cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


AK PARTİ KRİTİK SÜRECİ NASIL AŞACAK?

Yazar bot

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

AK PARTİ KRİTİK SÜRECİ NASIL AŞACAK?

Kapatılsa da yeniden Erdoğan !
Anayasa Mahkemesi’nin kararına kilitlenen AK Parti’de “kapatma olasılığına” karşı çeşitli planlar masaya yatırılıyor.

Partide Başbakan’ı tekrar ülkenin başına getirecek yeni formüller düşünülüyor. Ara seçim ya da bağımsız aday formülü Erdoğan’ın önünü açmazsa, erken seçim kartı da masada. Her senaryo, birbiri içinde alt kollara ayrılırken, tüm yollar Başbakan’a çıkıyor. Partide temel amaç, Erdoğan’ı önce yeniden Meclis’e taşımak, sonra da Başbakan yapmak.

YASAK GELİRSE NE OLUR
Birinci senaryoya göre, AKP kapatılıp, 39 milletvekiline siyasi yasak gelirse, ara seçime gidilerek, Erdoğan bağımsız aday gösterilecek. Erdoğan’ın ara seçimde bağımsız aday olamayacağı yönünde hukuki engel ortaya çıkarsa, süratle erken seçime gidilecek. Erdoğan, bağımsız aday olarak erken seçimlere katılarak, Meclis’e yeniden girecek. Bu süreçte Anayasa’nın 69. maddesi değiştirilerek, Erdoğan’ın yeni partinin başına geçmesi ve Başbakanlığa dönmesi mümkün hale gelecek. AKP’li kurmaylar, Anayasa Mahkemesi’nin partinin kapatılması yönünde karar vermesi halinde şu senaryoları hazırlıyor:

BAĞIMSIZ ADAY FORMÜLÜ
# A Planı:
AKP’nin şu anda 340 milletvekili bulunuyor ve Erdoğan dahil 39 AKP milletvekiline siyasi yasak getirilmesini isteniyor. Anayasa’ya göre, boşalan üyelerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulursa, zorunlu olarak üç ay içinde ara seçime gidiliyor. Bu plana göre Başbakan ara seçimde bağımsız aday olarak yeniden milletvekili olmayı deneyecek. Ancak bu konuda hukuki bir tartışma yaşanıyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, Anayasa’nın 69. maddesinin gayet açık olduğunu, Erdoğan’ın ara seçimde bağımsız aday olabileceğini açıklamıştı. Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ise, Anayasa’nın 77. maddesine göre, seçim döneminin dört yıl olduğunu, bu nedenle vekilliği düşen kişinin aynı seçim dönemi içinde yeniden aday olamayacağını belirtiyor.

ERKEN SEÇİM OLASILIĞI
# B Planı:
Erdoğan’ın ara seçimde aday olması mümkün olamazsa süratle erken seçime gidilecek. Milletvekilliği düşen kişinin erken seçimde aday olabileceği kabul ediliyor. Erken seçimle birlikte mevcut seçim döneminin de sona ermiş olacağı, bu durumda milletvekilliği düşen kişinin seçimle birlikte yeni seçim dönemi de başlayacağı için bağımsız aday olabileceği ifade ediliyor. HADEP’in kapatılmasından dolayı 5 yıllık siyaset yasağı alan Hamit Geylani’nin 22 Temmuz’da bağımsız aday olarak seçilmesi de buna örnek gösteriliyor.

# C Planı: Erdoğan, erken seçimde bağımsız aday olarak Meclis’e dönecek ve gölge lider olacak. Bu dönemde Anayasa’nın 69. maddesi değiştirilerek, “Bir siyasi partinin temelli kapatılmasına beyan veya faaliyetleriyle sebep olan kurucuları dahil üyeleri, Anayasa Mahkemesi’nin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak beş yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamazlar” fıkrasının kaldırılması istenecek.

GÜL, GÖREV VEREBİLİR
Meclis’te uzlaşma zemini aranacak. Eğer, bu değişikliği yapacak sayısal çoğunluk sağlanamazsa, bu kez Erdoğan’ın dışarıdan Başbakan olması formülü devreye sokulacak. Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hükümeti kurma görevi vermesi halinde dışarıdan Başbakan olması yönünde hukuki bir engel olmadığı belirtiliyor.

# D Planı: Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararını sonuçlandırmasından önce, Anayasa’nın 148. maddesi değiştirilerek, kuvvetler ayrılığı güvenceye alınacak, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden denetleyebileceği daha net ifadelerle belirtilecek. Bu yolla AKP sonrasındaki dönem sağlama alınacak. Yeni parti ile yapılacak Anayasa değişikliklerinin Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesinin önüne geçilmeye çalışılacak. AKP’li kurmaylar, AKP yerine kurulacak yedek partinin de olası bir erken seçimde birinci parti olacağını ve hükümeti kuracağını düşünerek, bu hesabı da yapıyor.

Emanetçi kim olacak
AKP’nin kapatılması halinde yeni kurulacak partinin isminin ne olacağı, emanetçi ismin kim olacağı kulislerde en çok konuşulan konulardan birini oluşturuyor. AKP’li kurmaylar, yeni partinin kurulduğu, ancak gizli tutulduğu yönündeki iddiaları reddederek, “Yeni parti kurmadık, çünkü yeni partiyi kurmamız, AKP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılacağını kabul etmek anlamına gelir ki doğru olmaz. Zaten parti kurmak zor bir şey değil, bir günde kurulur” görüşlerini dile getiriyor. AKP’nin kapatılması halinde yedek partinin Güçlü Türkiye Partisi olduğu da kulislerde dile getiriliyor. Erdoğan, davanın Anayasa Mahkemesi tarafından kabulünün hemen ardından Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç ile görüşmüştü. Eğer bu partiye geçiş benimsenirse, olağanüstü bir kongre toplanarak partinin isminin değiştirilmesi de gündeme gelebilecek.

AKŞAM

Bu yazı toplamda 6841, bugün ise 2 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

Okuyucu Yorumları

  1. haydar |

    sayın akp yönetimi ben kayseri develi belediyesinde uzun süredir çalışıyorum belediyede çok ayrımcılık var ben akp oy vermiştim ama verdigime pişman oldun şimdi belediye başkanı ve birim amirleri akp ye çalışan işçilere uzun süre izin veriyorlar akp li olmayanların izini nini iptal ettiler ve şirket adına çalışan işçiler var onlar istedigi işe gidiyor bizlerse malisef zor işlerden yetkili oluyorlar yani belediye personeli kompile akp li olmak zorundamı başakan recep özkan çok degerli sevilen birisi ama malisef oy verdigme pişman oldum bir daha mümkünü yok vermem ırakta sadam hüseyin recimini uyguluyorlar işine gelenler iyi işine gelmeyenler kötü oluyor sizler eşit davranınki ayrım yapmayın taktir edip akp desdekleseydim ayrımcılık yaparak benim gibi düşünen kaç kişiyi uzaklaştırdınız saygılarımla selamlarımı sunarım

CommentYorum