cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


UFUK URAS’TAN CHP’YE AĞIR ELEŞTİRİ

Yazar bot

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

UFUK URAS’TAN CHP’YE AĞIR ELEŞTİRİ

CHP’nin ‘takoz politikaları’na ilgi duyulmuyor
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, sol kesimin önemli isimlerinden biri.

Meclis’e İstanbul milletvekili olarak girdi. Sosyal demokrasi üzerine çalışmaları bulunan bir aydın. ‘Kurtuluş Savaşında Sol’, ‘Alternatif Siyaset Arayışları’, ‘İdeolojilerin Sonu mu?’ başlıklı kitapları ilgi görüyor.

Uras, Avrupalı sosyal demokratların, ‘demokrat’ bile kabul etmediği CHP’yle ilgili Zaman’a çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Uras’a göre CHP, artık sol için gelecek vaat etmiyor. Sosyal demokrat tabanın da CHP’den bir beklentisi yok. Uras, sol siyasetçilerin seçmene yeni bir adres göstermesi gerektiği görüşünde. CHP’nin 12 Eylül Anayasası’nı savunmasına da kızgın: “Sol bir parti 12 Eylül Anayasası’nı savunamaz. Bu anayasayı savunanların solla ilgisi yok. Sol değişim demektir, ‘amasız ve fakatsız demokrasi’ istemektir.” Uras, Deniz Baykal’a tabanına kulak vermesi ve toplumsal mutabakatın bir parçası olması tavsiyesinde bulunuyor. ÖDP lideri, “Halk takoz politikasına sempati duymuyor, istemiyor. Gerginlikten medet ummak yerine, pozitif siyasetin yapılması kolaylaştırılmalıdır.” diyor.

Siyasetteki gerilimin kaynağı olarak gösterilen CHP’den sol çevreler de rahatsız. ÖDP lideri Uras, Baykal’ın tüm siyasi parti liderlerinin olumlu bulduğu ‘liderler zirvesi’ talebine her seferinde karşı çıkmasını eleştiriyor. Uras, “Baykal’a tavsiyem, toplumsal mutabakatın parçası olması ve kendi tabanına kulak vermesidir. Parti demek ‘örgütlenmiş zekâ’ demektir. Partinin katılım kanalı açık değilse ‘örgütlenmiş zekâ’, hızla ‘örgütlenmiş geri zekâlılığa’ dönüşebiliyor. Örgütlenmiş zekânın uzlaşma kanallarının açık olması gerekir.” şeklinde konuşuyor. Gerginlik politikasından medet umanların ülkeye zarar verdiğine dikkat çeken Uras, CHP’nin mevcut tavırlarıyla ‘takoz politikası’ uyguladığını ileri sürüyor. Uras, şöyle devam ediyor: “Halk takoz politikasına sempati duymuyor, istemiyor. Gerginlikten medet ummak yerine, pozitif siyasetin yapılması kolaylaştırılmalıdır. Kamyoncuların ünlü bir lafı vardır; ‘yolun sonunu göremiyorsanız dönemece gelmişsiniz demektir’ diye. İki seçenek var, ya düze çıkacağız ya da uçurumdan aşağı düşeceğiz. O nedenle bu süreci çok iyi yönetmek gerekir.”

ÖDP lideri, CHP’nin 12 Eylül Anayasası’na savunmasını kabullenemiyor. Uras, Türkiye’de yaşanan sorunların çözümünün önemli ayaklarından birisinin 12 Eylül Anayasası’nı değiştirmek olduğunu vurguluyor: “12 Eylül deli gömleği haline geldi. Biz delirdiğimiz için deli gömleği giymiyoruz, deli gömleği taktıkları için deliriyoruz. Sol adına bu anayasa savunulamaz. Savunanların solla ilgisi yok. Sol demek değişim demektir. ‘Amasız ve fakatsız’ demokrasi istemektir.”

Mahkeme ‘işgüzarlık’ yaptı

Ufuk Uras, siyasetteki gerilimlerin çözüm yeri olarak TBMM’yi gördüğünü belirtirken, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlarla çözümü zorlaştırdığını kaydediyor. Uras, şu görüşleri savunuyor: “Kriz ve kaos ortamında parlamentonun krizi yönetme görevi bulunuyor. Belirsizliğin devam etmesinden nemalanan yaklaşım doğru değil. Bu işi parlamentonun çözmesi gerekir. ‘Parlamento çözemez’ demek, demokrasi içinde çözemeyiz demektir. Demokrasi dışı güçlerin devreye girmesi anlamına gelir.” Uras, Anayasa Mahkemesi’nin eğitim özgürlüğüyle ilgili anayasa değişikliğini iptal etmesini ‘işgüzarlık’ olarak değerlendiriyor. AK Parti’ye açılan kapatma davasını ise şöyle yorumluyor: “Parti kapatmaya kesinlikle karşıyım. Diyelim partiyi kapattınız, seçmeni nereye kapatacaksınız? AKP’nin ancak demokratik yollarla yenilebileceğini düşünüyorum.”

ZAMAN

Bu yazı toplamda 1317, bugün ise 2 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum