cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Wikileaks Belgelerine Dünyadan İlk Yorumlar

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

http://www.dipnot.tv/Files/Article/photo_28112010222623_4163_large.jpgALLAH’ım nasıl bir dünyada yaşıyoruz böyle. Sen hakkımızda hayırlı olanları nasib eyle ve hayırlı insanlarla karşılaştır bizleri. http://twitter.com/wikileaks direkt kaynağından takip etmek isteyenlere…

Belgelerden başlıklar:

-Suudi Kralı ABD’nin İran’a saldırmasını istedi.

-Üst düzey bir Ürdünlü yetkili ABD’nin İran’ı bombalamısın istedi.

-Bahreyn de ABD’den İran’ın nükleer programına son vermesini istedi.

– Arap liderleri özel konuşmalarda ABD’nin İran’a hava saldırısı düzenlemesini istedi.

-İsrail İran’da rejim değişikliği istiyor. İsrail bu değişikliğin öğrencilerin demokrasi hareketleri ve Azeri, Kürt ve Baloçlar gibi etnik gruplar sayesinde olabileceğine inanıyor.

-Kasım 2009’da “komşularla sıfır problem” politikasını takip eden Ahmet Davutoğlu, Batı’nın İran’a nükleer silahlanma karşıtı dayatma yapamayacağını söyledi.

– ABD müsteşarı Phil Gordon, Tahran’a BM yaptırımlarını reddetmenin sonuçları olabileceğini ifade eden bir mesaj göndermesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu da, Başbakan Erdoğan’ın son ziyaretinde benzeri bir açıklama yaptığını ifade etti.

-Yazışmalarda “Sadece Türkiye, İran’la açık ve eleştirel konuşabilir. Davutoğlu memnun, çünkü sadece Ankara dostluk mesajları gönderiyor” dendi.

-Amerika, Güney Kore ile kuzey Kore’yi yıkma planları yaptı, Adanın birleşmesi için gizli planlar yaptı.

– ABD’li yetkililer büyükelçilerini BM lideri Ban Ki Moon ile ilgili bilgi toplayıp BM yönetimi aleyhinde casusuluk yapmakla görevlendirildi.

-ABD, Suriye’nin Lübnan’daki Hizbullah’a silah yardımı yapmasını engelleyemedi.

-İsrail-Lübnan savaşı sırasında Hizbullah’ın güçlenmesine neden oldu.

-ABD, Beşar Essad’ın “yeni silahlar göndermeyeceğiz” demesine rağmen silah ikmalı sağladığını biliyordu, engel olmadı.

-Suriye-İsrail görüşmelerinin kesilmesinde Türkiye’nin tavrı için “takıntı” ifadesi kullanıldı.

-ABD’li diplomatların Türkiye yorumu: “Türkiye, Irak Başbakanı Maliki’den rahatsız.”

-Türk diplomatlardan ABD’ye uyarı: “Suudi Arabistan, Irak’ta partilere rüşvet dağıtıyor.”

-Libya lideri Muammer Kaddafi gittiği hereyere yanında “buram buram cinsellik kokan sarışın” Ukraynalı bir hemşireyi de götürüyor.

– İngiliz Kraliyet Ailesi’nin bir üyesi “uygunsuz” davranışlarda bulunyor.

– Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai “paranoya olmuş.”

– Angela Merkel “risk almaktan kaçınıyor ve hiç yaratıcı değil.”

– Mahmud Ahmedinejad Adolh Hitler gibi.

-NATO için ikinci adam seçimi tartışmasında Türk diplomatlara göre Rasmussen ve Merkel gizlice anlaştı.

Türkiye-Azerbaycan
-Türkiye-Azerbaycan ilişkileri konusunda İlham Aliyev: “Türkiye enerji merkezi olmasın” dedi. Aliyev’in Türk dış politikasını naif bulduğu belirtilirken, Erdoğan hükümetinden hoşlanmadığı da belgelerde geçiyor.

-25 Şubat 2010 tarihli belgede Aliyev: “Karabağ’da daha esnek olmaya çalışıyoruz” ifadesini kullanıyor.

-Yine aynı belgede Aliyev, “İran seçimlerindeki şaibe korkunç” ifadesini kullandı.

Aliyev, İran’la ilişkilerini “gergin ve istikrarsız” olarak tanımladı. Azeri lider ayrıca, İran’ın Azerbaycan’a yönelik siyasi provokasyonlarının sürdüğünü de ifade etti.

-Guantanamo Hapishanesi’nin boşaltılması planlandı. Diğer ülkelere mahkumları kabul etmeleri için baskı yapıldı. Slovenya’ya, Obama’yla görüşme karşılığında bir mahkumu ülkesine alma şartı kondu.

-17 Ağustos 2007’de Mossad’ın Türkiye’de İslamcılar güçleniyor kanısında olduğu ve “ordunun bu duruma ne kadar sessiz kalacağı?” diye sorduğu….

Wikileaks’ın açıkladığı belgelere dünya gazetelerinden ilk yorumlar!
New York Times’ın konuyla ilgili haberine göre belgelerde Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına belli ülkelerde “Ulusal İnsani İstihbarat Koleksiyonu Direktifleri”ni nasıl yerine getirebilecekleri anlatılıyor. Diplomatlardan kişilerin işleri, unvanları, mevkileri, telefon numaraları, kredi kart numaraları, uçuş detayları gibi noktalarda bilgi sahibi olmaları isteniyor.

ABD’nin Ortadoğu, Doğu Avrupa, Latin Amerika ve BM’deki misyonlarına gönderilen bu belgede, Amerikalı diplomatların aktif olarak yabancı ülkelerin sırlarını çalıp çalmadıklarına dair bir kanıt yok. Dışişleri Bakanlığı çalışanları uzun bir süredir biyografik profiller çıkarmak için CIA’e bilgi sunuyordu ancak bu belgede talep edilen detaylar bilgi toplama ve izleme operasyonları için de kullanılabilir.

Belgelerde ayrıca diplomatlardan yabancı ülkelerin ordularını ve istihbarat ajanslarını destekleyen telekomünikasyon ağları hakkında da detay talebinde bulunuluyor.

BİZZAT RICE VE CLINTON İMZALAMIŞ

Belgelerin binlercesi dışarıdaki büyükelçiliklerden bakanlığa gönderilmiş ancak 2008 ve 2009 yıllarından beş-altı belge Dışişleri Bakanları Condoleezza Rice ve Hillary Clinton’ın imzasını taşıyor. Örneğin Clinton imzalı bir belgede New York’ta bulunan BM merkezindeki ABD temsilcilerinin öncelikleri sıralanırken “Kuzey Koreli üst düzey diplomatların biyografik ve biyometrik özellikleri” hakkında bilgi toplanması isteniyor.

BM’de ajanlık yapmak uluslararası anlaşmalarca yasaklanmış bir durum ancak birçok ülkenin böyle çabaları olduğu herkesçe bilinen bir “sır”.

New York Times’ın verdiği örneklerde Paraguay’daki büyükelçilikten Paraguay-Brezilya-Arjantin sınırında El Kaide, Hizbullah ve Hamas varlığıyla iligli bilgi toplanması, Ruanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki temsilcilerden HIV rakamları ve Çin’in Afrika’dan kobalt, bakır ve petrol talebi gibi konularda bilgi isteniyor.

Sofya büyükelçiliğinden, Bulgar hükümetinin yolsuzlukla mücadele adımları ve Rus işadamlarıyla bağlantıları sorulurken, İsrail, Ürdün, Mısır ve bölge ülkelerden “Filistin meseleleri” konusunda istihbarat isteniyor.

ESKİ BÜYÜKELÇİLER KAYGILI

ABD çoğunlukla diplomat görünümlü gizli ajanları yurtdışına yolluyor ancak diplomatların çoğu ajan değil. Konuyla ilgili bilgilendirilen birçok eski büyükelçi, bu durumun Dışişleri Bakanlığı’nın yurtdışındaki çalışmalarını zorlaştırabileceği yönünde kaygılarını gile getirdi.

New York Times, bakanlık çalışanlarına yönelik bu talebin, ABD’nin istihbarat ajanslarının iki savaş ve küresel bir terörist avının ortasında kendilerinden bekleneni karşılamaya yetişemediği bir dönemde geldiği yorumunu yaptı.

SIZINTI DÜNYA BASININDA

Guardian
ABD elçiliklerinin iç yazışmaları küresel diplomatik krize neden oldu ABD bugün elçiliklerinin kendi içindeki 250 binden fazla iç yazışmasının medyaya sızmasının ardından dünya çapında bir diplomatik krizin içine çekildi.
Birçoğunun “gizli” olarak nitelendirilen belgelerde, Arap liderler özel olarak İran’a bir hava saldırısı düzenlenmesi için kulis yapıyor.
Belgelerde ayrıca, ABD’li yetkililere BM’nin üst düzey görevlileri hakkında casusluk yapmaları talimatı veriliyor.
Daily Telegraph
Wikileaks: ABD Mahmud Ahmedinejad’ı Hitler olarak adlandırıyor Wikileaks tarafından yayımlanan ABD belgelerinde Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad “Hitler”, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise “çıplak imparator” olarak adlandırılıyor.
New York Times
Dünya genelinde İran endişesi
Belgeler ABD eski Başkanı George W. Bush ve halefi Barack Obama’nın İran’ın üstesinden gelmek için gösterdiği çabaları ve Obama’nın daha sert yaptırımlar için nasıl deste sağladığını anlatıyor.
Belgelerde, Çin’in İran’a olan enerji bağımlılığından kurtulması için Suudi Arabistan’ın Pekin’e düzenli olarak petrol sağlamasını amaçlayan bir ABD planından da söz ediliyor.
Jerusalem Post
Barak: Dünyanın kaderi İran’ın durdurulmasına bağlı Wikileaks’in yayımladığı belgelerde İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın barış süreci ve İran’ın nükleer hırsları konusundaki görüşleri de yer alıyor.
ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nden gönderilen 2 Haziran 2009 tarihli bir belgeye göre, Barak, “İran ve Kuzey Kore’nin önünü kesmek için hiçbir opsiyonun masadan kaldırılmaması gerektiğini”söylüyor.
Barak ayrıca, ABD ve İsrail’in İran konusunda aynı istihbaratı paylaştığı ancak edindikleri bilgiyi farklı analiz ettiklerini söyledi.
Barak’a göre, ABD, İran’ı “suçluluğu ispatlanana kadar masum” olduğunu düşünüyor, oysa “bölgenin ve dünyanın kaderi İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemekten geçiyor.”
Haaretz
Barak’tan “İran’a saldırı 2010 yılı içinde yapılmalı” uyarısı ABD hükümetine ait 2009 tarihli bir iç yazışmada, Savunma Bakanı Ehud Barak’ın İsrail’i ziyaret eden Amerikan yetkililere, İran’ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırının 2010 yılı sonuna kadar uygulanabilirliği olduğunu, ancak bu tarihten sonra ortaya konacak herhangi bir askeri çözümün sonuçlarının kabul edilemeyecek derecede hasarlara neden olabileceğini söylüyor.
Der Spiegel
Bir süpergücün dünya görüşü
ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait 251 bin gizli belge Washington’ın dünya üzerindeki etkisini nasıl korumaya çalıştığını gösteriyor.
Yayımlanan belgelere göre, ABD’nin eski Berlin Büyükelçisi William Timken Dışişleri Bakanlığı’na yaptığı bildirimde, iki ülke arasındaki ilişkilerinde bir gelişme olduğunu ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ilişkilerin daha da ileriye gitmesi için gerekli olan cesur adımları atamadağını belirtiyor.

Bu yazı toplamda 5762, bugün ise 2 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum