cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


2. KEY ödemeleri ne zaman yapılacak?

Yazar yucin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Çalışanlardan kesilen Konut Edindirme Yardımı (KEY) paraları hak sahiplerinden şimdiye kadar çok az sayıda kişiye geri ödemede bulunuldu. Nitekim 28 Temmuz 2008 tarihinden itibaren ödenmeye başlanan KEY ödemelerinde şuana kadar yaklaşık 2.850.000 hak sahibine ödeme yapıldı. Toplam 8.650.000 hak sahibinden 5,8 milyon kişi hala ödeme beklemektedir.

Birinci KEY ödemelerinin tamamlanmasının ardından, hak sahiplerine itirazda bulunmaları için üç aylık süre verildi. Söz konusu itiraz süresi 2008 yılının Ekim ayı sonunda doldu. Bu süre içinde, kamu kurumlarından gelen itiraz dilekçesi sayısı 1.5 milyona ulaştı. İtirazların dışında, bilgileri kontrol edilmesi gereken ilk listeden kalan 4.3 milyon kişi daha bulunuyor. Bunların 1.3 milyon hak sahibi, ilk ödeme için hazırlanan listede isimleri yer almasına ve sicil numarası olmasına rağmen, vatandaşlık numarası bulunamayan kişilerden oluşuyor. 3 milyon kişi ise Konut Edindirme Yardımları listesinde hiç yer almadığı anlaşılmaktadır.

SSK, 5.8 milyon kişiyi ilgilendiren ikinci KEY ödemelerinde liste kontrolü yetişmediği gerekçesiyle yasayla ek süre istedi. Bunun üzerine;

2009 yılı bütçe tasarısının 29’uncu maddesinde verilen bir önerge ile ikinci hak sahipleri için yasada öngörülen, ‘Listeler iki ay içinde hazırlanacağına’ ilişkin madde, 8 ay olarak yeniden düzenlendi. Böylece, SSK başta olmak üzere sosyal güvenlik kurumları, ikinci KEY listesi için 6 ay daha süre kazanmış oldu. KONUT Edindirme Yardımı’nda (KEY) ikinci ödemeler için hak sahiplerini belirleme süresi 2 aydan 8 aya çıkarıldı. Böylece sosyal güvenlik kurumlarının hak sahibi belirleme süresi, 28 Aralık 2008’den 28 Haziran 2009’a kadar uzatılmış oldu.

Türkiye Kamu Sen yaptığı açıklamada “28 Haziran 2009’dan sonra yapılacak ödemelerde bir geçikme yaşanmaması için görevli sosyal güvenlik kurumlarının zamanında yükümlülüklerini yerine getirmelerini, Hükümet’in de ödeme takvimini şimdiden belirlemesini ve geçikmeden dolayı meydana gelen hak kaybının nemasıyla birlikte hak sahiplerine ödenmesini talep etmekteyiz.” denildi.

Bu yazı toplamda 1543, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum