cnc, istanbul, torna, işleme merkezi


2010 SPOR VE HASTALIKLAR

Yazar admin

Her türlü güncel ve genel bilgi rafist.com
İki dakika güncel haber merkezi


Egzersiz

Koroner kalp hastalığı riski dinlenik sistolik ve diyastolik kan basıncının artmasıyla paralel olarak artar.

Amerika’da hipertansiyonlu hastalar üzerine yapılan bir çalışmada sistolik ve diyastolik kan basınçlarında; sodyum alımının azaltılmasıyla 5 ve 4 mmHg azalma olduğu, 9,8 kg civarında bir kilo kaybının da 15 ve 10 mmHg düşüşe neden olduğu belirtilmiştir.(Kaplan,N. M., Clinical Hypertension)

Benzer olarak, Hagberg’in çalışmasında dayanıklılık antrenmanı yapan hipertansiyonlu hastaların sistolik ve diyastolik basınçlarının ortalama 10 mmHg azaldığını bildirmiştir. Yakın çalışmalar kan basıncını düşürmek için yapılacak dayanıklılık çalışmaları için düşük şiddette (%40 -%60 VO2max) egzersizleri tavsiye etmişlerdir. Bu şiddette yapılacak olan egzersizler haftada en az 3-4 kere ve daha fazla miktarda kalori harcamak için yeterli uzunlukta (30 – 60 dk) yapılmalıdır. Gordon ve arkadaşları hedef olarak haftada 14-20 kcal/kg (70 kg’lık bir kişi için 980 -1440 kcal) göstermiştir.

Hipertansiyon hastası olmayan aynı yaştaki kişiler üzerinde yapılan araştırmalar, spor yapanlarda kan basıncının daha düşük olduğunu ortaya çıkarmıştır.

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI

Astım

Solunum sistemi hastalıkları içinde en sık görülenlerden biri astıdır. Astım çeşitli uyaranlara karşı trakea ve bronşların aşırı yanıt vermeleri ve hava yollarının daralması sonucu gelişir.

Astım kronik tıkayıcı (obstrüktif) bir akciğer hastalığıdır. Astımda akciğerlerin hava dağılımının gerçekleştiği bronşiollerde spazm oluşur.
Astımın oluş nedeni kişinin bağışıklık sisteminin aşırı duyarlılığı, alerji ve hava keseciklerinin kimyasal uyaranlara karşı fiziksel duyarlığı olabilir.
Göğüste sıkışma hissi, hışırtı sesi, nefes alıp vermede güçlük ve öksürük görülür.

Bir astım nöbetinde nefes yolları aniden daralarak nefes almayı güçleştirir. Bu durum hava kirliliğinden egzersize kadar çeşitli faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Buna karşılık araştırmalar, astımlı kişilerin akciğerlerini kuvvetlendirmesi ve günlük enerjik faaliyetleri daha iyi yapa bilmesine olanak sağlaması nedeniyle, egzersizden yarar görüldüğünü ortaya çıkarmıştır. Astım ilaçlarla kontrol edilebilir ve egzersizi aksatmaz.
1984 Olimpiyat Oyunlarında yarışan sporculardan 67’si astımlıydı ve 41’i madalya kazandı.

2010 SPOR VE HASTALIKLAR
Source:http://www.saglik-sorunlari.net/spor-ve-hastaliklar.html#more-4180

Bu yazı toplamda 2293, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

Share
Ev ve İş Telefonu Başvurusu Yapmak İçin; Buraya tıklayınız...

CommentYorum