cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


SEKA belgesel oldu

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com
destegi Güncel Haber Merkezi, MSN Desteği ve diğer genel bilgiler.
SEKA’nın kuruluşundan itibaren kat ettiği yol ve parka dönüşmesi SEKA Belgeseli ile kayıt altına alındı.

Cumhuriyet tarihinin ilk kâğıt fabrikası olanBüyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan SEKA Belgeseli Tanıtım Programı Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı ve Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın’ın da katıldığı programa kent protokolünün yanı sıra Kocaelililer yoğun ilgi gösterdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan belgeselle bir döneme damgasını vuran SEKA’nın SEKAPARK’a dönüşüm süreci tarihsel olarak ele alınıyor. Türkiye’nin ilk endüstriyel dönüşüm projesi olan SEKAPARK’ın hikâyesi SEKA Kâğıt Fabrikası’nın kurucusu Mehmet Ali Kaşıkçı’dan başlanarak anlatılıyor. Türkiye’nin en büyük parklarından biri haline gelen SEKAPARK’ta son buluyor. SEKA Kâğıt Fabrikası’yla ilgili birçok bilinmeyeni gün yüzüne çıkaran belgesel tarihe de ışık tutuyor. Belgeselde şunlar yer alıyor:

“80’li yıllarda dünyanın ilk 100 kâğıt fabrikası arasında gösterilen SEKA, sermaye yetersizliği yüzünden üretim maliyetlerini düşüremedi. Siyasi müdahalelerin ağırlığıyla da mücadele etmek zorunda kalan SEKA’nın sorunları Akdeniz, Afyon, Balıkesir ve Kastamonu’da açılan diğer fabrikalarla daha da arttı. Eskiyen teknolojisi ve istihdam fazlasıyla da günümüz rekabetçi dünyasında kendine yer bulmakta zorlanan SEKA Kâğıt Fabrikası, özel sektörün de gerisinde kaldı. İlk olarak 1991 yılında özelleştirme kapsamına alınan SEKA’nın 10 fabrikasından 6’sı özelleştirildi. 14 Eylül 1998’de Özelleştirme Yüksek Kurulu İzmit’teki merkez fabrikayı da özelleştirme kapsamına alarak Anonim Şirketi’ne dönüştürdü, ancak gelen tepkiler üzerine geri adım attı. 2000’li yılların başında fabrika yılda ortalama 35 milyon lira zarar eder hale geldi. Türkiye’deki kâğıt üretiminin ancak yüzde 4’ünü karşılayabilen SEKA’nın en yeni makinesi 45 yaşındaydı ve çevre kirliliğine sebep oluyordu. 8 Kasım 2004 tarihine gelindiğinde ise 3’üncü bir kararla tesisin kapatılması ve Büyükşehir Belediyesi’ne devri kararlaştırıldı. Daha önce SEKA’nın özelleştirilmesini isteyen siyasilerin de destek verdiği eylemler yapıldı. Ancak 1 Şubat 2005’te fabrika alanı tamamen Büyükşehir’e devredildi. Büyükşehir Belediyesi ise Türkiye’nin en büyük eğlence ve dinlence alanlarından birini buraya kurarak kente kazandırdı.

SEKA belgesel oldu
Source:http://www.samanyoluhaber.com/h_475017_turkiyenin-ilk-kagit-fabrikasi-seka-belgesel-oldu.html

Bu yazı toplamda 2819, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum