaptı.

Yardımlar

– ABD Başkanı Barack Obama, Haiti’ye acilen 100 milyon Dolar yardım yapacaklarını bildirdi. Ülkeye 3 bin 500 askerden oluşan bir tugay gönderilecek.

– Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Direktörü Dominique Strauss-Kahn da kuruluşun çok acil biçimde Haiti’ye 100 milyon Dolar yardım sağlayacağını açıkladı.

– AB üyesi 27 ülkenin Yardım ve Kalkınma bakanları da Haiti’ye yardımı görüşmek üzere Pazartesi günü Brüksel’de toplanacak. Birleşik Krallık Kalkınma Bakanı Douglas Alexander, Haiti’ye 6.87 milyon euroluk bir yardım fonu tahsis edildiğini belirterek, bu yardımın Haiti’de insani yardım operasyonlarının başlamasına yardım etme olanağı vereceğini söyledi.

– Türk Dışişleri Bakanlığı, dün bölgeye bir Kızılay ekibi gönderildiği ve yine 9 kişiden oluşan ve hazırlıklarını tamamlayan GEA Arama-Kurtarma-Ekoloji Grubu’nun bugün İstanbul‘dan deprem bölgesine hareket ettiğini açıkladı.

Trajedi

Haiti’de meydana gelen depremden 3 milyon kişinin etkilendiği belirtiliyor. Kızılhaç Örgütü depremde 45-50 bin kişinin ölmüş olabileceğini belirtti. Enkaz altında kalan binlerce kişiyi kurtarmak için ise zamana karşı yarış sürüyor.

1 dakika süren büyük deprem ve ardındaki 5,5 ve 5,9 büyüklüğündeki artçı sarsıntılar nedeniyle çöken ve büyük zarar gören binalar arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Parlamento binası, bakanlıklar, kiliseler ve oteller de bulunuyor.

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, depremde kaybolanların, yakınları tarafından bulunmasına yardımcı olmak için yeni bir internet sitesi açtı.

Teşkilatın izleme biriminin başkan yardımcısı Robert Zimmerman, sitenin, ayrı düşen aile fertleri arasında irtibatın sağlanmasına yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Zimmerman, Haiti ve yurt dışındakilerin, siteyi, kayıp yakınlarının isimlerini kaydetmek için kullanabileceğini belirtti. (Siteye ulaşmak için tıklayın)Yıkılan binaların etkisiyle havadaki tozlar kenti yaklaşık 20 dakika boyunca kararttı.

Başkentteki elektrik şebekesi de çöktü. Telefon bağlantısının tamamen kesildiği Haiti’de iletişim sadece internetle sağlanabiliyor.

BM’de önemli kayıp

Birleşmiş Milletler Haiti Şefi Hedi Annabi de ölenler arasında. Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, “Büyükelçi Annabi öldü. Uluslararası topluma taziyelerimizi bildiriyoruz” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Haiti’deki depremde öldüğü teyit edilen BM barış gücü personelinin sayısının 22’ye ulaştığını söyledi.

Hillary Clinton programını erteledi

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pasifik’teki gezisini yarıda keserek Haiti’deki gelişmeleri izlemek üzere Washington’a dönme kararı alırken, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, bu hafta sonu yapmayı planladığı Avustralya ziyaretini erteledi.

Bu yazı toplamda 1603, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum