cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


Nabucco Boru Hattı Projesi – Nabucco Başladı

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com

Nabucco’da, işin zor kısmı şimdi başlıyor

Rusya’ya by-pass için kurulan Nabucco’ya, ABD ve AB’nin tepkisi nedeniyle dünyanın ikinci büyük gaz üreticisi İran dahil edilmedi. Peki bundan sonrası ne olacak?…
Nabucco Doğalgaz Boru Hattı’nın Hükümetlerarası Antlaşması’nın imzalanmasının ardından gözler, bundan sonraki süreçte özellikle kaynak arayışına çevrilecek. Türkiye ve AB, projenin en büyük siyasi destekçisi olan ABD’nin de katılımıyla kaynak arayışına çıkacak. Ancak Türkmenistan’ın doğalgazının büyük bölümünü Rusya, Çin ve İran’a satıyor olması bu ülkenin mevcut üretiminin Nabucco’ya kaynaklık edip edemeyeceğini belirsizleştiriyor. Rusya’dan sonra dünyanın 2. büyük doğalgaz rezervlerine sahip İran’ın Nabucco’ya dahil olması, projenin en önemli siyasi destekçisi ABD tarafından istenmiyor. 

IRAK’TAN GAZ ALIMI İÇİN GİRİŞİM
Uluslararası enerji çevreleri ise, Nabucco’ya rakip Güney Akım’ı inşa eden Rusya’nın projeye ciddi kaynak sağlayacak statüde dahil olmasının zor olduğunu düşünüyor. Ancak AB ve Türkiye hat için yeni kaynaklar bulmaya çalışırken, hattın en büyük destekçisi ABD’nin de tepkisini çekmek istemiyor. Bu nedenle, Nabucco şirketinin özellikle Türkiye’nin yakınlığını kullanarak, Irak’tan doğalgaz alımı konusunda ciddi girişimlerde bulunması bekleniyor. Ancak ABD’nin ülkeden çekilmeye hazırlanması ve bu çekilmeden sonra ortaya çıkacak durumun belirsizliğini koruması, Nabucco ortağı ülkeleri korkutuyor.

SURİYE VE MISIR DA İŞİN KIYISINDA
Hattın diğer kaynak sağlayıcı ülkeleri ise Suriye ve Mısır olarak görünüyor. Özellikle AB’nin Mısır’dan çıkarak Türkiye’ye kadar uzanacak olan Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin bir an önce tamamlanması için Şam yönetimi ile ilişkilerini geliştirmesi bekleniyor. Bu boru hattın bir ucu Suriye’ye girmiş durumda. Ancak ülkede boru hattınının Türkiye’ye ulaştırılması için bir türlü ihale gerçekleşirilmiyor. Bu boru hattının da Nabucco’ya yıllık 4 milyar m3 doğalgaz sağlaması bekleniyor.

İMZA TAMAM AMA ORTADA ŞİRKET YOK!
NABUCCO Projesi kapsamında ortakların her birinin kendi ülkesinde kurulması gereken Nabucco Ulusal Şirketi’ni (NNC) bir tek Türkiye yaşama geçiremedi. Söz konusu şirketin yasal mevzuatın yetersiz olması dolayısıyla 1 yıldan bu yana kurulamadığı belirtilirken, 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yapılacak değişiklikle şirketin kurulabileceği vurgulanıyor. BOTAŞ yetkilileri ise NNC’nin bir an önce kurularak yaşama geçirilmesi ve işlerlik kazandırılmasına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü belirtiyorlar. Her bir ortak ülkenin milli Nabucco şirketi, bulunduğu ülkede yapılan mühendislik, kamulaştırma ve çevresel etki değerlendirme çalışmalarını koordine edecek. Bunun yanı sıra söz konusu şirket, hükümet ile 6 ay içerisinde imzalanması gereken ‘Proje Destek Antlaşması’nı da müzakere edecek. Şirketin yakın zamanda kurulamaması durumunda, Nabucco’nun Türkiye bölümünde aksamanın meydana gelebileceği belirtiliyor.

BAKAN YILDIZ: RUSYA DA BU İŞE DAHİL OLURSA KİMSE ŞAŞIRMASIN
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ‘Rusya Nabucco’ya katılırsa şaşırmayın’ dedi. Bakan Yıldız, dün Suriye Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Süfyan El Allao ile görüşürken, iki bakan, görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Suriyeli Bakan kendi mevcut hatları ile ileride Nabucco Projesi’ne dahil olmak istediklerini söyledi.

% 50’Sİ PAYDAŞLARA
Yıldız da, görüşme sonrası Türkiye’nin Nabucco projesi kapsamındaki gazın yüzde 15’ini kendi iç tüketiminde kullanma talebine dönük bir soru üzerine, bu konuda sıkıntı olmadığını, gazın yüzde 50’sinin paydaşlara verilebileceğini söyledi. Yıldız, bu çerçevede yüzde 15’lik gazı talep etmenin fiilen daha az gaz almak anlamına geleceğini ifade etti.

ALİYEV’İ BİLİYORDUK
Azerbaycan’ın Nabucco törenine sadece bakan düzeyinde katılmasına yönelik soru üzerine Yıldız, Aliyev’in daha önce İngiltere’de programı olacağını açıkladığını belirtti. Yıldız, bir gazetecinin, ‘ABD, Nabucco’da neden Rusya’yı istemiyor’ sorusu üzerine, ilerleyen süreçte Rusya’nın da bu projeye katılması halinde çok fazla şaşırılmaması gerektiğini söyledi. Yıldız, ‘Bir başka ülkenin bakış açısı farklı olabilir. Bizim  birinci önceliğimiz Türkiye’nin menfaatlerini ön planda tutmaktır’ dedi.

Mahmut GÜRER

Bu yazı toplamda 3272, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum