cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Barkod – Barkod Sistemleri – Barkod Yazılımları – Barkoda Geçiş

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

BARKOD NEDİR ?

Barkod, kodlanabilir bilgilerin, bilgisayar ve benzeri cihazlar tarafından okunabilecek basit simgelerdir. Daha teknik olarak anlatmak gerekirse, farklı kalınlıklardan oluşan yanyana dizilmiş siyah çizgiler topluluğudur.
Barkod günümüzde neredeyse bir çok yerde rastlayabileceğimiz bir simge durumunda. Dergiler, sigara, biskuit, ciklet, bilgisayar ve daha bir çok ürünün üzerinde barkodu görmek mümkün. Barkod aslında, bilgisayar ve buna benzer cihazların kodlamayı okumasını kolaylaştırmak için yapılmıştır. Bilgisayara barkod bilgisini aktarmak için barkod okuyucular kullanılmaktadır. Bu barkod okuyucular barkod çizgilerini tarayarak, kodlama sistemini çözümler ve kodu bilgisayara aktarır.

İlk barkod patenti 1949 yılında alınmış olmasına rağmen, bilgisayar sistemlerinin yaygınlaşamamasından, aktif olarak 1980 yılından sonra yoğun kullanımı başlamıştır. İlk standart barkod 1968’de oluşturulmuş. Yaygın olarak kullanılan EAN kod standartı ise ancak 1976 oluşturulmuş. EAN standartı bugün bir ürün üzerinde sıklıkla görebileceğimiz bir barkod türünün oluşmasını sağlamıştır.

Barkod bir çok standarta sahiptir. Bu standartlar barkodun basımı ve okunması için uluslararası kuruluşlarca saptanmaktadır. EAN, Avrupa ve ülkemizde kullanılan en yaygın standarttır. EAN kodu içinde ülke kodu, firma kodu gibi kodlamalar bulunmaktadır. EAN kodu Türkiye’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde bulunan Mal Numaralama Merkezi tarafından verilmektedir.

EAN, tek barkod standartı değildir. EAN daha çok perakende satılan ürünlere standart barkodlama getirmek amacı ile oluşturulmuştur. Bu sayede numaralama işlemi bir merkez kontrolünde gerçekleştirilerek, ürün barkodlarının farklılaşması sağlanabilmektedir.

Code 128, Code 39, UPC gibi bir çok barkod standartı bulunmaktadır. Bu standartların özelliklerini Barkod Standartları bölümünde bulabilirsiniz.

Barkodlar sadece düz çizgilerden oluşmamaktadır. 2D diye adlandırılan iki boyutlu barkodlarda söz konusudur. Bu kodlama sistemi sayesinde yüzlerce karakterlik bilgi bir barkoda sığdırılabilmektedir. Örnek 2D barkodu aşağıda verilmiştir. 2D barkodlarında bir çok standartı bulunmaktadır. 2D Barkod ile bir personelin tüm kimlik bilgilerini, klinik uygulamalarda hastaya ait tüm bilgileri, üretimde ürünün geçtiği aşamaları tutabilirsiniz.

BARKOD NEDEN GEREKLİDİR?

Bir Üretimden Veri Toplama projesinde, üretim bilgilerinin bilgisayar ortamına otomatik olarak taşınmasının yanı sıra, bilgilerin hatasız ve hızlı bir şekilde toplanması da esastır. Bilgisayar ortamlarına bilgi girişleri klavye ve tuşlar yardımıyla veya otomatik algılayıcı sistemlerle yapılır. Klavye üzerinden tuşlara basılarak yapılan bilgi girişinde insan faktörünün rolü büyüktür ve hata oranı yüksektir. Yapılan hesaplamalar klavye ile bilgi girişlerinde hata yapma olasılığını % 76 olarak göstermiştir.

Otomatik algılayıcı sistemlerin ilk türü ” Punched Card ” denilen delikli şeritler idi. Günümüzde telex sistemleri gibi bazı yerlerde halen kullanılmaktadır. Daha sonra manyetik teyp adı verilen şeritler bu sistemlerin yerini almıştır. Ancak manyetik özelliğinin korunmasının zorluğu araştırmacıları başka çözüm arayışlarına itmiştir. Böylelikle optik algılayıcılar keşfedilmiş ve kullanıma sunulmuştur.
İlk çıkan optik algılama sistemi OCR adı verilen ve halen günümüzde kullanılan karakter tanımlama sistemidir. Ancak bu sistemde kullanılan karakterler nümerik sayılar ve birkaç alfa nümerik karakterlerden ibaret olup yeterli olmamıştır ve nihayet 1970’li yıllarda barkod adı verilen çizgi kod sistemi keşfedilmiştir.

Çizgi kod sisteminde karakterler ince ve kalın çizgiler ile aralarındaki boşlukların kombinasyonları ile kodlanırlar.

Barkod günümüzde en fazla ürün tanımlamasında kullanılmaktadır ve hatalı okuma oranı 10 milyonda bir’den düşük hesaplanmıştır. Barkodlanmış bir mamulün üretim bandındaki aşamaları, kalite kontrol durumu, ambar girişi ve ambar sevkıyatı barkod okuyucular ve bunların bağlı olduğu bilgisayar sistemi ile otomatik olarak izlenmekte, günlük, haftalık, aylık üretim bilgileri ve listeleri maksimum doğrulukta kolayca alınabilmektedir. Barkod aynı şekilde market uygulamalarında, güvenlik ve personel giriş-çıkış takibi, ambar giriş ve sevkıyat uygulamaları gibi endüstrinin birçok alanlarında yoğun olarak kullanılmaktadır.

Endüstriyel Veri Toplama Terminalleri, doğrudan barkod ve manyetik kart okuyuculara bağlanarak alınan bilgi sinyallerini deşifre edebilen, dijital girişleri ile iş makinelerinin elektronik kontrol devrelerine bağlanarak kontrol ve bilgi sinyalleri alabilen ve sinyal çıkışları ile makineleri kontrol edebilen tipik bilgisayarlardır. Üzerinde çalıştırılan özel yazılımlar ile toplanan verilerin değerlendirilmeleri, bilgisayar ortamlarına transferleri, aynı zamanda veriler doğrultusunda iş makinelerinin hız ve performans bilgilerinin de toplanarak sisteme aktarılmaları sağlanır.

BARKOD SİSTEMLERİ

Barkod sistemi, ürünlerin daha önceden belirlenmiş kodlarının barkod haline getirilerek, kullanılan depo otomasyon sistemine entegre edilmiş, hata oranını %1 gibi çok düşük oranlara indiren, birebir stok yönetimi ve ürün takibini sağlayan gelişmiş bir sistem teknolojisidir.

Barkod sistemleri, depo otomasyonlarında, saha satış otomasyonlarında, mobil uygulamalarda, sipariş toplama ve giriş-çıkış işlemlerinin gerçekleştirildiği bir çok sektörde çözümler sunmaktadır.

Demirbaş takip sistemlerinde de barkod otomasyonu hatasız sonuçlar vermektedir. Kullanıcı hatalarını minimize eden bu sistem sayesinde şirketler depo hareketlerini, stok durumlarını, GSM/GPRS ile sahada satış ve sipariş toplayan personelinin verimliliğini birlikte anlık olarak kontrol edebilir.

Barkod sistemi, kurulumun gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra kayıpları en aza indirerek kendini amorti edebilen bir sistemdir.

Barkod otomasyon çözümleri için bizi şimdi arayın…

Yusuf TOPCU: 0 532 441 91 63 ya da yusuf@yucin.com mail adresimize isteklerinizi bildirin, size en mantıklı çözümlerle teklifimizi sunalım.

Bu yazı toplamda 8311, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

Okuyucu Yorumları

  1. nihat güler |

    yusuf bey barkot konusunda görüşmek için aradım ama tel ulaşamadım benim tel no 542 5842432 arayın görüşelim

CommentYorum