cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Altın Portakal 2010

Yazar yucin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Alttin Portakal Film Festivali 47.Altın Portakal Film Festivali  (09 14 Ekim 2010)

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın organize edeceği 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 09 – 14 Ekim 2010 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’yle ilgili ilk detaylar 1 Temmuz 2010′da yapılan değerlendirme toplantısıyla belirlendi. Festivali yapan Aksav (Antalya Kültür Sanat Vakfı) ve destekleyicisi Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden yöneticilerin, Belediye Başkanı ve Aksav Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın, festival direktörü Göksel Kumsal’ın ve festivalin genel sanat yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş’ın evsahipliğinde İstanbul’da toplanan Türk sineması bu yıl 9 Ekim 2010′da başlayacak festival hakkında bilgilendirildi.

Onur Ödülleri: Festival bu sene onur ödüllerini senarist Safa Önal, yönetmen Ertem Göreç, oyuncu Nur Sürer, oyuncu Gülşen Bubikoğlu, oyuncu Metin Akpınar ve oyuncu, yönetmen Zeki Alasya’ya verilecek. Her yıl yeni sahibine devredilen Yıldırım Önal Anı ödülü ise bu sene Yıldız Kenter’e verilecek. Yeşilçam Sinema Emek ödülünü bu yıl alacak isim oyuncu Necemettin Çobanoğlu oldu. Bu yıl ilk kez verilecek yeni bir ödül ise Sanatta Sosyal Sorumluluk ödülü. Bu ödülün ilk sahibi ise oyuncu Müjdat  Gezen.

Jüriler: Festivale başvuracak filmlerin sayısının yüksek olacağı beklentisinden dolayı her yıl olduğu gibi bu yıl da en az yedi kişiden oluşan bir ön jüri oluşturulacak. Ulusal yarışma filmlerini değerlendirecek ana jüri ise henüz belli değil. Belgesel film jürisinde yer alacak ilk isim Serge Avedikian. Yönetmen son filmi ile Cannes Film Festivali’nden ödül almıştı.

Kısa film jürisindeki ilk yabancı isim ise Megan Mylan. Ödüller: Festivalde en iyi kısa filme 10.000 TL., en iyi belgesel filme 15.000 TL., ulusal yarışmada en iyi film seçilen yapıma 330.000 TL. verilecek. En iyi yönetmen 50.000 TL.’nin en iyi senarist ise 30.000 TL.’nin sahibi olacak. Bu yıl festival yönetimi en iyi filmin ödülünün yarısı olan 165.000 TL.’yi 01 Mart 2011′e dek ödeyecek. Diğer yarım ise yönetmenin ikinci filminin başlangıcında ödenecek. Ayrıca bu yıl ilk kez en iyi filmin yapımcısına 70.000 TL.’lik teşvik ödülü verilecek. Yapımcı iki yıl  içerisinde bir film çekerse bu filmde kullanmak üzere ödülünü alacak.

Özel gösterim: Bu yıl festival kapsamında bir çok özel gösterim yapılacak. Bunlardan en önemlisi Alan Parker’ın 1978 yapımı Geceyarısı Ekspresi (Midnight Express) isimli filmi. İngiliz, Amerikan ortak yapımı olan film Antalya L Tipi Cezaevinde gösterilecek. Festivalin yönetmeliği gereği ulusal festivallerde en iyi film ödülü alan Türk filmleri Altın Portakal’ın ana yarışma bölümüne başvuramıyor. Dvd’si çıkmış ya da televizyonda gösterimi yapılan filmlerde aynı şekilde bu bölümde yarışamıyor.  Festivale katılan filmlere 2.500 TL. katılım ücreti ödeniyor. Festival yönetimi bu bedelin bir kısmının meslek birliklerine telif olarak aktarılması konusunda görüşmelerini yürütüyor. Festivalin bu yıl BAKA (Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı) ile yaptığı işbirliği dolayısıyla etkinlikler komşu iller Isparta ve Burdur’a da yayılıyor. Kortej, panaller, sergiler yalnızca Antalya’da değil bu üç il de gerçekleştirilecek. Festivalde gösterilecek yabancı filmlerle ilgili ise çalışmaların neredeyse tamamını genel sanat yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş yürütüyor. Temeltaş’ın uzak doğu sinemasına ilgisi biliniyor. Uluslararası seçkinin ağırlıklı olarak Hong Kong, Japonya ve Çin’den oluşması olası. Sinema ve sosyopolitik etkileşim ekseninde yapılacak festiva kapsamında Kemal Sunal anma gecesi de gerçekleştirilecek. 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ilk basın toplantısı ise 28 Temmuz Çarşamba günü gene İstanbul’da yapılacak.

Antalya Film Festivali Cam Piramit

Tarihçe

1950′ li yıların ortalarında tarihi Aspendos Tiyatrosu‘ nda düzenlenmeye başlayan konserler ve tiyatrolar Antalya Altın Portakal Film Festivali‘ nin temel taşını oluşturur.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği ve her yıl yaz aylarında yapılan gösteriler gelenekselleşir ve 60′ lı yılların başına kadar bir şenlik havasında süregelir. Bu şenliğin gönüllü organizatörü sanata düşkünlüğü ile tanınan Dr. Avni Tolunay‘ dır.

Şenlik, uzun yıllar “Belediye Tabibi” olarak görev yapan merhum Tolunay‘ ın 1963 yılında Belediye Başkanı olmasıyla, sinemayı da bünyesinde alarak “Antalya Altın Portakal Film Festivali” ne dönüşür.

Dr. Avni Tolunay önce Antalya için bir amblem arayışı içinde olur ve yörenin simgesi olan portakalı, deniz, tarihsel öğeler ve Venüs heykeliyle bütünleştirir. Portakal sadece amblemin içine girmekle kalmaz, film festivalinin de ismi olur.

İlk Festival ve Büyük İlgi

1964 yılında güç koşullarla gerçekleştirilen ilk festivale ilgi gerçekten çok büyük olmuştur. Antalya Belediye Başkanı Dr. Avni Tolunay , ilk yılda halkın ilgisinden aldığı güçle, festivalin gelenekselleşeceğini ve bir bayrak yarışı gibi bu organizasyonun sonsuza kadar süreceğini ilan eder. Festivalin özdeki misyonunu ise “Türk sinema sektörünü maddi manevi desteklemek, Türk film yapımcısını nitelikli yapıtlar üretmeye teşvik ederek; Türk Sineması‘ nın uluslararası platforma açılmasına zemin hazırlamak” olarak belirler. Bu ilke ile doğan Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında gerçekleşen Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, kısa sürede gösterdiği performans, sinema dünyasında yarattığı heyecan ile Türkiye’ nin Oscar ‘ ı ünvanını alır.

1964 -1973 yılları arasında bu çizgide devam eden Altın Portakal Film Festivali 1973 yılında Belediye Başkanlığına seçilen Selahattin Tonguç tarafından da devam ettirilir. 1978 yılında Plastik Sanatları da bünyesine alan Festival, bu dalda uluslararası olarak gerçekleştirilir.

Kurumsal Bir Yapıya Doğru

1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleşen Festival o yıl, dönemin Belediye Başkanı Yener Ulusoy öncülüğünde kurulan Antalya Kültür Sanat Turizm Vakfı (AKSAV) tarafından organize edilmeye başlar. 1985 yılında Festival‘ e Akdeniz Akdeniz adlı Uluslararası Müzik Yarışmasını da ekleyerek yeni bir boyut katan Yener Ulusoy , Akdeniz ülkelerini kapsayan bu yarışmayı 1985 – 1988 yılları arasında Altın Portakal Film Festivali ile birlikte gerçekleştirir.

1989 – 1994 yılları arasında Belediye Meclis Üyeleri, turizm kuruluşları ve Antalya Ticaret Odası Temsilcilerinden oluşan Festival Yürütme Kurulu adlı platform tarafından organize edilen festival, 1995 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde kurulan Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı ile kurumsal bir yapıya kavuşur. Vakıf Eylül 2002 ‘den beri Antalya Kültür Sanat Vakfı adıyla hizmet vermektedir.

Dünyaya Açılırken

29 Mayıs 2004 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul’ da, AKSAV Yönetim Kurulu’ na Menderes Türel (Başkan) Erdal Öner (Başkan Vekili), Erol İşbilir , Güngör Pekşen , Hasan Akıncıoğlu , Ünal Uzun , Osman Ayık ve Cengiz Haydar Barut seçildi.

Bu seçimden sonra rotasını ” AVRASYA ” olarak belirleyen ve hedefini “BİR DÜNYA FESTİVALİ ” şeklinde tanımlayan Altın Portakal, 2005′ i “uluslararası platforma geçiş yılı” olarak ilan etti.

Yeni bakış açısını Yeşilçam‘ ın endüstrileşmesi, Türk sinemasının dünyaya tanıtımı, Antalya ve Türkiye ekonomisine kültürel katma değer yaratılması olarak belirleyen Altın Portakal bundan sonra, Avrasya coğrafyasının ve bu coğrafya üzerindeki sinema dillerinin kendini ifade ettiği bir zemin haline geldi.

2005 yılında ilki yapılan Avrasya Uluslararası Film Festivali‘ ne 2006′ da Uluslararası Avrasya Film Marketi eklendi. Avrupa’ dan Asya’ ya uzanan coğrafyada ilk defa Ulusal Festival, Uluslararası Festival ve Uluslararası Film Marketi‘ nin bir arada bulunduğu bir yapı oluşturuldu. Türk sinemasının dünyaya açıldığı yer olan Antalya, dünya sinema sektörünün de buluşma adresi haline geldi. Türkiye’ de bir ilk olan Film Market ile festivalin ticari zeminini düzenlemek yolunda ilk adım da atılmış oldu.
Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödüller

Bu yıl 19-28 Ekim tarihleri arasında yine Real’ in ana sponsorluğunda düzenlenen 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 3. Uluslararası Avrasya Film Festivali ve 22-25 Ekim arasında düzenlenen 2. Uluslararası Avrasya Film Market‘ in bu yılki organizasyonu da Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK Vakfı) işbirliğiyle gerçekleştirildi.

5 Mayıs 2007′ de yapılan AKSAV Genel Kurulu’ nda özellikle Avrasya Film Market üzerinde duran Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Menderes Türel, daha ilk yılında markette 32 film satışı ve 9 senaryo anlaşması yapıldığına dikkat çekerek “Genelde bu tür marketlerin ilk yıllarında satış yapılması beklenmez, yıllar içinde yerleştikçe artan bir pazara sahip olurlar. Ancak bizim marketimiz sınırları aşarak beklenenden çok daha fazla etkin oldu. Bu da Antalya‘ nın hem kültür-sanat hayatı, hem ekonomisi için çok önemli fırsatlar sunan ve gelecek vadeden bir durumdur. Markette amacımız Antalya‘ yı Batı’ daki imalat ile Doğu’ daki Pazar arasında kilit bir nokta yapmak ve Batı-Doğu arasında bir köprü olmasını sağlamaktır.” açıklamasını yaptı. Aynı Genel Kurul’ da yeni yönetim de şu şekilde belirlendi: Menderes Türel (Başkan), Ünal Uzun , Hasan Yıldırım Akıncıoğlu, Güngör Pekşen , Erol İşbilir, Faruk Yıldırımcan, Mehmet Şencan.

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödülleri

28 Ekim 2007 gecesi Festival Vadisi’ ndeki Cam Piramit’ te düzenlenen görkemli bir ödül töreniyle sonlandı ve Altın Portakal ödülleri sahiplerini buldu.

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali Onur Ödülleri
Shekhar Kapur
Francis Ford Coppola
Hanna Schygulla

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Film :
Yumurta (Yön. Semih Kaplanoğlu)
Dr. Avni Tolunay Yurtiçi Kargo Jüri Özel Ödülü : Yaşamın Kıyısında (Yön. Fatih Akın)
Digiturk Behlül Dal En İyi Genç Yetenek Ödülü : Saadet Işıl Aksoy (Yumurta)
En İyi Yönetmen : Fatih Akın (Yaşamın Kıyısında)Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödüller 2007
En İyi Senaryo : Yumurta (Semih Kaplanoğlu, Orçun Köksal)
En İyi Erkek Oyuncu : Murat Han (Mutluluk)
En İyi Kadın Oyuncu : Özgü Namal (Mutluluk)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu : Tuncel Kurtiz (Yaşamın Kıyısında)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu : Nursel Köse (Yaşamın Kıyısında)
En İyi Müzik : Zülfü Livaneli (Mutluluk)
En İyi Sanat Yönetmeni : Naz Erayda (Yumurta)
En İyi Kurgu : Andrew Bird (Yaşamın Kıyısında)
En İyi Ses Tasarımı : Orçun Kozluca (Mutluluk)
En İyi Özel Efekt : Ödül Verilmedi

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması
En İyi Kısa Film :
Hoşgeldin Bebek (Yön. Serhat Koca)


İletişim
Antalya Kültür Sanat Vakfı
Adres :
100. Yıl Bulvarı, Atatürk Kültür Parkı İçi 07070 Antalya
Tel : 0 242 238 54 44 (Pbx)
Faks : 0 242 238 52 73
Web Sitesi : www.aksav.org.tr
E-Posta : info@aksav.org.tr

www.aksav.org.tr – www.sinemablog.com – Sitelerinden Alınmıştır

Bu yazı toplamda 3844, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum