cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


2010 Yılının En İyi Kitapları

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Bu yıl çıkan kitaplar arasından en okumaya değerleri sizce hangileriydi? Kitapseverlerden oluşan jürimize bu soruyu sorduk. Her jüri üyesi beğendiği bir kitap hakkında yazı yazdı. Ortaya yabana atılmayacak bir kültür hizmeti çıktı.
02
AYŞE ÇAVDAR’IN KALEMİNDEN
ACI BAKANLIĞI
Dubranka Ugresic
Yazın en iyi kitaplarından biri olarak “Acı Bakanlığı”nı önermemin sebebi yakın coğrafyalara karşı ilgisizliğimizi kırma potansiyeline sahip olması. Kitabın kurgusu, Amsterdam’da bir dil dersinde buluşan Balkanlar’ın farklı etnik kimliklerinden gençlerin hocaları ve aralarındaki ilişkiye dayanıyor. Ugresic’in yapmaya çalıştığı, insanların birarada yaşadıkları coğrafyanın dışına çıkınca o coğrafyada yaratılan kimlik çatışmalarının başka biçimler alabileceği, hatta birbirleriyle yeni bir dil kurmalarını sağlayacak ortak bir deneyime dönüşebileceğiydi. Biz bu yazı “taş atan çocuklar”ı ne yapacağımızı bilemeyerek, sıradanlaşan linç girişimleri karşısında korkumuzu belerterek, referandumu bahane bilen çatışma dinamiklerinin su yüzüne çıkmış hâlleri karşısında dehşete düşerek geçirdik. Birbirini bir kuşak sonra doğacak çocuklarının hatırlamayacakları sebeplerle öldürmeye ant içmiş bir grup insanın hikâyesi Ugresic’in ne dediğini bilen kaleminden geçince daha da bir tanıdık ve yakın olmuş. çince daha da bir tanıdık ve yakın olmuş.

03
HÜSEYİN KARABEY’İN KALEMİNDEN
HRANT
Tuba Çandar
“Hrant” kitabı mutlaka okunmalı… Bu ülkede her şeyi unutarak yaşıyoruz. Unutmamak için okunmalı. Unutmamak bir refleks geliştirebilir ve bu refleks bundan sonra yaşananları değiştirebilir…

04
SAYIM ÇINAR’IN KALEMİNDEN
KURULUŞ-OSMANLI TARİHİNİ YENİDEN YAZMAK
Prof. Dr. Halil İnalcık
Osmanlıların tüm dünyayı kuşatan bir cihan devletine nasıl dönüştüğü her zaman tartışılmıştır. Halil İnalcık son çalışmalarıyla Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna dair yer ve zaman ezberlerini bozuyor; Osmanlı’yı anlama adına, insanlığa yepyeni bir tarih anlayışı sunuyor. Başlangıçlar ve kuruluşlar önemlidir. Tarihi sadece geçmişimizi öğrenmek için okumayız. İnalcık ve yol arkadaşları bunun bilin- renmek için okumayız. İnalcık ve yol arkadaşları bunun bilincinde. Prof. Halil İnalcık “Bildiklerinizi unutun” diyor. Özellikle tarihi, kronolojik olaylar dizisi gibi algılayan, popülerleştiren dedikodu tarihçilerinden öğrendiklerinizi unutun.

05
CEYDA DÜVENCİ’NİN KALEMİNDEN
YE, DUA ET, SEV
Elizabeth Gilbert
Günümüz kadınının kendisi için hayatında yaptığı değişimleri anlatan bir kitap. Benim için özellikle kadınların hayatlarında kendileri için bir şeyler yapıyor olabilmeleri, kendilerini önemli hissetmeleri, hayatlarında yapacakları en önemli şey. Bu bakımdan kitap, okurken beni çok heyecanlandırdı. Ayrıca kitabın filmleştirilmiş olması ve çok sevdiğim iki oyuncu Julia Roberts ve Javier Bardem’in başrolleri paylaşması da beni ayrıca heyecanlandırıyor.

06
METİN ÜSTÜNDAĞ’IN KALEMİNDEN
PLATON BİR GÜN KOLUNDA BİR ORNİTORENKLE BARA GİRER
Thomas Cathert, Daniel Klein
Felsefenin çok ağır bir mevzu olmadığını, günlük hayattaki her şeyin içinde, hatta fıkralarda bile olduğunu ispatlayan neşeli ve zihin açıcı bir kitap. Felsefi metinlerden anlamasanız dahi fıkralar komik ve yaratıcı.

07
BUKET AŞÇI’NIN KALEMİNDEN
SADAKAT
İnci Aral
İnci Aral’ın son romanı “Sadakat” aşk ve şiddetin en sert hâlini anlatan, “sadakatsizlik” üzerine bir roman. Ancak bildiğimiz klişelerin çok dışında. Evet, bu romanda da aldatan bir erkek ve buna razı olan bir kadın var. Aral’ın asıl başarısı bu klasik durumun, gerilimli ilişkinin derinine inmesi ve bizi aşkın hastalıklı yüzü ile karşılaştırması. Obsesif ve şiddet yüklü yüzüyle… Okurken kadın kahramana “yeter artık, vazgeç” diye kızsanız da romanın sonunda yaşadığınız şokla her şey gözünüze bambaşka bir pencereden görünüyor. Keşke bu romanı Fatih Akın sinemaya uyarlasa da izlesek…

07
BAŞAK SAYAN’IN KALEMİNDEN
SADAKAT
İnci Aral
Okuduğum en içe işleyen romanlardan biri. Dili, dokusu ve kurgusu ile sizi başka bir yere götürüyor. Kitabı bitirip kapağını kapadığımda uzun süre kendime gelemedim ve düşündüm. Geçmişimi, duygularımı, o duyguların samimiyetini, gerçekten birini sevmenin ne demek olduğunu, aldanmalarımı, aldatmalarımı, bilerek kendimi kandırdığım anları, bunların benim bilmediğim sonuçlarını, hayatı… Her şeyi düşündüm… Herkese aşk ve sevgi kavramları ile kendi kendini aldatma arasındaki ince çizgiyi anlama açısından tavsiye ediyorum.

08
ESMAHAN AYKOL’UN KALEMİNDEN
HALİDE EDİP
İpek Çalışlar
Çalışlar, bunu daha önce Latife Hanım’ın biyografisi ile yapmıştı, şimdi de Halide Edip ile yapıyor. Resmi tarihi alt üst ediyor, geçmişin karalanan, yalnızlığa terk edilen kadınlarını gün ışığına çıkarıyor. Kitabın öznesinin dönemin tarihini bütün yönleriyle aktarması bakımında da memleketimizde ilgisiz bırakılmış biyografi yazımında örnek bir eser. Hakkındaki tüm safsatalara rağmen eserlerini severek okuduğumuz edebiyatçı Halide Edip ile yeniden tanıştırırken siyasi ve entelektüel kimliğini de öne çıkarıyor.

09
MUZ SESLERİ
Ece Temelkuran
Temelkuran’ın dokuzuncu kitabı “Muz Sesleri” 2010’un çok ses getiren kitaplarından biri oldu. Kitap hakkında sayısız yazı yazıldı. Roman Oxford, Paris, Beyrut üçgeninde yaşanan bir aşk ve savaş romanı. İlk kez bir aşk romanı yazan Temelkuran; “aşkın bir iç savaş olduğunu” ve bu nedenle kitabı Beyrut’ta yazdığını söylüyor.

10
İSTANBUL HATIRASI
Ahmet Ümit
Peşpeşe işlenen cinayetlerin çevresinde kurgulanmış bir roman. Romanda İstanbul’a ilişkin detaylı bilgiler de yer alıyor. Kitabın başkahramanı İstanbul diyebiliriz.

11
EJDERHA DÖVMELİ KIZ
Stieg Larsson
Kitabının başarısını göremeden hayata gözlerini kapayan İsveçli gazeteci Stieg Larsson’un kitabı 41 ülkede satış rekorlarına imza attı. Millenium üçlemesinin ilk kitabı olan ve hacker’lık yapan bir genç kızla bir gazetecinin gizemli bir olayı çözmeye çalışırken yaşadıklarını anlatan “Ejderha Dövmeli Kız” sürükleyici kurgusuyla dikkat çekiyor. Serinin ikinci kitabı “Ateşle Oynayan Kız” da yayınlandı.

12
KAYIP SEMBOL
Dan Brown
Dan Brown; “Da Vinci Şifresi”, “Melekler ve Şeytanlar”dan sonra “Kayıp Sembol”de insanlığın yüzyıllardır beklediği bir gerçeğin peşinde… Harvard Simgebilim Profesörü Robert Langdon bir konferans için gittiği Washington’da kendisini gizem dolu bir öykünün içinde bulur. Langdon’un macerası kemikleşmiş Brown okuyucusu tarafından Da Vinci Şifresi kadar beğenilmese de iyi sattı.

13
İKİ DARBE ARASINDA
İskender Pala
İskender Pala bu kitabında çok bilinmeyen bir özelliğiyle, asker kimliğiyle okurların karşına çıktı. Yazar 12 Eylül’ün hemen ardından başlayıp 28 Şubat sürecinde YAŞ kararıyla son bulan Deniz Kuvvetleri’ndeki 15 yılın hikâyesini içeriden anlatıyor.

14
ÖLÜ RUHLAR ORMANI
Jean Christopher Grange
Grange’ın okuyucusunu solukluksuz bırakan kitaplarından biri daha. Bu kez yargıç Jeanne Korowa’nın Nikaragua, Arjantin ve Guatemala’ya uzanan macerasını okuyacaksınız. Kitap Grange severleri çok memnun etmese de temposuyla bir solukta okunuyor.

15
CENGİZ BOZKURT’UN KALEMİNDEN
HALİÇ’TE YAŞAYAN SİMONLAR
Hanefi Avcı
Türkiye’nin nasıl bir dönemden geçtiğini tüm çıplaklığıyla gösterdiği için bu kitabı son derece önemli buluyorum. Avcı’nın, bir zamanlar yakın durduğu cemaatin nasıl büyük bir tehlike oluşturduğunu örnekleyerek, belgeleyerek ihbarda bulunmasını ayrıca manidar buluyorum. Dürüst, içten bulduğum ve bir solukta okuduğum bu kitabı bugün olan biteni anlamakta zorluk çeken herkese tavsiye ediyorum.

16
ÖZLEM SÜER’NİN KALEMİNDEN
GÖRÜNMEYEN
Paul Auster
Brooklyn kokusunu size hissettirmeyi becerebilen; yarattığı kurguyla içinden çıkamadığınız değil, parçası olduğunuz eserlere imza atan Paul Auster’in “Görünmeyen”i; “Leviathan”, “Ay Sarayı”, “Kırmızı Defter”, “Yalnızlığın Keşfi” ve Vertigo’dan sonra kuşkusuz en çarpıcı Auster eseri. Akıllardan çıkmayan insan ve durum tasvirlerinin etkisinde kalıp gerçek hayatta karşınıza çıkanları sorgulamaya başlatan, her gördüğünüzün, bir de görünmezi olduğunu düşünüp devamlı bir sorgulama hâli içine sürüklendiğiniz; karışık bir aşk üçgeniyle başlayan gittikçe kalabalıklaşan, içinizi kemiren bir karmaşaya düştüğünüz, hiç bitmese dediğiniz bir roman…

17
TÜRKAN
Ayşe Kulin
Ayşe Kulin; yıllarca cüzzamla mücadele eden, hep idealist bir doktor olarak kalan Türkan Saylan’ın bilinmeyen yanlarını; evliliğini, çocuklarıyla ilişkisini ve kamuoyunun bilmediği acılarını bu kitapta anlatıyor.

18
TÜRKİYE’NİN ASKER SORUNU
Hasan Cemal
41 yıldır gazetecilik yapan Hasan Cemal’in son kitabı asker ve siyaseti konu alıyor. Cemal askerin, siyasetten elini çekerek ve Batılı demokrasilerde olduğu gibi sivil otoriteye tabii olması gerektiğini anlatıyor.

19
YEŞİL PERİ GECESİ
Ayfer Tunç
Güzelliğini kullanarak hayattan öç almak isteyen bir kadının düşüşünü anlatan “Yeşil Peri Gecesi” modern toplumun iki yüzlülüğünü sorguluyor. Acı çeken bir kadının annesiyle ve hayatla hesaplaşmasının hikâyesi zaman zaman okuyucuyu rahatsız edecek kadar yalın anlatılmış.

20
SİSTEM
Karl Olsberg
Roman kahramanı Marc’ın kendi yarattığı ve ulaştığı her yerde kaos yaratan yapay zekâ ile mücadelesini anlatan “Sistem” etkileyici bir roman. Marc ve Lisa’nın yapay zekâya karşı verdikleri savaş; hayatımızın bir parçası hâline gelen bilgisayarlara şüpheyle bakmamıza yol açıyor.

Bu yazı toplamda 7985, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum