cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Başbakan Erdoğan sinyali verdi

Yazar aSh

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 23 Nisan resepsiyonunda gündeme getirdiği ‘Ecevit formülü’ AK Parti’yi harekete geçirdi.

AK Parti, Bahçeli’nin arkasında durduğunu söylediği formül üzerinde müzakere etmeye hazır. İktidar ile muhalefetin mayısın ilk haftasında buluşması bekleniyor.

MHP’nin ‘Ecevit formülü’ olarak bilinen 2000 yılındaki teklifinin arkasında durduğunu açıklaması parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliği için uzlaşma umudu doğurdu. AK Parti, muhalefet partilerini ziyarete hazırlanıyor. Siyasi trafik, Başbakan Erdoğan’ın milletvekilleriyle yaptığı istişare toplantılarının tamamlanmasının ardından başlayacak.

Başbakan Erdoğan’ın önceki gün yemek yediği milletvekillerine değişiklik tekliflerinin hazır olduğunu ve muhalefetle görüşeceklerini söylediği bildirildi. Kapıları tamamen kapatmış görünse de CHP de ziyaret edilecek. Sorunun çözümü için kilit parti MHP. İktidar ile muhalefetin mayıs ayının ilk haftasında buluşması bekleniyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, uzlaşma ikliminin oluşması halinde anayasa değişikliğini gerçekleştireceklerini kaydetti. Ergün, “Şartlar olgunlaştığı takdirde anayasa değişikliğine varız. Muhalefetle de görüşmeler yapacağız.” dedi.

AK Parti, MHP’den gelen açıklamalar konusunda ihtiyatlı. MHP lideri Bahçeli’nin 15 Mart’ta yaptığı açıklama uzlaşma arzusu olarak görülüyor. Bahçeli, kapatma kararının vahim siyasi sonuçlar ve tahribat doğuracağına dikkat çekmişti. Buna rağmen iki hafta önce AK Parti’ye MHP’den, “CHP ile uzlaşın” mesajı geldiği konuşuluyor. Bahçeli’nin 23 Nisan akşam yaptığı konuşma ise MHP’nin anayasa değişikliğine sıcak baktığının göstergesi olarak algılandı. Ancak Bahçeli’nin “Bir adım daha atmayı gerektiren şartlar var.” şeklindeki cümlesinin anlamı çözülemiyor.

DSP-MHP-ANAP koalisyonu döneminde hazırlanan “Ecevit formülü” üzerinde müzakere etmeye hazır olduklarını söyleyen AK Parti, bunu tek başına yeterli görmüyor. İktidar, Anayasa’nın 69. ve 84. maddelerinde yer alan ‘siyaset yasağı’ hükmünün değiştirilmesinde ısrarcı. Anayasa 69’uncu maddeye göre, partilerinin temelli kapatılmasına sebep olanlar 5 yıl boyunca partilerde kurucu üye, yönetici ve denetçi olamıyor. 84’üncü madde de, milletvekilliğinin kapatma kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra düşeceğini öngörüyor.

Başbakan Erdoğan’ın milletvekilleriyle yaptığı toplantıda anayasa değişikliği ve uzlaşma çabaları gündeme geldi. Milletvekilleri Bahçeli’nin yaptığı açıklamaları ‘yumuşama’ sinyali olarak değerlendirdi. İstanbul milletvekili İbrahim Yiğit ile Elazığ milletvekili Fevzi İşbaşaran’ın ise başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğini hatırlatarak, “MHP’nin oyununa geldik. Çok acele edildi.” dediği ileri sürüldü. Erdoğan’ın bu sözlere, “Bunlar geçmişte kaldı, artık önümüze bakalım. Bunları tartışmayalım. Yaptıklarımız suç değil.” karşılığını verdiği öğrenildi. Erdoğan’ın vekillerle ikinci buluşmasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 23 Nisan’da yaptığı konuşma da tartışıldı. Erdoğan’ın, “Bari o gün konuşmasaydı. Bir gün bekleseydi. 23 Nisan’da o sözler söylenir mi?” diye sitem ettiği belirtiliyor. Baykal’ı “kaos”a yol açmakla suçlayan Erdoğan’ı Adıyaman milletvekili Hüsrev Kutlu’nun yaptığı esprinin güldürdüğü öğrenildi. Başsavcının hazırladığı iddianameyi eleştiren Kutlu şu ifadeleri kullandı: “Hangi rejim olursa olsun, hiçbir ülkede bir yargı mekanizması o ülkenin cumhurbaşkanını, başbakanını, bakanlarını mahkemeye vermemiştir, yasak getirilmesini istememiştir. Özellikle cumhurbaşkanı açısından yapılan çirkin bir faaliyettir ve bunun dünyada örneği yoktur. Hukukta da yeri yoktur. Bizi yiyebilirler ama midelerine otururuz.”

samanyoluhaber

Bu yazı toplamda 1411, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum